Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Jeśli wykorzystujesz w pełni potencjał silnika, gnieciesz go niemiłosiernie to spalanie może być podobne. Różnica na korzyść silnika w technologii downsizingu będzie wychodziła w sytuacji, jeśli nie jest w pełni obciążony. Podejrzewam, że świeżo upieczeni właściciele Giulii dbają o to, żeby czas niskiego obciążenia redukować do minimum Ty dbasz o swoją klasyczną Alfę i szkoda Ci ją za mocno cisnąć bo boisz się, że zaraz coś się rozsypie... Nie ma sensu zatem porównywać Twojego spalania do podawanych przez użytkowników Giulii na tym forum.
    Nikt jeszcze na tym forum, że zrobił rzetelnego testu spalania podczas NORMALNEJ jazdy Giulią. Nikt nie napisał, jak na spalanie wpływają poszczególne tryby jazdy. Na razie wiemy, że podczas pałowania wypija morze paliwa ale to za mało danych, żeby wyciągać ostateczne wnioski.
    Ale pojechałes
    Nie widziałeś jak jeżdżę, ale wierz mi że dynamicznie. Silnik mam po remoncie
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Janka z jego Giulią i tak nie przebijesz, on zawsze ma gaz w podłodze w sumie nie ma co się dziwić, że nowi właściciele Giulii nie patrzą na spalanie bo nie po to kupili samochód za 200 tys. Za 3 -4 lata i tak będzie sprzedany więc nikt się nim zbytnio nie przejmuje - gniecie ile wlezie bo wóz prowokuje do ostrej jazdy.
    Wystarczyło by podczas codziennej jazdy po mieście przełączyć tryb jazdy na A i płynnie przyśpieszać, na autostradzie poruszać się z prędkościami dopuszczonymi w naszym kraju i spalanie całkiem inaczej by wyglądało, jestem tego pewien.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Ty dbasz o swoją klasyczną Alfę i szkoda Ci ją za mocno cisnąć bo boisz się, że zaraz coś się rozsypie... Nie ma sensu zatem porównywać Twojego spalania do podawanych

3.0 pali do 9 jak jedzie sie spokojnie w trasie ,do 10 jak jedzie sie dynamiczne a do 11 jak jedzie sie jak dzieciak. Ja tak mialem w swojej.
    Giulia jako auto o dekade nowoczesniejsze,mające tylko 4 cylindry i az 8 biegów w super nowoczesnej skrzyni MUSI palić mniej . Gdzie tu jakis postęp? Mówicie o 280 konnej a 200 konna to pali niby mniej?
    Postęp jest tylko w katalogach gdzie kiedys bylo podane realne spalanie a teraz jakieś absurdy.

To samo masa 159 2.0jtdm wazyla wedlug danych z kilkunastu testów zawartych na.stronie zeperfs 1585 a giulia 2.2 jtdm 1567 w wersji z manualem. Normalnie przepaść.
    Masa wlasna jest redukowana tylko na papierze i dziwnymi zabiegami jak w mercedesie na przykład gdzie do e klasy dają 40litrów zbiornik paliwa i na nim wykonują pomiary
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 10-06-2017 o 11:15

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

9 w V6 Busso to trzeba baaardzo się starać i hamować stopę aby osiągnąć
    Postęp wg mnie w nowoczesnych silnikach jest taki - że da sięte nie wiem, 6 czy 7 litrów spalić, po prostu jest to możliwe, podczas gdy w starych silnikach - po prostu niemożliwe.
    Ja obserwuję zachowanie 1,6 TSa 120 koni i nowoczesny silnik mazdy 2.0 165 koni identycznie obciążane w identycznym zastosowaniu aut i to nowe pali tyle co tamto stare, a koni więcej i buda cięższa i opony szersze i wielkie itd. Postęp działa. Tylko - nie wtedy gdy wykorzystujemy całą moc, tu się różnice zacierają, zresztą wtedy nie są istotne , przyjemność kosztuje. Ale działa w jeździe spokojnej, a w świadomie-oszczędnej to już w ogóle. Wiec tu jest różnica 200 koni z Vki i 200 koni z Giulii (poza niutonami w Giulii przecież większymi do tego !) , że jak się nie chce cisnąć - to sobie o kropelce pojedzie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Dobrze kolega napisał,a trzeba jeszcze dodać ekologie czyli normy euro o których też ktoś wcześniej wspomniał. Stare busso zwłaszcza to bez sondy lambda na trasie pracuje zasilane mieszanką z dużym współczynnikiem nadmiaru powietrza. W nowym silniku ze względu na ekologię (bodajże najważniejsze chyba tlenki azotu) to jest nie możliwe. Spalania "pilnuje" system czuwając nad jego jak najdokładniejszym przebiegiem. Teraz jednym z czynników postępu jest ekologia a to nie tylko wielkość CO2 (powiązana ze zużyciem paliwa) ale też i inne zanieczyszczenia.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Nie uwierzę, że busso pali 10l na autostradzie Po prostu nie. W miescie 11l tez nie do zrobienia. Pokaż fotę z komutera bo gadać to sobie można.

btw Ja juz opisalem dokladnie spalanie wraz z fotami ale jak ktos chce jakies inne testy to moge zrobic.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

A ty pokaz zdjecie z dystrybutora bo ja o kompie ktory liczy do 15 nie mowie.
    Poza tym czy trasa to autostrada tylko? Busso przy 160 pali 14
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 10-06-2017 o 15:34

Użytkownik Rowerzysta Avatar b0rn20wn
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 2001

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Nie uwierzę, że busso pali 10l na autostradzie Po prostu nie. W miescie 11l tez nie do zrobienia. Pokaż fotę z komutera bo gadać to sobie można.

btw Ja juz opisalem dokladnie spalanie wraz z fotami ale jak ktos chce jakies inne testy to moge zrobic.
    U mnie spalanie w 2.5 v6 : w trasie mininum 8.5( Kraków-Zakopane i z powrotem). Normalnie ok 10. Dojazd do pracy cykl mieszany ok 11. Miasto 13-16. Wg dystrybutora.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Dobrze kolega napisał,a trzeba jeszcze dodać ekologie czyli normy euro o których też ktoś wcześniej wspomniał. Stare busso zwłaszcza to bez sondy lambda na trasie pracuje zasilane mieszanką z dużym współczynnikiem nadmiaru powietrza. W nowym silniku ze względu na ekologię (bodajże najważniejsze chyba tlenki azotu) to jest nie możliwe. Spalania "pilnuje" system czuwając nad jego jak najdokładniejszym przebiegiem. Teraz jednym z czynników postępu jest ekologia a to nie tylko wielkość CO2 (powiązana ze zużyciem paliwa) ale też i inne zanieczyszczenia.
    Ale o jakich normach co2 piszesz? Tych w których busso mialo przy spalaniu podawanym przez producenta 11.5 litra wydzielac 250 ,czy tych z silnika giulii który ma wydzielac 140 tylko ze przy d deklarowanym przez producenta spalaniu 6 litrów

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Dobra koniec już z tym spalaniem. Czy ktoś wie ile Julki i Stelvio sprzedało się maju na świecie?