Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Zgodnie z polskim prawem o ruchu drogowym
    masa własna - masa pojazdu wraz z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego;
    Zgodnie jednak z dyrektywą europejską 95/48/EC [3] masa własna definiowana jest wraz z kierowcą ważącym 75 kg. Konsekwencją tego są dane homologacyjne pojazdów, które zawierają masę własną wraz z kierowcą, co w rezultacie prowadzi do tego, iż w dowodach rejestracyjnych pojazdów masa własna zawiera masę kierowcy.
    Odnośnie ilości paliwa w baku, chodzi o pełny bak. Dlatego np. mercedes w klasie C, żeby pochwalić się większym odelżeniem konstrukcji w porównaniu do poprzednika w standardzie ma zbiornik paliwa o pojemności 41 l. Za skromną dopłatą (262 zł) można zamówić zbiornik o pojemności 66 l.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Na pewno odczucia z jazdy mówią, że Giulia jest lżejsza od 166
    Jeśli chodzi o odczucia, to nie bardzo jest sens porównywać 166 z idealnie wyważoną tylnonapędówką przy 166 to nawet mój kot się wydaje baletnicą, a czołg waży pewnie ponad 1800 kg
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Chrisu Zobacz post
    Golas waży 1429kg. Zakładając ze jest to nawet waga netto a ten egzemplarz ma parę bajerów to : paliwo 60kg, elektryka foteli 15kg na stronę. Co tam jeszcze może tyle ważyć?
    szklany dach, wieksze felgi szersze kapcie, skory, elektryka siedzen i pare innych drobiazgow i uzbiera sie 100kg.

rzuccue okiem do niemieckiego cennika, tam w tabelkach sa zakresy wagi i sa bardzo szerokie

Użytkownik Rowerzysta Avatar b0rn20wn
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 2001

Domyślnie

Miałem okazję oglądnąć dzisiaj Stingera bardzo dokładnie. O ile Giulia budzi mieszane uczucia co do wyglądu (wg mnie bardzo ładna) to KIA wygląda ZNACZNIE lepiej...

na zdjęciach niż na żywo. Wg mnie ten design kupy się nie trzyma. Do tego sprawia wrażenie strasznie ciężkiego klocka.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

No nie wiem, miałem okazję jeździć Stingerem tydzień temu i bardzo dokładnie go obejrzeć z zewnątrz, jak i wewnątrz. Z daleka wygląda bardzo fajnie, ale ma mnóstwo rzeczy, które mi przeszkadzały. M.in. zaślepione wloty i wyloty powietrza wykonane z najbardziej tandetnego plastiku jaki widziałem. Ogólnie projekt wydaje mi się mocno niespójny. Z tyłu miejsca na nogi od groma, ale przy wzroście 180 cm mogą zacząć się problemy z miejscem nad głową. Jeździłem wersją GT, czyli najmocniejszą. Niestety głównie po autostradzie i ekspresówce, więc nie będę się rozwodził jak to auto trzyma się drogi, bo nie miałem okazji tego sprawdzić. Mogę jedynie powiedzieć, że nie czuć jego dużej masy. W dodatku jest bardzo komfortowy, takie GT na długie trasy. Giulię powala na łopatki pod względem brzmienia, w szczególności w trybie sport. Osiągi takie, jakich można się spodziewać po 370 KM. Problem w tym, że nie czułem w tym samochodzie tego co czułem w Giulii. Pewnej aury wyjątkowości. Wnętrze Giulii sprawia, że czułem się w niej przyjemniej.

Co ciekawe skrzynia biegów, która zdaje się jest taka sama w obu samochodach zdecydowanie szybciej zmienia biegi i reaguje na kickdown w Giulii. W Stingerze nie wiem, czy za długo przytrzymuje silnik na obrotach, czy tak długo zmienia bieg ale czuć taką chwilę zastanowienia przy maksymalnym przyspieszaniu. W dodatku w tryb manualny w zasadzie nie działa. Chciałem sprawdzić elastyczność silnika, więc skrzynia w trybie manualnym, a po wciśnięciu gazu do końca i tak redukuje mimo niecałych 3 tys. rpm. Przy wysokich obrotach oczywiście też sama zmienia bieg. Tyle, że podczas normalnego użytkowania ta wada prawie nie istnieje.
    Na + dla Stingera jest bogate wyposażenie w standardzie, do którego niewiele da się dołożyć i rozsądnie skalkulowana cena.

Obiektywnie patrząc prawie wszystko przemawia za Stingerem, ale subiektywnie to w Giulii się zakochałem. Gdybym stał aktualnie przed wyborem, to prawdopodobnie zdecydowałbym się na Giulię Veloce.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Chciałem sprawdzić elastyczność silnika, więc skrzynia w trybie manualnym, a po wciśnięciu gazu do końca i tak redukuje mimo niecałych 3 tys. rpm. Przy wysokich obrotach oczywiście też sama zmienia bieg. Tyle, że podczas normalnego użytkowania ta wada prawie nie istnieje.
    Tego nie rozumiem właśnie. Po co w takim razie tryb manual w sportowym aucie, jak i tak automat 'wie' lepiej co chcesz zrobić... Ok, niech już zmienia sam przy odcince, ale nie w normalnym zakresie pracy... Tego auta nawet dobrze na hamowni nie sprawdzisz.
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Chyba, że w trybie Sport+ inaczej pracuje. Niestety handlowiec nie wyraził zgody na włączenie go. Jeździłem w trybie Comfort, Sport i z ciekawości chwilę w ECO.
    Przed chwilą na autokult.pl przeczytałem, że ta skrzynia, to jednak autorskie dzieło KII. Ciekawe, czy to prawda.
    Fajne jest to, że w trybie Sport system start/stop jest automatycznie wyłączony.

W każdym razie skrzynia w Giulii jest o wiele lepsza.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Garraty
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Alfa Romeo Giulia vs BMW 330i bardzo ciekawe porownanie inzyniera z eurocompulsion:

https://www.youtube.com/watch?v=I7uf134RyrY

- - - Updated - - -

Alfa Romeo Giulia is the 2018 Motor Trend Car of the Year:

http://www.motortrend.com/news/alfa-...r-of-the-year/

"No less a luminary than Henry Ford, the inventor of the mass-production automobile, once said: “When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat.”

Mr. Ford knew there was something special about the car that carries the cross-and-serpent badge, the company where Enzo Ferrari proudly got his start in racing before hanging his own shingle."

“Best steering, best chassis—this car saves the sport sedan market,” says guest judge Chris Theodore—the former Ford and Chrysler product development executive who knows something about creating cars to make a soul ache.

“It was the only car that said, ‘You’re in charge. You want to be nice and tidy, I can be tidy. You want to be crazy and drift me wild, I’ll be right there with you,’” Theodore adds. “You fall in love with it.”
    Ostatnio edytowane przez Garraty ; 28-11-2017 o 20:19

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Dzięki Garraty, chciałem podlinkować artykuł Motor Trend.
    Jakoś Jalopnik jeszcze tego nie podłapał drwili z auta od początku produkcji, a gdy opiniotwórczy magazyn się zachwycił siedzą cicho.

Warto zauważyć, że MT miał 3 Giulie i żadnych poważnych usterek nie stwierdzono. Wyglada na to, że po aktualizacji softu auto po prostu śmiga bez problemów. Mnie pozostaje czekać 2-3 lata, aż się pojawią jakieś poleasingowe sztuki, a użytkownikom Giulii życzyć bezproblemowej eksploatacji.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Bez sensu się podniecać bo i tak nikt nie jeździ giulią na tor a sprzedają ją w polmozbycie

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
    Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 28-11-2017 o 19:50