w 2.4 jtd nie mam proplemow, temperatura 85-90C..
ale w 156 2.0 TS, temperature 90stopni osiagam dopiero po dłuższym postoju
trasa 70-80stopni, czy to dobrze?
w 2.4 jtd nie mam proplemow, temperatura 85-90C..
ale w 156 2.0 TS, temperature 90stopni osiagam dopiero po dłuższym postoju
trasa 70-80stopni, czy to dobrze?
up1
czyli jesli vernet zly to jaki zakladac? bo szykuje sie wymiana i mnie
Ciekawe ile razy jeszcze bedzie polecany Behr...
Tak jak kolega pisał Behr... Tylko kurdę z dostępnością jest tragedia.. Szukałem chyba tydzień czasu i 0 ;/
Gosciu w sklepie motoryzacyjnym "szpec" powiedział że BEHR nie robi termostatówOdpuściłem pojechałem do następnego sklepu a on że nie ma skąd sprowadzić bo ani AutoLand ani InterParts nie mają Behra do 156 2.4 na stanie ;/ więc Valeo wsadziłem
![]()
mam ts wiec moze bedzie inna sytuacja. A do 1.9 JTD dostalem ter,ostat BEHR bez problemow
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
Wczoraj zakupiłem a dziś była wysyłka - termostat behr z przesyłką za pobraniem kurierem - razem 142zł. (autosklep24: allegro). Do tego jeszcze zamówię jutro na miejscu za 89zł czujnik temp boscha, bo eps jest za niecałe 50zł, no ale wolę kierować się ku oryginałowi, chyba że eps jest ok, więc do jutra popołudnia ktoś mi wyjaśni, dlaczego lepiej brać eps'a skoro nie ma może różnicy...
Wymieniam termostat, bo w osłupienie mnie samochód wprawił w sobotę, gdy przejechałem dwa kilometry i był całkowicie zimny, po kolejnych 2km było już na wskaźniku prawie 120 st. a chłodnica zimna! Więc odpaliłem go jeszcze raz i puścił termostat płyn w obieg i szybko spadła temperatura. Po tym incydencie nie zwlekam ani dnia![]()
Witam! Ja męczyłem się z zepsutym termostatem jakieś 4 miesiące. Po 15 km silnik zimny, temperatura na termometrze w zbiorniczku 60 'C, grzał się do 90'C tylko w korkach ( na dłuższym postoju). Kupiłem termostat Verneta w Focie (musiałem szybko załatwić bo mrozy....) Wymiana trwała około godzinki. Po dokładnym odpowietrzeniu inny samochód!! Po przejechaniu około 7 km (temp. na zewnątrz -6'C) silnik w pełni nagrzany (wskazówka milimetr pod 90'C). I tak cały czas, nie ma żadnego problemu, chwila i jest ciepło dla mnie i dla silnika :-).
Ps. Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku). Ale nie przeszkadza, naciąłem w tym miejscu lekko wąż i jest ok.
Ps2. Termostat był razem z uszczelką, ale dodatkowo dałem jeszcze masę uszczelniającą. Wszystko gra!
Ps3. Sprawdziłem stary termostat w garnku. Nie domykał się do końca. Był jakoś w 1/5 otwarty.
Ps4. Nie czekajcie z wymianą termostatu, niewielki koszt a i dla nas lepiej i dla silnika. Jeśli po odpaleniu po około 5 minutach rura idąca do chłodnicy robi się ciepła, TO WYMIENIAĆ!!! Jeśli termostat jest sprawny, ma być zimna do około 80'C.