Strona 14 z 58 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 576

Temat: Chiptuning.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kefir
    Auto
    GQV

Domyślnie Chiptuning.

Cytat Napisał oleksy00 Zobacz post
    wlasnie sie skapnalem jaka gafe popelnilem :p zna ktos przy okazji oznaczenie skrzynii biegow?
    m32.

Użytkownik Rowerzysta Avatar arturo132
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Stelvio 2.0 280+, Giulietta 1,6

Domyślnie

Raczej C635.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    aha jeszcze pytanko , bo tak się zastanawiam jak Ci zrobili ten dynamic skoro nie dało się auta schamować ( brak drugiej osi) i sprawdzić charakterystyki ? Grzebali w mapach w ciemno?
    Z tego co zrozumialem jak Cinek stroil Giuliette żony, to po prostu na chwile wgrywal ustawienia dla Dynamica do ustawien Normala, hamowal, a potem po prostu przepisal ustawienia do Dynamica.

. W giulieccie jest coś ala szpera + całkiem przyjazne ASR, niby to tylko elektronika lecz daje radę,
    ...
    P.S
    Verva 98 z mojego orlenu to gówno! To koło 98 nie stało.
    W 159 tez jest Q2. W sumie to mam wrazenie ze w obecjej TBI (2010r) jakos wydaje mi sie ze VDC dziala znacznie wczesniej (bardziej czuly) niz w poprzedniej JTDM z 2005r. No chyba ze to kwestia innych opon (choc teraz mam zimowki 17" a we wczesniejszej na 16" bylo lepiej).

A ja slyszalem ze mam lac Verve, bo jest najlepsza 98. Na takiej bylo strojone moje auto.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kefir
    Auto
    GQV

Domyślnie Chiptuning.

Cytat Napisał arturo132 Zobacz post
    Raczej C635.
    Faktycznie, pomyłka. Pierwsze Tbi miały m32.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar oleksy00
    Mieszka w
    Wrocław/Ostrzeszów, Poland
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

Ja mówię o jednej konkretnej stacji, nie wiem jak u Ciebie. Niestety orlen w moim rejonie nie ma dobrej 98

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Z tego co zrozumialem jak Cinek stroil Giuliette żony, to po prostu na chwile wgrywal ustawienia dla Dynamica do ustawien Normala, hamowal, a potem po prostu przepisal ustawienia do Dynamica.
    no nie wpadł bym na to, ale sposób niezły
    A ja slyszalem ze mam lac Verve, bo jest najlepsza 98. Na takiej bylo strojone moje auto.
    i tylko na takiej jeżdzisz? Bo na 95 chyba nie bardzo jak było strojone na 98? Czy jednak nie przeszkadza to i nie ma przeciwwskazań?

Mieszka w
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

Silnik sam sobie poradzi z 95 ograniczajac moc gdy wystapi stukowe spalanie. Co do dynamic to mapy sie przegrywa jesli chcesz miec indywidualna mape na d, jesli sposob pracy z serii Ci wystarcza to nie trzeba jej ruszac, ona i tak bazuje na normalu i tak jakby ja sobie modyfikuje overboostem. Reszta rzeczy z dynamica zwiazana jest z innymi rzeczami - hamulce, wspomaganie, potencjometr itp

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    no nie wpadł bym na to, ale sposób niezły
    reki nie dam sobie uciac ze tak robil, ale tak mi sie wydaje.
    i tylko na takiej jeżdzisz? Bo na 95 chyba nie bardzo jak było strojone na 98? Czy jednak nie przeszkadza to i nie ma przeciwwskazań?
    Zona jezdzi na BP Ultimate 98, bo tam jej wygodnie tankowac, a ja dopiero 3 razy lalem 98, jak narazie Verve, bo akurat na Orlen mam niedaleko i taka mi tuner polecal. Wczesniej lalem Shell FuelSave 95, moze nastepne tankowanie zrobie na V-Power Nitro+?

- - - Updated - - -

Silnik sam sobie poradzi z 95 ograniczajac moc gdy wystapi stukowe spalanie. Co do dynamic to mapy sie przegrywa jesli chcesz miec indywidualna mape na d, jesli sposob pracy z serii Ci wystarcza to nie trzeba jej ruszac, ona i tak bazuje na normalu i tak jakby ja sobie modyfikuje overboostem. Reszta rzeczy z dynamica zwiazana jest z innymi rzeczami - hamulce, wspomaganie, potencjometr itp
    W 1.4TB 120KM faktycznie mapy byly identyczne (I chyba takie zostaly) sterowanie turbina tez bylo identyczne, a tylko roznily sie reakcja na gaz + hamulce itp . Po chipie u zonki sterowanie turbina jest zmienione Neutral jest troche wzmocniony wg serii, a Dynamic bardziej. W 1.4MA sa juz sa roznice jesli chodzi o sterowanie turbina pomiedzy Neutral a Dynamic w serii (np inne wartosci momentu dla obu trybow w instrukcji). Nie wiem jak to jest w QV.

Co do spalania stukowego, jesli dojdzie do takiego to sterownik zaczyna korygowac, ale chyba fajnie to nie dziala - nie wiem jak szybko sterownik probuje z powrotem wracac do lepszych map, czy zas nie bedzie przypadkow spalania stukowego itp. Generalnie od tunera uslyszalem ze jak mi sie zdazy koniecznosc zatankowania 95 to male ilosci I jak najszybciej dolac 98.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 15-02-2016 o 16:27

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Nie wiem jak to jest w QV.

.
    To już wiem dlaczego koleżanka, która jeździ MiTo 120km była w głębokim szoku jak się zmienia Julka QV po włączeniu trybu D
    W QV na trybie D musi być inna mapa, bo reakcja auta jest totalnie inna. Wystarczy spojrzeć dane: tryb D ma 40 Nm więcej przy 2600 niższych obrotach (max moment w trybie D jest osiągany przy 1900 a w trybie N przy 4500obr)

Generalnie w trybie N charakterystyka jest mocno liniowa - dzięki temu generalnie ma problemu z trakcją, na mokrym na prostych kołach praktycznie tylko na 1 trzeba uważać, żeby nie mielić bez sensu kołami (ale też ASR jest dużo czulszy)
    Natomiast na trybie D na zimówkach w temp. poniżej 5 stopni brak trakcji występuje do 100kmh . Moim zdaniem nie ma sensu jeździć w trybie D po mieście jak jest mokro, bo każde większe dodanie gazu na 2 biegu kończy się mieleniem kołami (a ASR jest mniej czuły więc trzeba odpuścić gaz żeby tą przyczepność odzyskać). Dzięki Q2 nie ma problemu łatwego mielenia wewnętrznym kołem w łuku, zwykła 100-konna przednionapędówka ma z tym większy problem.

Mieszka w
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

A właśnie, co do momentów z danych technicznych.. Czemu moja wypluła na normalu 353Nm skoro powinna ~300? :p Wydaje mi się, że w dynamicu rośnie ciśnienie w układzie dolotowym, zawór upustowy otwiera się później i stąd ta różnica - auto cały czas ma powietrze i nie ma czekania na doładowanie, moment osiągany jest po prostu wcześniej, krzywa momentu wygląda bardziej pionowo i tyle, aczkolwiek różnica jest duża we wrażeniach, auto budzi się szybciej (overboost), ale od 4tys różnicy już nie ma, tak samo ciężko mi było zauważyć różnicę przy prędkościach autostradowych w serii. W środę wymieniam sprzęgło, określę potencjał dynamica po chipie i wtedy będę miał porównanie, niestety na chwilę obecną dynamic daję radę na 1 i 2 biegu, 3 sporadycznie też, potem pojawia się uślizg związany z wyeksploatowanym sprzęgle, na normalu dzięki łagodniejszemu przebiegowi momentu sprzęgło daję radę na wszystkich biegach. Swoją drogą w ASO za LUKa życzą sobie 790zł, jestem pod wrażeniem ceny. Liczyłem na koszty rzędu >1000zl. Przy okazji wlatują nowe świece, olej do skrzyni i rozrząd. Dwumasa zostaje, jest ok. Wysprzęglik nie szumi a jest hydraulicznie sterowany - kosztuje 430zł, na razie podziękuję, może będę żałować ale jestem dobrej myśli.

I pytanie do obeznanych - o ile c635 w tct przenosi 350Nm to ile przenosi w manualu sama skrzynia? Sprzęgło daje radę do ~550.