Temat: Alfa Romeo Tonale

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    15% (udział Europy w Świecie) z 20% to 3%. Tak, dla mnie 3% to margines.
    Nie wiem jak to liczysz. Zakładasz, że tylko my obniżamy emisję a reszta świata ma na to wywalone. W USA mocno promują elektryki a kolejne stany zapowiadają zakaz sprzedaży samochodów spalinowych podobnie jak UE. W Chinach sprzedaje się potężne ilości elektryków. Zresztą nawet jakby tylko EU walczyła o lepszą przyszłość dla planety nie zwalnia to nas z promowania tych działań. Reszta globu musi mieć od kogo brać przykład.
    Wiem, że miłośników zapachu benzyny boli szybkie tempo zmian w EU ale pamietajmy, że szybkie wprowadzenie elektryków na naszym kontynencie ma aspekt także finansowy i polityczny. Europa przecież uzależniona jest od importu ropy i czym szybciej się uwolnimy od tego obciążenia finansowego i ekologicznego, tym lepiej.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał turturo Zobacz post
    też tak myślałem dopóki nie zobaczyłem tego:
    https://noizz.pl/informacyjne/susza-...ysycha/m84f2q6
    tak jak to ładnie napisałeś "klimat jest światowy, a nie europejski." więc dotyka całego świata
    To jest piękne:
    "Wody w Jangcy jest na tyle mało, że w ostatnich dniach zostały odsłonięte buddyjskie posągi sprzed ok. 600 lat."

Rozumiem, że wtedy też był kryzys ekologiczny, nadmiar CO2, itp. itd.
    I jakoś nikt się nie zastanawia, skąd tam te posągi?

I żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja bardzo lubię przyrodę. Uwielbiam las. Naprawdę nie jestem fanem betonu i urbanizacji. Ale lubię też zdrowy rozsądek, logikę i nie jestem konformistą. I nie lubię, jak mi ktoś mydli oczy, robiąc na boku kasę na tym całym eko-zamieszaniu. Bo naprawdę jeśli ci wszyscy ludzie pro-eko myślą, że tu chodzi o ekologię, a nie o pieniądze, to żal... jak można być tak naiwnym?

Proponuję EOT, bo coraz to dalej od Tonale, które być może jakoś się rynkowo obroni, choć osobiście sceptycznie do tego podchodzę.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

W lipcu sprzedaż Tonale w europie +39%.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Tyl, Alfa będzie pseudosportową niszą w której powoli gasimy światło. Stellantis ma za dużo niezunifikowanych ze sobą marek i musi zrobić z tym porządek, bo się księgowo nie będzie zgadzało.
    Masz dokładnie takie same zdanie, jak ja. Porządek musi być, a najłatwiej odstrzelić marki, które nie przynoszą zysków, za to generują nakłady. Tonale jest modelem samobójczym. Szkoda, ale podobno nic nie trwa wiecznie.Obym się mylił.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał carramba Zobacz post
    W lipcu sprzedaż Tonale w europie +39%.
    + 39 od czego? od czerwca? kluczowe dane będą po roku od początku sprzedaży. Czekamy do wiosny: wtedy będzie wiadomo, czy auto się sprzedaje.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    To jest piękne:
    "Wody w Jangcy jest na tyle mało, że w ostatnich dniach zostały odsłonięte buddyjskie posągi sprzed ok. 600 lat."

Rozumiem, że wtedy też był kryzys ekologiczny, nadmiar CO2, itp...
    Dobre nie wiadomo z czym walczyć, ociepleniem, oziębieniem, zglupiec można szukając uspokojenia sumienia dla swojej konsumpcji.

Co do wyczekiwanej elektrycznej Alfy bedzie jeden problem - na co zwalić jej usterkowość? Już nie można będzie na złe paliwo, zły olej, brak tajemnej wiedzy jak to nie należy zimnego silnika butować...

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    matyczna pralka Samochód: Giulia 2.0 MY21

Domyślnie

Cytat Napisał turturo Zobacz post
    nie dotyczy gdy masz panele fotowoltaiczne
    W dzień, kiedy świeci słońce, zwykle większość ludzi jest w pracy (wraz z samochodami). Chyba, że ktoś jeździ do pracy autobusem, a samochodem tylko w nocy do kochanki.
    Logika się kłania.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy Bear Zobacz post
    Masz dokładnie takie same zdanie, jak ja. Porządek musi być, a najłatwiej odstrzelić marki, które nie przynoszą zysków, za to generują nakłady. Tonale jest modelem samobójczym. Szkoda, ale podobno nic nie trwa wiecznie.Obym się mylił.
    Nie do końca jest modelem samobójczym. W skali koncernu mają w gamie SUV-ów Peugeota 3008, Opla Highlandera, Citroena Aircrossa, Jeppa Compasa, DS7, Tonale, Stelvio.... każdy to w zasadzie osobna konstrukcja - osobne koszty. Tymczasem w konkurencyjnym multimarkowym koncernie VW baza jest opracowywana wspólnie dla różnych marek, a później ten sam produkt jest pakowany w różne "skórki" - koszty zmniejszają się ogromnie.
    Także jeśli marka Alfa Romeo ma przetrwać, to w przyszłości musi być - niestety - jedną ze "skórek" wspólnych platform koncernu Stellantis. Bo projektowanie auta dla wolumenu sprzedaży kilkudziesięciu tysięcy sztuk, gdy konkurencja robi to dla kilkuset tysięcy sztuk nie ma szansy w dłuższej perspektywie czasu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał FernandoAlfonso Zobacz post
    W dzień, kiedy świeci słońce, zwykle większość ludzi jest w pracy (wraz z samochodami). Chyba, że ktoś jeździ do pracy autobusem, a samochodem tylko w nocy do kochanki.
    Logika się kłania.
    Znajomość na jakiej zasadzie działa rozliczenie przy fotowoltaice też by się przydała, bo to nie jest tak,że jak świeci słońce, a ty nie zużywasz prądu, to on ucieka w powietrze.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Cytat Napisał FernandoAlfonso Zobacz post
    Logika się kłania.
    poczytaj jak to działa najpierw plus są dostępne baterie, chociażby z używanych elektryków, jako magazyny energii.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Znajomość na jakiej zasadzie działa rozliczenie przy fotowoltaice też by się przydała, bo to nie jest tak,że jak świeci słońce, a ty nie zużywasz prądu, to on ucieka w powietrze.
    Moja odpowiedź do Ciebie zamieszczona w wątku Auta Elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja. Nie zaśmiecajmy już Tonalki.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał koskar Zobacz post
    poczytaj jak to działa najpierw plus są dostępne baterie, chociażby z używanych elektryków, jako magazyny energii.
    Zatem dodatkowo do elektryka dokupujemy:
    1. dom z garażem
    2. panele fotowoltaiczne
    3. magazyn energii

To się musi udać.