Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Nikt ci przecież nie broni. Handlarze też muszą zarabiać na naiwniakach wierzących w mity powielane w latach 90 ubiegłego wieku.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

a zabierz do Tomka z deft autka pl i niech ją przetrzepią na wylot na ile to mozliwe

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Wolę kupić auto z chińskimi wahaczami itp
    Akurat w tych rzęchach za 15 000 zł, targanych z Niemiec, raczej bym nie liczył, że handlarz celem eliminacji "stukania i pukania" założył coś innego niż najtańsze chińczyki. Przecież oni nawet opony markowe zdejmują i zakładają jakiś najtańszy, łysy szajs.
    Jeśli od 15 000 zł odjąć marżę handlarza (dajmy 10% = 1 500 zł), koszty transportu, logistyki, opłaty i drobnych napraw oraz picowania to wychodzi cena wyjściowa około 9 000 zł. Warto zerknąć na mobile.de i zobaczyć co w tej cenie oferują Niemcy. Albo po dzwonie, albo uszkodzony silnik, albo przebieg jakby nim pojechał na księżyc i z powrotem.

W przypadku każdego mojego samochodu, na każdy rok eksploatacji mam oddzielną koszulkę foliową do której trafiają wszystkie dokumenty dotyczące eksploatacji auta. Włącznie z rachunkami ze stacji paliw. Niech ktoś pokaże ofertę od handlarza z tak udokumentowaną historią korzystania z pojazdu. A przecież to podobno Niemcy są tacy drobiazgowi w przeciwieństwie do niechlujnych Polaków - to w takim razie dlaczego do dowolnego auta dodawana jest jedynie podrobiona książeczka serwisowa?!

Użytkownik Świeżak Avatar pawel_159
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Ja mam auto od nich, ale jestem jego drugim właścicielem, więc moja opinia jest gówno warta Ogólnie opinie są różne, nie zawsze pozytywne. Grunt to dobrze przejrzeć auto przed zakupem, bo kupić szrota można kupić wszędzie. Większość handlarzy kombinuje jak może.
    Kiedyś oglądałem u Pana Superalfy 159, biała, TI - ładnie przygotowana. Przebieg ok. 200k km. Przyjeżdżam, fura odpalone i sobie oglądam.
    "Możemy się przejechać" - pytam.
    "No, gdzie, ubezpieczenia nie ma (nie była przerejestrowana)".
    "To może po podwórku?"
    "No, gdzie, pobrudzi się".
    "Ok, jestem zainteresowany autem, ale chciałbym je sprawdzić w serwisie, najlepiej nie w Częstochowie".
    "Auto nie ma ubezpieczenia".
    "Ok, zapłacę za lawetę, za serwis, ale auta nie kupię bez sprawdzenia".
    "No gdzie laweta, a jak auto spadnie z lawety?".

Podziękowałem i pojechałem do domu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Akurat w tych rzęchach za 15 000 zł, targanych z Niemiec, raczej bym nie liczył, że handlarz celem eliminacji "stukania i pukania" założył coś innego niż najtańsze chińczyki. Przecież oni nawet opony markowe zdejmują i zakładają jakiś najtańszy, łysy szajs.
    Jeśli od 15 000 zł odjąć marżę handlarza (dajmy 10% = 1 500 zł), koszty transportu, logistyki, opłaty i drobnych napraw oraz picowania to wychodzi cena wyjściowa około 9 000 zł. Warto zerknąć na mobile.de i zobaczyć co w tej cenie oferują Niemcy. Albo po dzwonie, albo uszkodzony silnik, albo przebieg jakby nim pojechał na księżyc i z powrotem.

W przypadku każdego mojego samochodu, na każdy rok eksploatacji mam oddzielną koszulkę foliową do której trafiają wszystkie dokumenty dotyczące eksploatacji auta. Włącznie z rachunkami ze stacji paliw. Niech ktoś pokaże ofertę od handlarza z tak udokumentowaną historią korzystania z pojazdu. A przecież to podobno Niemcy są tacy drobiazgowi w przeciwieństwie do niechlujnych Polaków - to w takim razie dlaczego do dowolnego auta dodawana jest jedynie podrobiona książeczka serwisowa?!
    Moja wypowiedź miała inny kontekst.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Nie wiem jak sprowadzone auto za 20,000 może być "igiełka" jak ja swoją kupiłem za 20,000, włożyłem w nią ponad 20,000 i nadal nie jest "igiełka".
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ponieważ w każdym używanym aucie znajdzie się coś do roboty, a 159 są nniestety już tylko starsze.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    DAEWOO LANOS

Domyślnie Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Cytat Napisał seed Zobacz post
    No fajnie tylko to 2.4 czego trochę się obawiam.

Mam jeszcze coś takiego: otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-full-opcja-navi-gsm-automat-zadbana-garazowana-polecam-ID6zKc5I.html
    Byłem oglądać nie polecam mokro na osłonie pod silnikiem jakby wyciek w okolicy turbo. Znaczki do zmiany, listwa progrowa od strony kierowcy zniszczona. Plastikowa pokrywa zaworów lata jakby była co drugi dzień ściągana. Nie za ta kasę automat chodzi dobrze i auto jedzie spoko warta ok 18-20 tys w tym stanie jakim jest max. Ogólnie sprzedawca olał temat auto brudne w środku nieposprzątane

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    156

Domyślnie

"Znaczki do zmiany, listwa progrowa od strony kierowcy zniszczona" - dziwne podejście do auta używanego, niby jak ma się to nie zniszczyć, auta maja swój wiek,przejechane kilometry więc muszą sie zużywać Jeżeli ktoś szuka idealnego, bez ryski, bez kropli wycieku powinien iść do salonu po nowy a nie szukać używanego. Kupując auto powinno sie je sprawdzić,ktoś kto ma jakieś pojęcie pozna od razu co trzeba zrobic i jakie będą koszty. Sprzedałem sporo aut, nigdy nie miałem reklamacji więc wiem o czym mówię. Co do aut po dzwonie, nigdy takiego nie miałem więc nie wiem jak się sprzedają,co najwyżej jakiś zderzak czy błotnik do pomalowania a tak usterka w niczym nie przeszkadza.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

warta ok 18-20 tys w tym stanie jakim jest max.
    Ale w jakim stanie? Bo z tego co opisałeś, to jedynie wyciek z okolicy turbo ma jakiekolwiek znaczenie.