Jesli mapsensor ma zadaną wartość masy powietrza to być moze jest to mozliwe,ale inaczej jest,jesli masę powietrza mierzy dynamicznie.Dopytam swojego tunera jak z tym jest faktycznie.
Jesli mapsensor ma zadaną wartość masy powietrza to być moze jest to mozliwe,ale inaczej jest,jesli masę powietrza mierzy dynamicznie.Dopytam swojego tunera jak z tym jest faktycznie.
chcesz nagle przybutować albo ci wywala "Check" albo korby biegną szybciej niż twój silnik. Też Marcin mi mówił że wywalenie przepływomierza to nie dobry pomysł, dlatego zostawiłem.
Zimą jazda jest delikatniejsza,ale nigdy nie miałem ani checa ,ani jakiejkolwiek awarii w ten deseń zarówno przy 0 jak i przy -25stopniach.Spotykam się z chłopakami z klubu octawii,tam jest sporo aut bez przepływomierzy i tak samo żaden z nich nie miał takich problemów.Być może coś w tym jest,sam nigdy na nic takiego nie natrafiłem.
A u mnie Marcin sam wywalił przepływomierz i nie mówił, że to zły pomysł, zimę przejeździłem bez problemów. Chyba nie za bardzo rozumiem "gęstszego powietrza" w zimie, wartość doładowania mam ustawioną na MBC, zmienną geometrię sterowaną ciśnieniem, więc skąd nagle mógłby się pojawić skok ciśnienia doładowania rozwalający silnik?
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
Omen-tlenu w powietrzu niezaleznie od temp zawsze jest tyle samo, chodzi o to ze przy wycieciu przepływki , moze zdarzyc sie chwilowe przeładowanie silnika spowodowane nie zmierzona masa powietrza, ktorej moze byc za duzo z powodu niskiej temp ładunku, komp na podstawie cisnienia w kolektorze dolozy paliwa, które przy spalaniu wytworzy zbyt duza moc co skutkuje tzw przewietrzeniem sie ukladu korbowego.
pzd.
Praktykowales czy wiem bo ktos mowil albo czytalem ?
Jest to dobre rozwiazanie gdy sie wie co zrobic
1. MOntujesz porzeplywke daleko od boxa nigdy przy boxie
2. czyscisz raz na 2 miechy
Dodstajesz sporo miejsca inaczej nie wsadzisz jednostronnego intercoolera + fajny dzwiek
A przyplywka juz 2 rok dziala bardzo dobrze
Dla nas priorytetem bylo miejsce aby wyeliminowac laga na coolerku dwustronnym
Poczytaj http://www.alfaclub.pl/test-filtrow-powietrza.html
Ostatnio edytowane przez chunkpunk ; 23-07-2012 o 06:50
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita
Praktykowałem i zrezygnowałem.
W moim przypadku w 147 nie ma sensownego miejsaca żeby oddalić Boxa od przepływki. A jeżeli już się uda to cieżko doprowadzić dużo zimnego powietrza.
Czyszcze raz na 2 miechy ? nawet gdy robie 10 tys km miesięcznie ? Maksimum to ok 5 tys km
Niewiem w czym robiliście ten dwustronny IC i wam lag powstał. U nas powstały już do 147 przed FL, 156 przed FL i GT i nigdy nie zauważyliśmy jakiejś wielkiej różnicy w lagu. To samo co seria.
Fizyka i hamowanie nie klamie lag bedzie zawsze kazdy jako taki czlowiek obryty z mechanika to stwierdzi , w 156 przed FL jesli sie chce zrobic jednostonny nie ma innej drogi jak wywalenie puszki z filtrem i zastapienie jej czyms innym.
Kolega nie robi 10 tys miesieczniePowstaly bo niktomu nie przeszkadza lag albo jeszcze nie jechal z mega czulym gazem
Jak dla mnie jest spoor roznica miedy 2 a 1 stronnym. Jechalem na tym i na tamtym.
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita
A gdzies wyczytal o czyszczeniu przeplywki ?