Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Nie wiem skad pretensje i zale.
    Przeciez zbiorniczek powinno wymieniac sie tylko jak juz sitko/filter w nim strzeli, mocno bulgocze/pieni i ucieka plyn co za tym idzie pompa zaczyna glosno wyc jakby na sucho chodzila, choc troche plynu jest.
    Ja rozumie jak ktos szuka rozwiazania na gumowanie, drgania czy jakies lekkie odglosy, to jak ma zapas gotowki, to wymienia na nowy zbiorniczek +plyn. Ale moim zdaniem zbiorniczek powoduje tylko wyzej wymieniony problem z sitkiem, bulgotaniem i uciekaniem plynu,bardzo glosna praca pompy.
    Gumowanie i drgania wiele ludzi eliminuje juz na etapie wymiany plynu na nowy lub na zielony.

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Należy pamiętać, że listwa maglownicy bardzo lubi rdzewieć i ta ów rdza ocierająca się o teflonowe uszczelnienie magla może powodować drgania i różnego rodzaju dźwięki typu skrzypienia spod maski. Jak sprawdzić? Zsunąć osłonę drążka od strony magla i pooglądać listwę na pełnych skręconych kołach lewo prawo. I jak się okaże że ruda się zadomowiła to tylko kwestia czasu jak dojdzie do rozszczelnienia a koszty regeneracji lub wymiany na nową przekładnie lub nawet używkę są o wiele wyższe od byle zbiorniczka. Dodam tylko, że przy wymianie magla dobrze jest wymienić drążki bo zwykle rdza zdążyła się namnożyć, do tego końcówki drążków(tu bardziej profilaktycznie aby nie okazało się że za chwile trzeba będzie je wymieniać robić jeszcze raz zbieżność), osłony, płyn wspomagania i wtedy koszty robią się naprawdę spore. A to tylko 'osprzęt magla', pozostaje jeszcze pompa

Użytkownik Świeżak Avatar zahar
    Auto
    Alfa Romeo 159 sportwagon 1.9 JTDM 16v 150 KM

Domyślnie

Cześć. Wymieniłem zbiorniczek i płyn, który znajdował się w nim oraz wężach. W zasadzie działania profilaktyczne, ale zdecydowałem się to zrobić bo i koszt niewielki i czas poświęcony też. Zasada lepiej zapobiegać niż leczyć.
    Płynu wyszło mi tylko ok 0,7 l - nie wypychałem z pompy, a płyn był co prawda w kolorze coli, ale bez zanieczyszczeń. Został mi nieotwarty litr tuteli czerwonej, więc jak ktoś potrzebuje to mogę odsprzedać ( na priv ).
    W moim wypadku trudno mówić o poprawie, bo z objawów to zaobserwowałem tylko ze 2-3 razy odezwanie się pompy na moment przy manewrach parkingowych. I oby temat nie wrócił w kosztowniejszej postaci - magiel, pompa czy coś

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Wuoh
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    ALFA ROMEO 159 1.9 JTS Distinctive, Blu Oltremare, 17". 07.2008 Lifting

Domyślnie

Hej.
    Wczoraj wymieniłem zbiorniczek na pozmianowy (produkcja 2013, stary był z 2006, Alfa z 2008) oraz płyn GI/E (czerwony) na ten sam GI/E. Pompa lubiła trochę powyć na parkingach oraz po rozgrzaniu się przy wolnej jeździe miejskiej. Występowało wtedy również popularne "mrowienie" kierownicy. Płynu ściągnąłem ile się dało - ze zbiornika oraz trochę z układu włączając na sekundę silnik przy odłączonym zbiorniku. Nowego płynu weszło ok 0,8L.
    Nastała błoga cisza. Nic nie wyje i nie mrowi. Kierownica chodzi sporo lżej co mi akurat się średnio podoba. Nie ma już takiego wyczuwalnego oporu jak wcześniej.
    Aha i okazało się, że sitko w starym zbiorniku odpadło całkowicie latając sobie swobodnie razem z płynem...

PozdrAll

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 1.9 JTS

Domyślnie

koledzy, jedno pytanie, mianowicie, czy do 1.9 JTS wchodzi taki sam zbiorniczek jak do innych silników?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Witam,
    Mam 2.0 jtdm 2010 rok.
    Z ciekawości odkręciłem zbiorniczek z lewej strony auta (stojąc z przodu) z symbolem kierownicy na korku.
    Rozumiem że jest to zbiornik od wspomagania.
    Poziom płynu mam poniżej minimum.
    Czy mogę coś na szybko dolać? Jak tak to co?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Płyn do wspomagania Każdy ATF Dexron 3 , może być też płyn do wspom. Prestone (żółta butelka) - jeśli płyn masz czerwony. A jak zielony to nie wiem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Wuoh
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    ALFA ROMEO 159 1.9 JTS Distinctive, Blu Oltremare, 17". 07.2008 Lifting

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszj Zobacz post
    koledzy, jedno pytanie, mianowicie, czy do 1.9 JTS wchodzi taki sam zbiorniczek jak do innych silników?
    Nie, nie taki sam. Do 1,9 JTS kupiłem TEN. Jest niby taki sam jak do 1.8 TBi. Spisuje się wyśmienicie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Płyn do wspomagania Każdy ATF Dexron 3 , może być też płyn do wspom. Prestone (żółta butelka) - jeśli płyn masz czerwony. A jak zielony to nie wiem.
    Dzięki za odpowiedź.
    Teraz nie sprawdzę ale jak odkręcam korek to ma pod spodem zółty wskaźnik na którym powinien się odznaczyć poziom płynu. I płyn albo jest przeźroczysty lub na tyle jasny że nie zauważyłem koloru.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Czerwony widać wyraźnie na miarce, zielony - nie wiem, nie posiadam. Też powinno być widać bo ten płyn zazwyczaj zamienia się w coca-cole i przezroczysty nie jest raczej