Raczej C635.
Z tego co zrozumialem jak Cinek stroil Giuliette żony, to po prostu na chwile wgrywal ustawienia dla Dynamica do ustawien Normala, hamowal, a potem po prostu przepisal ustawienia do Dynamica.
W 159 tez jest Q2. W sumie to mam wrazenie ze w obecjej TBI (2010r) jakos wydaje mi sie ze VDC dziala znacznie wczesniej (bardziej czuly) niz w poprzedniej JTDM z 2005r. No chyba ze to kwestia innych opon (choc teraz mam zimowki 17" a we wczesniejszej na 16" bylo lepiej).
A ja slyszalem ze mam lac Verve, bo jest najlepsza 98. Na takiej bylo strojone moje auto.
Ja mówię o jednej konkretnej stacji, nie wiem jak u Ciebie. Niestety orlen w moim rejonie nie ma dobrej 98
Silnik sam sobie poradzi z 95 ograniczajac moc gdy wystapi stukowe spalanie. Co do dynamic to mapy sie przegrywa jesli chcesz miec indywidualna mape na d, jesli sposob pracy z serii Ci wystarcza to nie trzeba jej ruszac, ona i tak bazuje na normalu i tak jakby ja sobie modyfikuje overboostem. Reszta rzeczy z dynamica zwiazana jest z innymi rzeczami - hamulce, wspomaganie, potencjometr itp
reki nie dam sobie uciac ze tak robil, ale tak mi sie wydaje.
Zona jezdzi na BP Ultimate 98, bo tam jej wygodnie tankowac, a ja dopiero 3 razy lalem 98, jak narazie Verve, bo akurat na Orlen mam niedaleko i taka mi tuner polecal. Wczesniej lalem Shell FuelSave 95, moze nastepne tankowanie zrobie na V-Power Nitro+?i tylko na takiej jeżdzisz? Bo na 95 chyba nie bardzo jak było strojone na 98? Czy jednak nie przeszkadza to i nie ma przeciwwskazań?
- - - Updated - - -
W 1.4TB 120KM faktycznie mapy byly identyczne (I chyba takie zostaly) sterowanie turbina tez bylo identyczne, a tylko roznily sie reakcja na gaz + hamulce itp . Po chipie u zonki sterowanie turbina jest zmienione Neutral jest troche wzmocniony wg serii, a Dynamic bardziej. W 1.4MA sa juz sa roznice jesli chodzi o sterowanie turbina pomiedzy Neutral a Dynamic w serii (np inne wartosci momentu dla obu trybow w instrukcji). Nie wiem jak to jest w QV.
Co do spalania stukowego, jesli dojdzie do takiego to sterownik zaczyna korygowac, ale chyba fajnie to nie dziala - nie wiem jak szybko sterownik probuje z powrotem wracac do lepszych map, czy zas nie bedzie przypadkow spalania stukowego itp. Generalnie od tunera uslyszalem ze jak mi sie zdazy koniecznosc zatankowania 95 to male ilosci I jak najszybciej dolac 98.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 15-02-2016 o 16:27
To już wiem dlaczego koleżanka, która jeździ MiTo 120km była w głębokim szoku jak się zmienia Julka QV po włączeniu trybu D
W QV na trybie D musi być inna mapa, bo reakcja auta jest totalnie inna. Wystarczy spojrzeć dane: tryb D ma 40 Nm więcej przy 2600 niższych obrotach (max moment w trybie D jest osiągany przy 1900 a w trybie N przy 4500obr)
Generalnie w trybie N charakterystyka jest mocno liniowa - dzięki temu generalnie ma problemu z trakcją, na mokrym na prostych kołach praktycznie tylko na 1 trzeba uważać, żeby nie mielić bez sensu kołami (ale też ASR jest dużo czulszy)
Natomiast na trybie D na zimówkach w temp. poniżej 5 stopni brak trakcji występuje do 100kmh. Moim zdaniem nie ma sensu jeździć w trybie D po mieście jak jest mokro, bo każde większe dodanie gazu na 2 biegu kończy się mieleniem kołami (a ASR jest mniej czuły więc trzeba odpuścić gaz żeby tą przyczepność odzyskać). Dzięki Q2 nie ma problemu łatwego mielenia wewnętrznym kołem w łuku, zwykła 100-konna przednionapędówka ma z tym większy problem.
A właśnie, co do momentów z danych technicznych.. Czemu moja wypluła na normalu 353Nm skoro powinna ~300? :p Wydaje mi się, że w dynamicu rośnie ciśnienie w układzie dolotowym, zawór upustowy otwiera się później i stąd ta różnica - auto cały czas ma powietrze i nie ma czekania na doładowanie, moment osiągany jest po prostu wcześniej, krzywa momentu wygląda bardziej pionowo i tyle, aczkolwiek różnica jest duża we wrażeniach, auto budzi się szybciej (overboost), ale od 4tys różnicy już nie ma, tak samo ciężko mi było zauważyć różnicę przy prędkościach autostradowych w serii. W środę wymieniam sprzęgło, określę potencjał dynamica po chipie i wtedy będę miał porównanie, niestety na chwilę obecną dynamic daję radę na 1 i 2 biegu, 3 sporadycznie też, potem pojawia się uślizg związany z wyeksploatowanym sprzęgle, na normalu dzięki łagodniejszemu przebiegowi momentu sprzęgło daję radę na wszystkich biegach. Swoją drogą w ASO za LUKa życzą sobie 790zł, jestem pod wrażeniem ceny. Liczyłem na koszty rzędu >1000zl. Przy okazji wlatują nowe świece, olej do skrzyni i rozrząd. Dwumasa zostaje, jest ok. Wysprzęglik nie szumi a jest hydraulicznie sterowany - kosztuje 430zł, na razie podziękuję, może będę żałować ale jestem dobrej myśli.
I pytanie do obeznanych - o ile c635 w tct przenosi 350Nm to ile przenosi w manualu sama skrzynia? Sprzęgło daje radę do ~550.