Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

czy ja wiem czy warto robić rozrząd, ja zawsze po kupnie i tak go wymieniam, bo albo nie mam 100% potwierdzenia kiedy był zrobiony albo był zrobiony niefachowo - tak miałem przy kupnie 159 - niby zrobiony cały wraz z pompą a ona ciekła i nie została wymieniona od nowości, mimo że na FV była ujęta. Lepiej opuścić pare stówek.
    ale racja, tego trolla nie słuchaj

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

To zależy. O żadnej z tych wad sprzedawca wspominać nie musi, a potencjalny klient pewnie i tak się nie zorientuje. Założyłem sytuację, w której jednak będzie chciał poinformować kupującego o problemach z autem.
    Z drugiej strony wywalone wołami w ogłoszeniu "rozrząd zrobiony przed sprzedażą" powoduje zastanowienie, po co ktoś ładował dodatkowe tysiąc zł w samochód skoro wiedział, że zaraz musi go sprzedać. Zatem: i tak źle, i tak niedobrze.

Co do rozrządu to podobnie było z moim samochodem. Miał w ASO robiony rozrząd, a 2 tys km później został zmieniony przez poprzedniego właściciela

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Nie słuchaj tego trolla.
    Z tego co opisujesz, usterki są niewielkie i typowe - nie powinny raczej zrazić zdecydowanego klienta. Myślę, że większość ofert wystawionych na Allegro wymaga znacznie większego wkładu finansowego. Ze swojej strony zrobiłbym rozrząd - bo konieczność jego wymiany odstrasza kupujących. Jak masz dostęp do dobrego blacharza-lakiernika ogarnij też rdzę. Pamiętaj, że kupiec zjawi się pewnie z miernikiem lakieru.
    Myślę, że po ogarnięciu tych spraw, spokojnie pójdzie za około 23 000 zł (jeśli zachowasz fakturę z wymiany rozrządu).
    dzieki za opinię. co do rozrządu to wole sprzedać taniej niż się bawić, a myślę że większość klientów też woli samemu zrobić i mieć pewność typu że nie wymienił sprzedający tylko paska (pewnie wielu powie że fakturę też da się lewą załatwić).
    23tyś to sporo więcej niż spodziewałem się, ale faktycznie najpierw trzebaby złożyć jakieś 2 tyś w różne lakierowania, poprawki, pewnie coś pod 1tyś na zrobienie magla porządnie do tego rozrząd podobnie, a potem niektórzy ludzie będą wybrzydzać że malowane że picowane itp. generalnie moim głównym problemem jest to że nie mam czasu totalnie tym się zajmować bo w pracy młyn a w domu roczne dziecko które po pracy przejmuję od żony. liczę że ktoś chętny kto część tych napraw zrobi sobie sam lub ma znajomego/w rodzinie lakiernika/mechanika, chętnie kupi takie auto które wymaga trochę pracy, bo finalnie będzie je miał znacznie taniej i pewniej zrobione.

z ciekawości 23tyś to myślałeś z jednym kompletem kół (16" alu + zimówki), czy dodatkowo z 17" policyjnymi z letnimi oponami o których wspomniałem że sprzedam osobno (myślę że za sam komplet tych kół wezmę ze 2tys, bo opon to jest jeszcze chyba z 6+mm a felgi są w naprawdę dobrym stanie (ori lakier, nie żadne odmalowywane))

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    czy ja wiem czy warto robić rozrząd, ja zawsze po kupnie i tak go wymieniam, bo albo nie mam 100% potwierdzenia kiedy był zrobiony albo był zrobiony niefachowo - tak miałem przy kupnie 159 - niby zrobiony cały wraz z pompą a ona ciekła i nie została wymieniona od nowości, mimo że na FV była ujęta. Lepiej opuścić pare stówek.
    ale racja, tego trolla nie słuchaj
    dzięki za opinie, nie będę robił rozrządu
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 28-09-2017 o 20:22
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

dzieki za opinię. co do rozrządu to wole sprzedać taniej niż się bawić, a myślę że większość klientów też woli samemu zrobić i mieć pewność typu że nie wymienił sprzedający tylko paska (pewnie wielu powie że fakturę też da się lewą załatwić).
    No już bez przesady... rozrząd to nie remont silnika za 8 000 zł, żeby bajerować lewymi fakturami.
    Zasada jest taka, że jak z miejsca powiesz kupującemu, że rozrząd na cito do wymiany, to od razu będzie chciał żeby mu opuścić co najmniej na ten rozrząd. Dlatego warto się jedynie zorientować czy wie, że powinno się to robić po zakupie, a jak nie wie, to mu powiedzieć jak dawno był zmieniany. W ogłoszeniu w ogóle bym tego nie pisał, dopiero jak klient przyjedzie oglądać.

z ciekawości 23tyś to myślałeś z jednym kompletem kół (16" alu + zimówki), czy dodatkowo z 17" policyjnymi z letnimi oponami o których wspomniałem że sprzedam osobno
    Drugi komplet kół jest bez większego znaczenia, natomiast ma znaczenie czy 17 czy 16. Handlarze często robią tak, że opychają bokiem lepsze felgi i montują jakąś tandetę - także takie coś kojarzy się z cebulowaniem i może nastawić kupującego negatywnie do auta. Najlepsza opcja to oryginalne, aluminiowe felgi w rozmiarze co najmniej 17".
    Sprzedawaj na 17", a jak wyczujesz klienta, to zaproponuj mu te zimowe 16" - o ile są w dobrym stanie.

Auto

Domyślnie

ok, ale auto było kupione na 16, to ori felgi te 7 otworów za jakich auto wyszło z fabryki, więc żadnego kombinowania nie ma. 17" to dokupiłem w 2012r (ten wzór 17 pojawił się dopiero w 2008 czy 9 roku). podejżewam że kupujący nie da mi wiele więcej z 2 kompletem kół, natomiast osobno 17" ori w dobrym stanie z dobrymi oponami Pirelli to pewnie sprzedam za ok 2tyś - w sumie to nie ma prawie w ogóle ładnych tzw "policyjnych" felg i to nieodmalowywanych - pełno za to pospolitych szprych które były w pierwszych rocznikach, ale te nie są szczególnie atrakcyjne.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 28-09-2017 o 23:13
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Sprzedawaj na 16". Przy tej cenie auta wiele nie zyskasz, gdy postawisz je na 17". O cebulach nie czytaj.
    Nowy właściciel jeśli będzie chciał większe felgi to kupi sobie na lato, a te zostawi na zimę.

Tak reasumując, bez wymiany rozrządu (też bym nie wymieniał) i do poprawek lakierniczych - dla mnie kwota wyjściowa to 18-19 tyś. zł.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 29-09-2017 o 05:27
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Do usunięcia

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Wystawisz, to będziesz wiedział jak jest. Moim zdaniem felgi 16" obniżą konkurencyjność twojej oferty. W takim razie bardziej 20-21 tys zł niż 23 tys.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Wystawisz, to będziesz wiedział jak jest. Moim zdaniem felgi 16" obniżą konkurencyjność twojej oferty. W takim razie bardziej 20-21 tys zł niż 23 tys.
    wystawie z opcja dokupienia 17", z 2 wariantami cenowymi

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sprzedawaj na 16". Przy tej cenie auta wiele nie zyskasz, gdy postawisz je na 17". O cebulach nie czytaj.
    Nowy właściciel jeśli będzie chciał większe felgi to kupi sobie na lato, a te zostawi na zimę.

Tak reasumując, bez wymiany rozrządu (też bym nie wymieniał) i do poprawek lakierniczych - dla mnie kwota wyjściowa to 18-19 tyś. zł.
    dzieki, po namysle wystawie ja troche nizej niz proponujesz (ok16.5tys bez 17" z opcja dokupienia 17" za 2tys do rozsadnej negocjacji), chce sprzedac bez bujania sie 0.5 roku z telefonami, jazdami testowymi itp.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Wydaje mi się, że cena 16,5 tys jest zaniżona, tym bardziej, że zakłada się, iż jest to cena do negocjacji.
    Za chwilę będziesz miał telefony od 10 handlarzy, którzy będą ci wciskać jaki to niesprzedawalny chłam, którego oni mogą z łaską wziąć za 10-12 tys, a miesiąc później zobaczysz swój samochód na otomoto z przebiegiem 75 000 km, po polerce lakieru, z opisem jak to nie wymaga żadnego wkładu własnego i ceną 25 000 zł.