@jahu.
Moim zdaniem za blisko i dlatego nie widać unoszącego się do góry prawego światła. Codziennie w garażu w swoim bloku (garaż podziemny jak "w markecie") obserwuję ori xenon i zdecydowanie płasko nie jest, podobnie jak na H7.
@jahu.
Moim zdaniem za blisko i dlatego nie widać unoszącego się do góry prawego światła. Codziennie w garażu w swoim bloku (garaż podziemny jak "w markecie") obserwuję ori xenon i zdecydowanie płasko nie jest, podobnie jak na H7.
@Kattom miałeś coś posłać mieciąc temu![]()
moja SIWO 9 --------> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...szara_9_a.html
Jakie się teraz kupuje i co z postojówkami .TYlko błagam bez zbędnych tam ble ble ,pytam co się kupuje a nie mam na celu zaczynac znowu tematu wiadomo jakiego , pozdawiam.
Jest już kilka tematów o tym. Zapytaj już w istniejącym. Jak to jakie się teraz kupuje? Wszystkie są robione w jednym kraju. Co byś nie wybrał nic tutaj nie zmieni. Nie potrzebujesz na pewno żadnych przystosowanych do CAN-BUS. A jeśli słabo świecą światła przyjrzyj się odblaskom w swoich reflektorach. Bo jak będą wypalone to i HID nie pomoże.
Eee, lampy mam po regeneracji ale i tak jakoś słabo to świeci ,że też każde auto ma jakąś bolączkę jak nie główka to paluszek ,Chiny powiadasz no nic trudno, pytam bo nie mam w tej materii żadnej wiedzy.
No dobra panowie a teraz będzie najlepsze tylko proszę Was nie śmiać cię potem miesiąc ,przecież można czegoś nie kumać nawet w tak prostej kwestii.
Załóżmy że zakładam te hidy zamiast świateł mijania a drogowe mam w innym kloszu i co drugie zakładać na długie czy jak no bo się pogubiłem.Będzie inna barwa na długich i inna na krótkich, nie śmiac się jak gadam głupoty.
Jak jest w ori xenonach w jednym kloszu oba światła i zmiana przesłona ? to po co trzeci klosz
Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 27-12-2015 o 21:53
W ori xenonach na zewnątrz sa mijania (+ przestawia się soczewka na długich), w środku są postojowki i kierunki, a we wewnątrz długie. Jako że bardzo rzadko jeździ się na długich, więc nie ma sensu wstawiać innych żarówek.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
To chyba tak samo jak w zwykłych .To rozumiem że org, xenon ma z zewnątrz palniki a od środka długie zwykłe h7?Nic już nie kumam a trzeźwy jestem
czyli krótko ,kupuję hidy pod 2S czy 1S zakładam i teoretycznie mam (prawie jak org) no wiadomo że dowód poleci i te sprawy z poziomem i spryskami no ale ...
a co z bixenonem o so chozzzzi no ciemny jestem jak bym miał odbłyśniki wypalone
Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 27-12-2015 o 23:01
bi-ksenon ma w sobie oba światła. Mijanie i długie. Otwiera się przesłona do świateł drogowych i jednocześnie zapalają się H7 w wewnętrznych lampach. Wczoraj użyłem tego po raz pierwszy (w sensie świateł drogowych) w swojej Alfie i ilość światła zrobiła na mnie wrażenie.
Zwykłe H7 to mijania zewnętrzne, drogowe wewnętrzne. Przy ksenonie na mijania masz żarniki a drogowe H7. Działa dokladnie tak samo jak zwykłe lampy tylko w mijania masz inne źródło światła. Jeżeli masz biksenon (a 159 ma) to mijania mają żarniki i uchylaną dodatkowo przysłonę tak aby światło w całości bez odcięcia padało na drogę, dodatkowo włączają się drogowe wewnętrzne H7. Przy czym jak nie masz włączonych mijania to drogowe zapalają się tylko wew. np do mrugnięcia.
Jak ma się zwykle lampy to masz możliwość wrzucenia tylko HID na mijania, czyli będziesz miał tak jakby same ksenony. Żeby mieć biksenony to musiałbyś zmienić całą optykę i bebechy łącznie z kabelkologią.
Dawanie HID na drogowe nie ma sensu bo one się długo rozgrzewają i zjarałbyś je szybko (od mrugania którego może nawet nie byloby widać).
Jeżeli chodzi o wstawianie HID zamiast H7 to ja osobiście radziłbym i zrobił tak że przysłonę podniósł na płask aby odcięcie było płaskie. Dlatego bo przyslona H7 ma znacznie wyższe odcięcie od oryginalnego ksenonu. Ori ksenonom bliżej z odcięciem do płaskiego niż do odcięcia H7. Więc myśląc o innych użytkownikach drogi zrobiłbym płaskie odcięcie. Ale oczywiście egoiści będą jeździć jak jeździli na odcięciu H7
A uprzedzę pytania, korekte odcięcia H7 na płasko robi się łatwiej niż wymianę żarówki.
Przy xenonie, na drogowe jest H1, a przy zwykłych drogowe są H7, ni wiem czemu tak zrobili, ale tak jest.
Co do innych rozwiązań zamiast typowych HID, to z tego co wiem da się dołożyć zamiast zwykłych mijania H7 zestaw bixenon z soczewką np z hidretrofit.pl (na D2S), dokupić u nich przetwornicę i przerobić dekielek (lub dobiorą gumową pokrywkę). Trzeba jeszcze 2 kabelki od długich podłączyć do sterowania przesłoną bixenona (banał). Jeśli chodzi o legalność takiego rozwiązania to wiadomo, tak jak z HID, nie ma poziomowania więc jest nielegalne.