Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
Nie przeczę i doskonale o tym wiem, że JTD należą do światowej czołówki w kategorii diesel.
A.Krystian, to co piszesz o benzynie, pod koniec lat '90 XX w. dotyczyło diesli. Też był to gatunek na wymarciu. Był słabiutki w stosunku do benzyny, głośny, wibrujący, zero osiągów, śmierdzące i trujące. Dopiero jak się wzięli za diesle, dodając im turba, wtryski bezpośrednie czy katalizatory, mogły sprostać wymogom stawianym benzyniakom.
I nie powtarzaj sloganu kutego przez kilka pokoleń, że diesel wytrzymalszy od benzyniaka. Owszem, ale stary wolnossący. Życie jednak pokazuje, że trwałość współczesnego diesla niczym nie bije na głowę benzyniaka. Z drugiej strony, są tak dopracowane oleje silnikowe, że żywotność silników ogólnie się zwiększyła. Do pewnego momentuTeraz sami produceni bez ogródek mówią, że silnik jest liczony na przebieg 250 000 km.
"Im nowocześniejsze będą benzyniaki tym bardziej zawodne się staną." To samno było w dieslu
"A co wymusiło ten postęp w benzynie ? Słabość wobec diesla.". To samo co w dieslu w latach '90. Słabość względem benzyny.
Tyko na dzień dzisiejszy są możliwości i perspektywy szerokie dla rozwoju benzynówek, a znacznie mniejsze dla diesli. Diesle na stan dzisiejszej wiedzy osiągnęły swój max.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
To może lepiej porównać przyspieszenia w benzynie 60-100 na 2 i 3 biegu, 80-120 na 3. Dizel na takich biegach nie pojedzie bo trafi na dziurę po spadku momentu albo skrzynia na to nie pozwoli. Przecież to są silniki o innych charakterystykach wiec porównywanie przyspieszeń na 4 i 5 biegu nie ma sensu. Po to są biegi aby wbić odpowiedni w danej sytuacji.
W zestawieniu TS vs JTD jednak to diesel jest trwalszy. Ja nie słyszałem o uszkodzonych panewkach w JTD ani urwanych tłokach.
Dlatego nikt nie udowadnia, że TBi jeździ gorzej od JTD bo tak nie jest.
Jeżeli diesle rozwijano intensywnie od początku lat 90-ch to logiczne, że benzyna ma większe pole do modyfikacji z racji swego nazwijmy to "zacofania". Jeśli w najbliższych latach okaże się że nowe doładowane jednostki benzynowe są lepsze od diesli to moda się odwróci i to szybko.
I można tak w kółko
Były:
159 1.9 JTDM 2006
156 2.4JTD 2002
http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)
No piszecie a potem sami nie wiecie co było napisane. Była jasna mowa o silniku benzynowym z F1, przecież on się do d nadaje i nawet 10tyś na nim nie zrobiszDlatego napisałem że w takim przypadku już wolałbym TDCI niż taki wynalazek!
Te dane na tych dwóch biegach właśnie mają największy sens i pokazują moc silnika. Są to biegi na których w trasie się jeździ i najczęściej jakby nie patrzeć wyprzedza no chyba że Wy jeździcie z prędkością 90km/h na 2gim czy 3cim biegu i się czaicie na lukę do wyprzedzania... Skoro tak to nie chciałbym kupić samochodu po was. Skrzynia pewnie też długo nie pociągnie jak będziecie tak redukować z 5tego biegu do 3ciego. Samochód to niestety nie rajdówka i długo takiego traktowania nie wytrzyma.
Widzę, że Alfik84 ma pojęcie o jeździe benzyną w odróżnieniu od Rafcia.
Jeśli wg producenta 2.0 16V TS na III biegu jedzie do 145km/h to co szkodzi zredukować z IV czy V przy 80-90 km/h na III bieg i podciągnąć przez te 10-20s.
Rafcio to nie jest tak, że jeśli instrukcja podaje, że na I biegu możesz jechać do 50km/h to obowiązkowo musisz na I jechać przez godzinę 50km. A słyszało się o takich przypadkach.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Ja czasem się staram uprawiać ecodriving, żeby zejść np. do 9l/100km (w Szwajcarii przez niewyobrażalną, niespotykaną nawet u nas liczbę fotoradarów i jadąc po trasie "nizinnej" zszedłem do 7,5 l/100km), ale później jadąc np. na zakupy nie mogę sobie odmówić przyjemności dokręcenia do 100 kmh na dwójce na każdych światłach i plan bierze w łeb
Ale dla takich chwil kupiłem Bellę z silnikiem benzynowym i w każdej takiej chwili żałuję również, że to nie V6![]()
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...