Dziś zamarzł mi zamek w lewych drzwiach (nie mogłem włożyć kluczyka) - otworzyłem z prawych. Na szczęście centralny załapał![]()
U mnie jak przyszły mrozy to ręczny zamarzł (naszczęście niezaciągnięty) , ale pojawił się inny problem, otóż przy -18 odpalił bez problemów, jadąc do pracy po paru kilometrach zapaliła się kontrolk wtrysków, jak już postawiłem auto na parkingu prubowałem gasić i odpalac auto (tak parę razy) i kontrolka nie gasła.
Odrazu włączyłem forum i poszukałem co to może oznaczać (czarne myśli przed oczyma - wymiana wtrysków). Popracy wsiadam odpalam , kontrolka oczywiście nie gaśnie , lecz po przejechaniu może 3 km zgasła (dodam że śilnik chodził najnormalniej w świecie - żadnych anomali).
Kolejna noc mrozów, rano wsiadam odpalam i kontrolka się nie świeci.
Nie wiem co było przyczyną, przypuszczam tylko brak styku na którymś z przewodów i wyświetliło taki błąd, tak czy siak bedzie czas podjade na komputer zobaczyć czy nie ma błędów
nie zagladalem tu dluzszy czas z powodu pracy, a potem swiat...
ale dodam ze Alfa milo mnie zaskoczyla, stala 9 dni nie odpalana, przysypana sniegien, mrozy siegaly -22 i po 9 dniach odpalila bez problemuakumulator ma conajmniej 2 lata, bo tyle posiadam auto
tym ciekawsze ze np. BMW 730D z nowym 100Ah boschem nie odpalila w poniedzialek rano po zgaszeniu w piatek (ale te auto ma pobor pradu, 10min po zgaszeniu silnika nawet do 10A)
Ja też nie mam najmniejszych problemów z odpaleniem. Przy -12 kręci tak samo jak przy +10Ale to już kwestia akumulatora ... który jest oryginalny
a który w ciągu roku raz podładowałem a ostatnio dolałem wody destylowanej...I się śmiga.
W sumie to silniki JTD czy JTDm wyjątkowo dobrze sobie radzą zimą.... A i co jest najpiękniejsze?? Odpalam ostatnio auto stojące całą noc i dzień na mrozie(od -10 do -18), 3 minuty odśnieżania ( bo nie stało w garażu), wsiadam do środka a tam z nawiewów leci ciepłe powietrze.Też tak macie?? Super szybko się nagrzewa
Wczoraj w nocy mrozy u mnie byly nawet miejscami - 30 rano gdy odjezdzalem sluzbowym autem do pracy temp. pokazal -21 i jedyny problem w alfie to zaszronione lekko szyby od srodka ;(
Trzy Magiczne Cyfry
Była - 156 2,0 TS
Jest - 166 2,4 JTD
BiałystooookPolska syberiada
)) jak wy tam w ogóle wytrzymujecie?
)