Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    .... Wygodny jestem, nie lubie się pakować, tylko najważniejsze rzeczy są na check-liscie, a resztę się po prostu kupuje na miejscu, ewentualnie wypożycza.
    Tak, a każdy jak Ty jedzie gdzie w bród sklepów i wypożyczalni, nikt uważasz na campingi nie jeździ z całym majdanem, sprzęty wodne/na kólkach/przeróżne inne z wózkami dla husky czy jakie tam się ma aktywności to się raz jeden w roku używa a nie co tydzień czy jak jest odpowiednia pogoda itd. itp. ? Zresztą każdy kto jakiegoś sprzętu turystyczno/sportowego używa powie, że własny sprzęt to własny - pewny, poustawiany, dostosowany, wypożyczanie to ostateczność.
    Oczywiście jeśli jedynym bagażem są ubrania , a później pozostaje leżenie, kupowaniei obżeranie to można z samym portfelem jechać.
    (BTW sedan zgrabny i sexy? nie każdy , a trudno nie patrzeć przychylniej i z sympatią na kombiaka, z/w którym się dzięki temu że kombiakiem jest spędziło sporo sympatycznych chwil).
    Ja nie wiem skąd się bierze to przekonanie że pakuje się raz czy dwa w ciągu roku raptem tylko.

A co do wypożyczania - tak przekornie - w zasadzie to "posiadanie" auta nate 3-5 lat to tak naprawdę w ogromnej większości też wypożyczanie więc...

A co do spraw transportowych - zostaje jeszcze hak i przeróżnej wielkości przyczepki , wtedy poza V przelotowymi mamy wszystko w nosie. W sumie zapakowanym po i ponad dach (powodzenia w pakowaniu suv'ów na dachu tak BTW - drabinka lub stołeczek obowiązkowym wyposażeniem ) wozem i tak się nie potnie , bo kompletnie inaczej wyważony, siedzi , hamuje 2x dłużej itd. Więc jakieś rozwiązanie to jest.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    kolega radosuaf powiedzial ze Giulietta wystarcza na wyjazdy -tyle ze ma znaczna przewage na Giulia - to hatchback

A to akurat fakt. Pakowanie sedana jest takie sobie - no ale znowu, z młodu byliśmy E36 w sedanie 5-osobową rodziną we Francji z 2 namiotami . Oczywiście, nikomu czegoś takiego nie polecam (masakra), ale E36 ma bagażnik na poziomie nowej 308-ki . W Giulii bagażnika nawet nie oglądałem, więc nawet nie wiem, jaki jest otwór załadunkowy dokładnie.
    Co do wypożyczania - nie musisz brać od razu Transita, możesz sobie wypożyczyć M5 Touring, jeśli chcesz dojechać na sportowo .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    I różnią się tylko wyglądem zewnętrzym, a żadna wersja nie jeździ jak Giulia w sedanie. Więc po co mi to?!
    dlatego pisze ze serce wola za Giulia, ale mi potrzeba SW i stad caly moj beznadziejny przypadek
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Tak, a każdy jak Ty jedzie gdzie w bród sklepów i wypożyczalni, nikt uważasz na campingi nie jeździ z całym majdanem
    Śmiem twierdzić, że ludzie, którzy zabierają ze sobą dzieci, żonę i pół domu, jeżdżą w miejsca, gdzie usługi pchają się drzwiami i oknami do hotelowego pokoju.

Kobiety i dzieci zazwyczaj nie lubią ostępów bez elementarnych, a nawet ponadprzeciętnych wygód.

W lipcu jedziemy z rodzinką na prawie miesiąc do Albanii... AR GT.
    Miałem jechać tylko z Żoną, ale dzieci, jak usłyszały, że będziemy się bujać zygzakami po Bośni, Hercegowinie, Czarnogórze, dołączyły się ochotnie.

Zabierzemy tylko ciuchy (tylko letnie), mapy, GPS i dokumenty.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Imho Włosi po prostu nie zdążyli z SW. W dodatku "zauważyli", że rynek amerykański dobrze im wyszedł w Jeepie więc się skupili na Stelvio. Kombi w stanach to chyba na specjalne zamówienie. Nie wierzę, że w ogóle nie planują SW. To by był strzał w stopę i to jedyną którą się ma bo druga już dawno odpadła.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Śmiem twierdzić, że ludzie, którzy zabierają ze sobą dzieci, żonę i pół domu, jeżdżą w miejsca, gdzie usługi pchają się drzwiami i oknami do hotelowego pokoju.

Kobiety i dzieci zazwyczaj nie lubią ostępów bez elementarnych, a nawet ponadprzeciętnych wygód.

W lipcu jedziemy z rodzinką na prawie miesiąc do Albanii... AR GT.
    Miałem jechać tylko z Żoną, ale dzieci, jak usłyszały, że będziemy się bujać zygzakami po Bośni, Hercegowinie, Czarnogórze, dołączyły się ochotnie.

Zabierzemy tylko ciuchy (tylko letnie), mapy, GPS i dokumenty.
    nie ja, lubimy aktywnie spedzac czas wiec musimy sie przemieszczac. o ile rowery jskies tam mozna wynajac to wozka dla dziecka czy przyczepki do roweru nie wynajmiesz w dziurze. z lozeczkiem dla niemowlaka tez problem. na najbliższe 3 lata dla mnie tylko sw.

na ten swoj wyjazd wozkow dla dzieci pewnie nie musisz brac, co? wtedy wystarczy minimum ciuchow i portfel.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    na ten swoj wyjazd wozkow dla dzieci pewnie nie musisz brac, co? wtedy wystarczy minimum ciuchow i portfel.
    Prawda, zapomniałem o portfelu, kartach bankomatowych.
    I jeszcze o dobrym ubezpieczeniu Alfy, bo gdzieś tam kołacze się w głowie, że ta [notranslate]Alfa[/notranslate] może się rozsypać w pół drogi.

Dzieci mam w wieku, w którym już są za małe na wózki i krzesełka, a już trochę za duże na GT.

Każdy tam wydeptuje swoją ścieżkę.
    Sam lubię posłuchać alternatywnych zdań.

Fajnie, że lubicie rowery.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Garraty
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Az mi sie przypomnialo jak 159 jechalismy w 5 osob do Kals skad wchodzilismy na Grossglockner. Tydzien, piec duzych plecakow, namioty, raki, czekany, duzo zarcia i sie dalo Rok pozniej dluzsza podroz do Francji/Chamonix rowniez 5 osob na dwa tygodnie. Sprzetu jeszcze wiecej - wejsnie na Blanca. A mowia, ze 159 taka niepakowna... No moze wozka nie mialem
    Aha z [notranslate]Alfa[/notranslate] nic sie nie stalo, jezdzila po naprawde duzych wertepach, nie oszczedzalismy jej..i co ? Nic. Nie krytykuje nikogo, kazdy ma swoj sposob pakowania, jezdzenia i zwiedzania. Chce tylko pokazac, ze sie da! Ah BTW Giulia 480 litrow bagaznik a 159 405 litrow. Przepraszam za off topic.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screen Shot 2017-06-19 at 20.08.15.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	89.5 KB
ID:	230380 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screen Shot 2017-06-19 at 20.24.22.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	95.0 KB
ID:	230381
    Ostatnio edytowane przez Garraty ; 19-06-2017 o 19:23

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał Garraty Zobacz post
    Ah BTW Giulia 480 litrow bagaznik a 159 405 litrow.
    ale niestety mniej wygodny otwór załadunkowy. Giulią jeszcze na prawdziwych wakacjach nie byłem. 159 była na 14 dni we Włoszech i w 2 osoby mieliśmy 1/3 bagażnika pustego. Tam samo narty z butami i rzeczami na 10 dni bez najmniejszego problemu. W przedziale pasażerskim tylko pasażerowie i powietrze. To moja żelazna zasada.

aha i jeszcze jedno. Brak otworu na narty w Giulii. Komu to przeszkadzało? Czy na prawdę muszę kłaść je na dach? Czy kłaść połowę kanapy? Tak jest bezpieczniej czy jak? Czy to znowu jakiś durny przepis bezpieczeństwa?
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

kazikx
    Gość

Domyślnie

Z tym brakiem otworu na narty rzeczywiście faux pas.
    Zresztą nie tylko narty można w taki otwór wsadzać; również różne tyczki itd.

Garraty, fajne klimaty wspinaczowe i Sakwa z AGH.
    Byłem ostatnio na spotkaniu z Wielickim, Cichym..., duże wrażenie..., ale to na inny temat, inne forum.