Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 265

Temat: Kupno 159 w automacie czy warto?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

W 159 ze skrzynią M32 automat to głos rozsądku, naprawdę. Ty masz o ile się nie mylę F40 więc Ciebie temat nie dotyczy, jednak jaki ma sens kupno auta w którym skrzynia może paść po 70 tyś km (tak takie przypadki się zdarzały). Nie mam informacji odnośnie skrzyń automatycznych w 159 natomiast stare ZFy w 166 czy w audi spokojnie robiły minimalnie 250 tys km pod warunkiem wymian oleju w terminie. Teoretycznie wydając 35 tyś na auto, takie 2000zł na naprawę skrzyni nie jest dużym kosztem jednak dla mnie kompletnie bez sensu jest kupować manual ze świadomością że jeśli jeżdżę dużo na pewno się rozleci. Ja rozumiem że kupując diesla musimy liczyć się z tym że koło dwumasowe to część eksploatacyjna więc co najmniej raz trzeba będzie ją wymienić (cały czas mówię o normalnym użytkowaniu samochodu czyli powyżej 10kkm rocznie). Rozumiem, dpfy egry inne pierdoły, to są części eksploatacyjne więc mają prawo się zużyć i trzeba będzie wpompować pieniądze żeby to ponaprawiać/powymieniać. Natomiast nie zrozumiem uszkodzenia skrzyni biegów, która w normalnym samochodzie nie jest częścią eksploatacyjną, wystarcza na 300-400kkm. I jak w przypadku innych modeli samochodów faktycznie wybór skrzyni może być dyskusyjny, zależny od upodobań użytkownika oraz dziesięciu innych rzeczy, tak w przypadku aut ze skrzynią M32 wybór opcji z automatem jest zwyczajnie głosem rozsądku.

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Kolego Marku nie jest tak różowo jak napisałeś. Poczytaj fora jak niektórzy płaczą, że się ubrali w automat, szczególnie Ci którym się zdarzyła poważna awaria - 5000, 7000, 120000 to kwoty, które robią wrażenie. Wszystko jest fajnie jeśli działa.
    To jest to o czym mówiłem parę stron wcześniej... Ludzie kupują trupy od turasów z przebiegiami 400-500 tyś km przekręcone na 150 i później płacz że coś się psuje. Dlatego ja jeśli szukałbym auta z automatem, brałbym tylko te z pewnych źródeł.

P.S. Jak widać gdy nie ma KRSa w pobliżu rozmowa na dany temat przebiega w nieporównywalnie bardziej cywilizowany sposób
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 26-08-2014 o 09:44

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Na plus dla automatów można zaliczyć to, ze już minął pewien czas od pierwszych konstrukcji, a obecne są coraz bardziej doskonałe. Ale jak to bywa stare dobre wpowiedzenie jest aktualne im więcej elektroniki ....
    Zgadza się. Ale to zależy od skrzyni i awarii. Poza tym było gro wadliwych których to właśnie większość wypowiedzi dotyczy.
    To jakby napisać nie kupuj alfy bo wiesz ilu ludziom się panewki przekręciły??? Tylko że nikt nie wspomniał że to dotyczyło tylko TS`a i stąd te opinie.
    Nie znam wszystkich jednostek, ale wiem że audi i vw montowało sporo wadliwych (czytaj słabych i niedopracowanych skrzyni). Może nawet aisin w 166 może być trochę ryzykowny bo te skrzynie pracują na granicy wytrzymałości.
    Ale np ZF 2HP20/4HP20 albo aisin ze 159 to jedne z najlepszych konwencjonalnych skrzyni automatycznych. I wpisów o ich awarii jest znikoma ilość. Wręcz marginalna.
    Wystarczy rozpoznać temat za nim się kupi. Tak jak z TS`ami w alfie
    Np aisina w 166 nie doradzam z takim przekonaniem, generalnie się pisze że trzeba uważać i broń boże nie chipować. A w 159? Skrzynia solidna, trwała, zaawansowana i szybka. W dodatku nie przeszkadza jej śrubowanie mocy i momentu. Zniesie na prawdę wiele bez obniżania trwałości.
    Pamiętajmy że to temat o 159. W innych autach z innymi skrzyniami oczywiście może awaryjność wyglądać inaczej. Nie mniej jednak manuale też się sypią i o tym nikt nie wspomina

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    W 159 ze skrzynią M32 automat to głos rozsądku, naprawdę. Ty masz o ile się nie mylę F40 więc Ciebie temat nie dotyczy, jednak jaki ma sens kupno auta w którym skrzynia może paść po 70 tyś km (tak takie przypadki się zdarzały). Nie mam informacji odnośnie skrzyń automatycznych w 159 natomiast stare ZFy w 166 czy w audi spokojnie robiły minimalnie 250 tys km pod warunkiem wymian oleju w terminie. Teoretycznie wydając 35 tyś na auto, takie 2000zł na naprawę skrzyni nie jest dużym kosztem jednak dla mnie kompletnie bez sensu jest kupować manual ze świadomością że jeśli jeżdżę dużo na pewno się rozleci. Ja rozumiem że kupując diesla musimy liczyć się z tym że koło dwumasowe to część eksploatacyjna więc co najmniej raz trzeba będzie ją wymienić (cały czas mówię o normalnym użytkowaniu samochodu czyli powyżej 10kkm rocznie). Rozumiem, dpfy egry inne pierdoły, to są części eksploatacyjne więc mają prawo się zużyć i trzeba będzie wpompować pieniądze żeby to ponaprawiać/powymieniać. Natomiast nie zrozumiem uszkodzenia skrzyni biegów, która w normalnym samochodzie nie jest częścią eksploatacyjną, wystarcza na 300-400kkm. I jak w przypadku innych modeli samochodów faktycznie wybór skrzyni może być dyskusyjny, zależny od upodobań użytkownika oraz dziesięciu innych rzeczy, tak w przypadku aut ze skrzynią M32 wybór opcji z automatem jest zwyczajnie głosem rozsądku.

To jest to o czym mówiłem parę stron wcześniej... Ludzie kupują trupy od turasów z przebiegiami 400-500 tyś km przekręcone na 150 i później płacz że coś się psuje. Dlatego ja jeśli szukałbym auta z automatem, brałbym tylko te z pewnych źródeł.

P.S. Jak widać gdy nie ma KRSa w pobliżu rozmowa na dany temat przebiega w nieporównywalnie bardziej cywilizowany sposób

Niestety masz rację jeśli chodzi o M32 ja na szczęście nie mam tego prblemu. Ale to już kwestia inżyniera, któy opuścił kilka lekcji na studiach i zaprojektował tego gniota.

Nie tylko od Turasów, duża część tego co widzimy na ogłoszeniach to niestety złom. A szczególnie te wypasione w skórze pochodzace z zagłębi sprowadzaczy aut. Powiem szczerze czasem jest mi żal koegówe którzy chcą kupić swoja pierwszą alfę i pokazują linki do badziewi, które ze zdjęcia krzyczą jestem złomem mimo świecącej politury na masce.

Podejrzewam, że 80 procent kupujących się podpala przy kupnie i później są problemy bez względu czy to manual czy automat.

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Zgadza się. Ale to zależy od skrzyni i awarii. Poza tym było gro wadliwych których to właśnie większość wypowiedzi dotyczy.
    To jakby napisać nie kupuj alfy bo wiesz ilu ludziom się panewki przekręciły??? Tylko że nikt nie wspomniał że to dotyczyło tylko TS`a i stąd te opinie.
    Nie znam wszystkich jednostek, ale wiem że audi i vw montowało sporo wadliwych (czytaj słabych i niedopracowanych skrzyni). Może nawet aisin w 166 może być trochę ryzykowny bo te skrzynie pracują na granicy wytrzymałości.
    Ale np ZF 2HP20/4HP20 albo aisin ze 159 to jedne z najlepszych konwencjonalnych skrzyni automatycznych. I wpisów o ich awarii jest znikoma ilość. Wręcz marginalna.
    Wystarczy rozpoznać temat za nim się kupi. Tak jak z TS`ami w alfie
    Np aisina w 166 nie doradzam z takim przekonaniem, generalnie się pisze że trzeba uważać i broń boże nie chipować. A w 159? Skrzynia solidna, trwała, zaawansowana i szybka. W dodatku nie przeszkadza jej śrubowanie mocy i momentu. Zniesie na prawdę wiele bez obniżania trwałości.
    Pamiętajmy że to temat o 159. W innych autach z innymi skrzyniami oczywiście może awaryjność wyglądać inaczej. Nie mniej jednak manuale też się sypią i o tym nikt nie wspomina
    To prawda co piszesz, a najgorsze jest to, że mechanicy sami mówią, iż niebawem nie będzie co kupić ( TSI itp.)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

No dokładnie... Teraz w polsce można zaobserwować jeszcze właśnie ciekawą tendencję o której wspomniałeś, każdy chce mieć auto jak najlepiej wyposażone, więc takie się zwozi. Nie ważne że drugie takie w niskim wyposażeniu będzie w 3 razy lepszym stanie te w maksymalnych wersjach schodzą na pniu. Idealnym przykładem jest ford i jego wersja titanium. 90% kupców chce titanium i nie bierze pod uwagę innej opcji. Nie ważne jaki jest stan samochodu ma być wypasione, ma być titanium i koniec. Już pomijam fakt że większość z tych ludzi nie obsłuży tych bajerów i jest to tylko i wyłącznie dla szpanu, druga opcja że przecież większość rzeczy można dołożyć. No ale tak to już jest w naszym kraju. Ludzie chcą być oszukiwani więc sprzedawcy ich oszukują. Równowaga jest zachowana

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dlatego wersja titanium już o niczym nie świadczy. Jak progresion w alfie chciałem kupić s-maxa i uwierz że co drugi to tytanium z tymi skrzelami (cecha charakterystyczna) a w środku bida aż piszczy.......
    Przy nowych autach pamiętajmy też że projektuje się je na o wiele niższe przebiegi celowo co też może być czynnikiem mylonym przez wielu.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Ludzie chcą być oszukiwani więc sprzedawcy ich oszukują. Równowaga jest zachowana
    Prawda, sam prawda i tylko prawda. Ludzie nie rozumieją prostej sprawy, że kupują używany samochód za małe pieniądze, a chcą mieć nówkę salonową z niewielkim przebiegiem.
    Ale patrząc po ogłoszeniach klient nasz Pan .

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Najbardziej w budowie skrzyń zaskoczyło mnie to, że np w 166 2.4jtdm przy wymianie filtra oleju w automacie trzeba zwalać skrzynię Poszła już ta technika do przodu, czy dalej średniowiecze?

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    I to jest powód takich a nie innych statystyk a nie tak jak KRS twierdzi "że lubią i wolą". Bzdura.
    .
    według ciebie bzdura, według bardzo wielu ludzi, mających podobne zdanie jak ja, manual po prostu przyjemniej się prowadzi, człoiwiek wie, że kieruje samochodem, a nie samochód sam jedzie a on się nudzi. Z moich rozmów na przestrzeni lat ten powód wymieniany jest równie często, jak oszczędności.
    Nie feruj więc wyroków synu, bo nie masz pełnej wiedzy w temacie a twoje widzimisię nie jest opisem sytuacji realnej. Auto z manualem INACZEJ SIE PROWADZI, i wiele osób własnie taki styl jazdy i prowadzenia auta woli, od automatu i jednej nogi bezczynnej. Nie potrafisz tego synu zrozumieć?
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 26-08-2014 o 20:52 Powód: Dodano z tym synkowaniem to zwracaj sie do swoich dzici
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Daj se siana KRS, bo znowu się spinasz. Spienisz się i po co Ci to.

Cytat Napisał majster Zobacz post
    przy wymianie filtra oleju w automacie trzeba zwalać skrzynię Poszła już ta technika do przodu, czy dalej średniowiecze?
    Tak, już od dłuższego czasu tak się robi bo filtr oleju uznaje się za niewymienialny wraz z olejem. To zwykłe sitko.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    mających podobne zdanie jak ja, manual po prostu przyjemniej się prowadzi, człoiwiek wie, że kieruje samochodem, a nie samochód sam jedzie a on się nudzi. Z moich rozmów na przestrzeni lat ten powód wymieniany jest równie często, jak oszczędności.
    Powiedzieli znający się na motoryzacji i jeżdżący wyczynowo kierowcy, którzy nigdy nie jeździli automatem.
    Sam jak kupowałem to się bałem, żona powiedziała że nim nie będzie jeździć. Jedna przejażdżka i nie chce innego auta.
    Z drugiej strony większość znajomych i kumpli z pracy się ze mnie śmiała, że Alfa i automat. Teraz tylko jeden z nich jeździ dalej manualem tylkoz powodu że nie znalazł automatu w dobrym stanie (szybciej trafił mu się manual BMW E61 3.0d). I jak porównuje z drugim znajomym, który ma to samo tylko w automacie to klnie pod nosem. Już samo kupowanie diesla o dużej pojemności z ręczną skrzynią jest poronionym pomysłem, no chyba że ktoś lubi się czuć jak kierowca ciężarówki poprzez ciągłe wachlowanie biegami. I tyle w temacie.
    Aha, a jeśli ktoś twierdzi, że automatem się nie da szybko przyspieszać itp z małych prędkości i po przychamowaniach to ja nie mam więcej pytań, bo chyba ostatnią skrzynią jaką jeździł był automat w MB E190...
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77