Strona 15 z 44 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Oczywiste jest, że każdy silnik ma swoje zalety i wady, z tym że benzyniak ma znacznie więcej zalet niż diesel i stanowczo mniej wad.
    Przypominam że dyskusja toczy się o silnikach w alfach. Są dwa powody dlaczego alfy uznawane są za awaryjne, pierwszy zawieszenie, drugi silniki TS. JTD są jednymi z najlepszych i nawytrzymalszych diesli.

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    ... PS. Dźwięk TS'a niestety nie leży w moim guście, dlatego jak kupowałem samochód to TS był właśnie przez dźwięk spalony na starcie. Klekot też nie jest szczytem marzeń na wplnych obrotach, ale całokształt miło mnie zaskoczył, pomimo, że dopóki nie kupiłem JTD byłem stanowczym przeciwnikiem
    No właśnie, u mnie było dokładnie odwrotnie, więc w sumie bez sensu ta cała nasza dyskusja Moim zdaniem temat do zamknięcia
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Nie przeczę i doskonale o tym wiem, że JTD należą do światowej czołówki w kategorii diesel.
    A.Krystian, to co piszesz o benzynie, pod koniec lat '90 XX w. dotyczyło diesli. Też był to gatunek na wymarciu. Był słabiutki w stosunku do benzyny, głośny, wibrujący, zero osiągów, śmierdzące i trujące. Dopiero jak się wzięli za diesle, dodając im turba, wtryski bezpośrednie czy katalizatory, mogły sprostać wymogom stawianym benzyniakom.
    I nie powtarzaj sloganu kutego przez kilka pokoleń, że diesel wytrzymalszy od benzyniaka. Owszem, ale stary wolnossący. Życie jednak pokazuje, że trwałość współczesnego diesla niczym nie bije na głowę benzyniaka. Z drugiej strony, są tak dopracowane oleje silnikowe, że żywotność silników ogólnie się zwiększyła. Do pewnego momentu Teraz sami produceni bez ogródek mówią, że silnik jest liczony na przebieg 250 000 km.
    "Im nowocześniejsze będą benzyniaki tym bardziej zawodne się staną." To samno było w dieslu
    "A co wymusiło ten postęp w benzynie ? Słabość wobec diesla.". To samo co w dieslu w latach '90. Słabość względem benzyny.
    Tyko na dzień dzisiejszy są możliwości i perspektywy szerokie dla rozwoju benzynówek, a znacznie mniejsze dla diesli. Diesle na stan dzisiejszej wiedzy osiągnęły swój max.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

To może lepiej porównać przyspieszenia w benzynie 60-100 na 2 i 3 biegu, 80-120 na 3. Dizel na takich biegach nie pojedzie bo trafi na dziurę po spadku momentu albo skrzynia na to nie pozwoli. Przecież to są silniki o innych charakterystykach wiec porównywanie przyspieszeń na 4 i 5 biegu nie ma sensu. Po to są biegi aby wbić odpowiedni w danej sytuacji.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

I nie powtarzaj sloganu kutego przez kilka pokoleń, że diesel wytrzymalszy od benzyniaka. Owszem, ale stary wolnossący. Życie jednak pokazuje, że trwałość współczesnego diesla niczym nie bije na głowę benzyniaka.
    W zestawieniu TS vs JTD jednak to diesel jest trwalszy. Ja nie słyszałem o uszkodzonych panewkach w JTD ani urwanych tłokach.
    "Im nowocześniejsze będą benzyniaki tym bardziej zawodne się staną." To samno było w dieslu
    "A co wymusiło ten postęp w benzynie ? Słabość wobec diesla.". To samo co w dieslu w latach '90. Słabość względem benzyny.
    Dlatego nikt nie udowadnia, że TBi jeździ gorzej od JTD bo tak nie jest.
    Tyko na dzień dzisiejszy są możliwości i perspektywy szerokie dla rozwoju benzynówek, a znacznie mniejsze dla diesli. Diesle na stan dzisiejszej wiedzy osiągnęły swój max.
    Jeżeli diesle rozwijano intensywnie od początku lat 90-ch to logiczne, że benzyna ma większe pole do modyfikacji z racji swego nazwijmy to "zacofania". Jeśli w najbliższych latach okaże się że nowe doładowane jednostki benzynowe są lepsze od diesli to moda się odwróci i to szybko.

I można tak w kółko
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał A.Krystian Zobacz post
    W zestawieniu TS vs JTD jednak to diesel jest trwalszy. Ja nie słyszałem o uszkodzonych panewkach w JTD ani urwanych tłokach.

...
    To mało słyszałeś... Było na forum kilka przypadków zatarcia silnika/uszkodzenia głowicy, zaworów. Osobiście znam jeden, z racji bliższego kontaktu z właścicielem.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Cytat:
    Napisał ziomster
    po takich argumentach ja odpadam z dyskusji
    Cytat:
    Napisał Wujek
    Jeszcze 1 argument tego typu, to nawet ja odpadnę z tej dyskusji.
    To odpadajcie, bo chłopak wam pokazał czarno na białym, że wasze porównania są niedorzeczne
    No piszecie a potem sami nie wiecie co było napisane. Była jasna mowa o silniku benzynowym z F1, przecież on się do d nadaje i nawet 10tyś na nim nie zrobisz Dlatego napisałem że w takim przypadku już wolałbym TDCI niż taki wynalazek!

Cytat Napisał Alfik84 Zobacz post
    Przecież to są silniki o innych charakterystykach wiec porównywanie przyspieszeń na 4 i 5 biegu nie ma sensu. Po to są biegi aby wbić odpowiedni w danej sytuacji.
    Te dane na tych dwóch biegach właśnie mają największy sens i pokazują moc silnika. Są to biegi na których w trasie się jeździ i najczęściej jakby nie patrzeć wyprzedza no chyba że Wy jeździcie z prędkością 90km/h na 2gim czy 3cim biegu i się czaicie na lukę do wyprzedzania... Skoro tak to nie chciałbym kupić samochodu po was. Skrzynia pewnie też długo nie pociągnie jak będziecie tak redukować z 5tego biegu do 3ciego. Samochód to niestety nie rajdówka i długo takiego traktowania nie wytrzyma.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    Te dane na tych dwóch biegach właśnie mają największy sens i pokazują moc silnika. Są to biegi na których w trasie się jeździ i najczęściej jakby nie patrzeć wyprzedza no chyba że Wy jeździcie z prędkością 90km/h na 2gim czy 3cim biegu i się czaicie na lukę do wyprzedzania... Skoro tak to nie chciałbym kupić samochodu po was. Skrzynia pewnie też długo nie pociągnie jak będziecie tak redukować z 5tego biegu do 3ciego. Samochód to niestety nie rajdówka i długo takiego traktowania nie wytrzyma.
    90 na 3ce to standard jeżeli chodzi o dynamiczną jazdę bądź wyprzedzanie zważywszy na to, że ten bieg kończy się przy 150km/h w TS 1.8/2.0. Tak samo jak redukcja z 5 na 4 bądź 3 przy 90-110. Sprawdzanie elastyczności 80-120 na 5tym biegu w przypadku tych silników to zabójstwo.

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Widzę, że Alfik84 ma pojęcie o jeździe benzyną w odróżnieniu od Rafcia.
    Jeśli wg producenta 2.0 16V TS na III biegu jedzie do 145km/h to co szkodzi zredukować z IV czy V przy 80-90 km/h na III bieg i podciągnąć przez te 10-20s.
    Rafcio to nie jest tak, że jeśli instrukcja podaje, że na I biegu możesz jechać do 50km/h to obowiązkowo musisz na I jechać przez godzinę 50km. A słyszało się o takich przypadkach.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Widzę, że Alfik84 ma pojęcie o jeździe benzyną w odróżnieniu od Rafcia.
    Jeśli wg producenta 2.0 16V TS na III biegu jedzie do 145km/h to co szkodzi zredukować z IV czy V przy 80-90 km/h na III bieg i podciągnąć przez te 10-20s.
    Rafcio to nie jest tak, że jeśli instrukcja podaje, że na I biegu możesz jechać do 50km/h to obowiązkowo musisz na I jechać przez godzinę 50km. A słyszało się o takich przypadkach.
    Ja czasem się staram uprawiać ecodriving, żeby zejść np. do 9l/100km (w Szwajcarii przez niewyobrażalną, niespotykaną nawet u nas liczbę fotoradarów i jadąc po trasie "nizinnej" zszedłem do 7,5 l/100km), ale później jadąc np. na zakupy nie mogę sobie odmówić przyjemności dokręcenia do 100 kmh na dwójce na każdych światłach i plan bierze w łeb

Ale dla takich chwil kupiłem Bellę z silnikiem benzynowym i w każdej takiej chwili żałuję również, że to nie V6
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...