Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Świeżak Avatar GrzesMis
    Mieszka w
    BB
    Auto
    159 TBI

Domyślnie

jak jeden mądry forumowicz mi dzisiaj powiedział lepiej kupić za 6000 AR gdzie w ogłoszeniu pisze ze np tył zawieszenie do zrobienia i je zrobić niż kupić za 10000 AR gdzie właściciel zapewnia iż auto nie wymaga wkładu i dowiedzieć się po jakimś czasie że do roboty zawiecha przód tył, wycieki, i nie wiadomo co jeszcze.

Pozdrawiam. To że pytam na co zwracać uwagę przy kupnie 166 nie znaczy że jestem laikiem samochodowym, nie miałem doczynienia nigdy z 166 dwa razy w życiu widziałem 166 na własne oczy(widok powalający), cenie Wasze zdanie, doświadczenie i chce je poznać.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Wszystko zależy od tego jak się nastawiasz, czy sam robisz, czy masz kogoś kto się zna na alfach. Ale jeżeli nie robisz, oddasz do jakiegoś warsztatu a kupisz egzemplarz z dolnego przedziału cenowego to zginiesz..... Stracisz całą kasę a i tak nie zrobią dobrze.

Użytkownik Ogier Avatar mizer
    Mieszka w
    Nowy Kamień
    Auto
    Alfa 166 2.0 V6 TB

Domyślnie

Kolego ja kupiłem za niecałe 10tys w styczniu teraz po zrobieniu 10 tys kilometrów zrobiłem sprzęgło( łożysko się rozleciało) wszystkie wycieki kable świece oleje wszystkie płyny wymieniłem TYLKO górny wahacz prawy i gumy na stabilizatorze i wyniosło mnie to 2tys teraz jeszcze mam do zrobienia 2x wahacz przedni dolny i wahacz górny lewy jeszcze do tego dojdzie wymiana rozrządu bo już prawie 40tys ma ( jeżeli wierząc karteczce naklejonej ) więc wole zrobić wcześniej więc myślę ze w 3tys. się zmieszczę to powiedz mi kto sprzedaje k**wa auto igła za 7-8 tys albo koleś który nie liczy się z kasą albo ktoś ktoś kto zrobił w ciągu roku 2tys kilometrów modląc się żeby dojechał i sprzedaję bo nie ogarnia tego samochodu i po sprzedaży będzie pie***lił że alfy się psują i dobrze że się tego pozbył.... a póżniej ty kupisz i będziesz tak samo gadał że Alfy to szrot !! (I jeszcze mi się marzę polerka i felgi od TI to tak na marginesie )

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

tak. kolego pamietaj że auta wiekowe i cos zawsze do roboty sie znajdzie. generalnie jtd to pancerne silniki , pada w nich to co pada w innych starych dieslach. v6 tez cenione za trwalosc jednak niewielu mechanikow je ogarnia i dobrze robic co sie da samemu. slabe punkty 166 : nagrzewnice, slabe reflektory( regeneracja pomoże), zawias bywa kaprysny jak oszczeszisz i montujesz china szit, korozja progów w tylnej ich czesci dośc popularna , zdarzaja sie auta bez niej, po latach silowniki zamkow lubią paść. niewygodne otwieranie tylnej klapy- dobrze nasmarowac i obejrzec mechanizm zamka bo aku w bagazniku i cyrki sie zdarzaja jak aku padnie i trza sie dostac do niego., poprzecierana wiązka nadwozie->klapa, wycieki oleju zdarzaja sie. silnik 2.0 ts lepiej omijac chyba ze kupujesz pewne auto .. To tak na szybki z tel napisalem, sory za pisownie. ja uwazam 166 za dopracowane auto. jakosc mat we wnetrzu gorsza niz np w e39 .ale jak to sie prowadzi, jak to wyglada na ulicy. ja swojej 166 nie sprzedam nigdy. auto idealne dla mnie, kilka wad ma ale wartoooooooo sie zainteresowac..
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 06-08-2013 o 19:55
    [C

Użytkownik Świeżak Avatar GrzesMis
    Mieszka w
    BB
    Auto
    159 TBI

Domyślnie

Wszystko bede sam, Masa625 dziękuje za rzeczową i NORMALNA odpowiedz. Mizer widzę że następny sfrustrowany posiadacz AR.
    Pozdrawiam

PS. Nie ma auta które się kupuje i potem jeździ bez dokładania. To nie taczka...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To jak będziesz sam wszystko robił to tanie auto w eksploatacji tylko czasami się trafiają egzemplarze które jak to ja mówię "trzeba wyprowadzić po poprzedniku". Nie da się wszystkiego sprawdzić i przewidzieć.

Użytkownik Ogier Avatar mizer
    Mieszka w
    Nowy Kamień
    Auto
    Alfa 166 2.0 V6 TB

Domyślnie

Nie że sfrustrowany tylko sam miałem okres zwątpienia przy moim modelu bo mam trochę rzadki silnik w swojej 166 i powoli (bo nie zarabiam 6tys na miesiąc ) próbuję ją wyprowadzić i mam nadzieje że do końca roku mi się uda... I kiedyś będę miał białego kruka z tym silnikiem bo naprawdę już mało ich zostało....

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nom, TB padają jak kawki

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0V6 TB

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nom, TB padają jak kawki
    Marku, Ty to potrafisz pocieszyć na dobranoc

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Sportronic

Domyślnie

Witam. Jestem tu od niedawna i postanowiłem dorzucić kilka groszy od siebie.

Swoją Bellę kupiłem niecałe dwa miesiące temu. Cena 7,300,- rok '98 3,0 Sportronic.

Jak do tej pory zrobione, bądź kupione części do przyszłych napraw:

- tuleje wahaczy przód góra obie strony + tył dół wewnętrzne około 200,-
    - olej silnikowy + odsysanie przez bagnet (zapieczony korek spustowy) 350,-
    - nabicie klimatyzacji + ozonowanie 130,-
    - tarcze + klocki komplet 850,-
    - opony lato 1600,-
    - felgi 16 stalowe nowe (na zimę) 428,-
    - opony zima 1100,-
    - gumy stabilizatora przód i tył 130,-
    - drążek kierowniczy prawy 120,-
    - świece zapłonowe ponad 300,-
    - olej do skrzyni Mobil ATF LT 71141 5l około 200,- plus jutro wymiana (statyczna-jeszcze nie wiem jaki koszt)
    - tłumik drgań na wydechu 80,-
    - dywaniki (klubowe ) około 100,-
    - filtry oleju, powietrza, kabinowy-cen już nie pamiętam

Możliwe, że coś pominąłem. W najbliższej przyszłości zaplanowana jest wymiana rozrządu (800,- do 1000,- części), przednia szyba (700,-), serwis gazu, wymiana lub naprawa sterownika szyb od kierowcy i zamka sterującego centralnym, progi.

Wszystkie wymiany i naprawy (pomijając olej i klimatyzację) robiłem we własnym zakresie, więc nie ma tu kosztów robocizny. Dodatkowo kilkanaście godzin zostało poświęcone na doczyszczenie jasnych skór i obszycie podłokietnika, polerowanie i woskowanie karoserii i jeszcze kilka innych pierdół.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.