Witam. Jako że temat dotyczy kolektora to podepnę się tutaj. Czyścił ktoś samodzielnie kolektor w 2.0 jtdm 170 km.? Ewentualnie ma namiar na jakiś opis wyjęcia kolatora w tym silniku?
Skoro nikt nic nie wie to może polecicie jakiś warsztat w okolicach lublina.
Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 10-01-2017 o 17:20
Ramirez pytaj w Moto delta w niemcach
Panowie, czy poda mi ktoś listę czesci jakie musze sobie kupić przed wyjęciem kolektora w 2.4? Tak żebym juz nie musiał latać co chwila do sklepu.
Uszczelkę pod kolektor, masę uszczelniającą do sklejenia rozpołowionych części kolektora i piankę do czyszczenia szyb kominkowych.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
No i piwko![]()
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.
Jedno może nie starczyć ewentualnie warto tez mieć w zanadrzu relanium
Co do masy kup sobie masę Rainza Reinzosil lub Elring Dirko mała tubka 70ml spokojnie starczy na dwa kolektory i jak byś zwalał pasek z pompy to kup sobie profilaktycznie nowy bo wydatek niewielki, a będziesz spokojniejszy.
Pasek nowy profilaktycznie zakupie choć rozrząd miałem robiony przy 160k a teraz mam nieco ponad 200. Relanium sie przyda na pewno wiem to po doświadczeniach z paskiem alternatorano cóż wloszki trzeba dopieszczać nie to co niemieckie Brunhildy z ss.
Przeczytalem caly watek juz kiedys, teraz nie chce mi sie tego wertowac od nowa. Auto 2,4 mam aluminiowy kolektor. przebieg 211kkm. Zaluje ze nie robilem porzadku z kolektorem przy wymianie rozrzadu. Osttanio mam problem z egr, wymienilem na nowy. Pojezdzilem max 2 miesiace i znowu auto od dolu nie jedzie. mechanik rozebral egr i porownal do mojego starego i mowi ze ten nowy nie otwiera sie tak bardzo jak ten stary. ( no ale auto jezdzilo 2 miesiace normalnie wiec nie wiem co moglo sie stac teraz.) Przy okazji okazalo sie ze k.ssacy jest strasznie zawalony.(Auto na biegu jalowym delikatnie faluja obroty) Moze to od tej sadzy sie egr przycina?? Mysle ze w koncu pasowaloby sciagnac ssacy i zrobic z nim porzadek. Pytania:
1. spawac czy zaslepiac srubami?
2. jaki przyblizony koszt operacji z robocizna? poza aso ofcourse,(sredniej wielkosci miasto ok 50zl roboczo godzina w serwisie)
3. oczywiscie mechanizm klapek zdemontowany i wyprogramowany.
4. o czyms musze pamietac??