Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Kupiłbyś taki tani bubel do swojej alfy wiedząc ile to jest zachodu przy wywalaniu skrzyni? Filtr paliwa też masz maxgear za 50zł i np MAN za ok 250zł
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

LUK to jest tani bubel?
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Wg mnie w tak poważnych naprawach lepiej zainwestować w częsci z górnej półki albo w oryginały.Kwestia zasobności portfela i tyle w temacie Chociaż przyznam że tarcze Brembo odbiły mi sie czkawką.
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Świeżak Avatar sailor
    Auto
    AR159 SW TBi Ti

Domyślnie

Cytat Napisał jakubwawa Zobacz post
    Jestem laikiem nie tylko w alfowskich dieslach ale wydaje mi się że w automacie nie będę miał dwumasy?

jest jeszcze 1.8 TBI ? Czy też wystepuje ten silnik z automatem?

Mam jeszcze pytanie z klucz-kartę. Czy działa ona tak jak w Renault: wystarczy się zbliżyć by odblokować drzwi i nie trzeba wkładać karty ale wystrzyc ją mieć przy sobie by odpalić silnik?
    O ile się nie mylę. TBi tylko manual.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar sailor
    Auto
    AR159 SW TBi Ti

Domyślnie

Jestem laikiem nie tylko w alfowskich dieslach ale wydaje mi się że w automacie nie będę miał dwumasy?

Mam jeszcze pytanie z klucz-kartę. Czy działa ona tak jak w Renault: wystarczy się zbliżyć by odblokować drzwi i nie trzeba wkładać karty ale wystrzyc ją mieć przy sobie by odpalić silnik?
    Karta w AR159 to karta kodowa np.: do ewentualnego zakodowania nowego kluczyka po utracie starego. Całą obsługę samochodu robisz kluczykiem elektronicznym.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto

Domyślnie

Alfa 159 z klucz kartą??? Alfa ma klucz wykonany z tworzywa w kształcie prostokąta, ktory umieszcza sie w otworze na konsoli środkowej i wciska guzik start/stop w celu odpalenia jak i późniejszego zgaszenia silnika.

- - - Updated - - -

Jakubwawa jedź obejrzyj co zamierzasz kupić i doczytaj o elementach wyposazenia dla 159.Nie odrobiłes lekcji i te pytania o panoramiczne dachy i klucz karty sa rozbrajające.Dorwij 159 i obejrzyj.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    suzuki swift 1.3 GLi 1999

Domyślnie AR 159 1.9 JTDm 150KM, czy warto?

Obecnie szukam samochodu z dieslem na trasy +/- 1000km tygodniowo i po odrzuceniu kilkudziesieciu samochodow wybor padl na alfe 159 1.9jtdm 150KM z 2009roku z udokumentowanymi 140 tysiacami km przebiegu. Zanim kupie chcialbym Was spytac o opinie? Auto ma jezdzic po Holandii 90% na autostradach. Naczytalem sie roznych rzeczy, ze to kolektor pada, ze ospaly motor itp itd. Nie wiem ile w tym prawdy, a ile to bujda. Pozdrawiam Was i prosze o szczera porade.

Milego weekendu wszystkim!

PS. Nie mam polskich znakow - przepraszam za pisownie.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Wg mnie w tak poważnych naprawach lepiej zainwestować w częsci z górnej półki albo w oryginały.Kwestia zasobności portfela i tyle w temacie Chociaż przyznam że tarcze Brembo odbiły mi sie czkawką.
    Nie siej grozy. Jak kolega wyżek wspomniał ceny spadły. Za 3K zł można kupić kompletny zestaw LUK, dwumas, sprzegło, docisk, łożysko z wysprzeglikiem. Jak dobrze poszukasz to i dwumas Sacha można kupić poniżej 2,5K zł. Wiadomo jak ktoś leci do pierwszego lepszegosklepu albo ASO to zapłaci 3,5k zł ale kto bogatemu zabroni

Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał IkBenPool Zobacz post
    Obecnie szukam samochodu z dieslem na trasy +/- 1000km tygodniowo i po odrzuceniu kilkudziesieciu samochodow wybor padl na alfe 159 1.9jtdm 150KM z 2009roku z udokumentowanymi 140 tysiacami km przebiegu. Zanim kupie chcialbym Was spytac o opinie? Auto ma jezdzic po Holandii 90% na autostradach. Naczytalem sie roznych rzeczy, ze to kolektor pada, ze ospaly motor itp itd. Nie wiem ile w tym prawdy, a ile to bujda. Pozdrawiam Was i prosze o szczera porade.

Milego weekendu wszystkim!

PS. Nie mam polskich znakow - przepraszam za pisownie.
    Na autostrady to 2.4 :-) Prawdziwy pochłaniacz kilometrów. Co do 1.9 to wystepowały w nich awaryjne skrzynie biegów chyba o symbolu M32. A klapy w kolektorach pozmianowych to jeszcze gorsze dziadostwo jak przed zmiana.Potrafią sie urwać i zrobić bałagan w komorze spalania.Jak kupisz 1.9 to zainteresuj sie tematem klap.Czy sa czy ich nie ma.W motorze 2.4 klapy tez sa ale nie bylo przypadku aby ktoras sie oderwala i wleciala do silnika.Jedynie moga sie zacinac i powodowac nierowna prace silnika zaraz po odpaleniu.Nie chce sie reklamować ale mam na tą chwile zadbana 159 z silnikiem 2.4 Autostrada to żywioł tego auta.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Na autostradach 1.9 po chipie też doskonale daje radę i kapkę mniej pali.
    Automat zainstalowany w 159 to japoński Aisin, dość solidna konstrukcja, ale czasem sterownik potrafi się wysypać i koszt naprawy wtedy równa się kosztowi wymiany kpl sprzęgła z kołem. Czy przy automacie, czy manualu, nie ma się czego bać.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10