Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brak

Domyślnie

Hej, widział już ktoś Alfe z tego ogłoszenia www otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-jtd-200km-xenon-automat-skora-szwajcaria-faktura-23-ID6ztc9p.html ?
    Oglądałem je wczoraj, facet twierdzi że był robiony zderzak lewe nadkole i drzwi. Niby nic więcej nie było widać (normalne ślady użytkowania jak ryski na progach i innych elementach oraz delikatne uszkodzenia na tylnych nadkolach, na podłużnicach kielichach i pod klapą bagażnika nie widać żeby było coś "dłubane"). Silnik był już rozgrzany, podczas jazdy testowej nic nie pukało i stukało, skrzynia nie szarpie, silnik moim zdaniem też ładnie pracuje. Ale z tego co widzę to facet próbuje ją sprzedać chyba już blisko pół roku i dlatego się zastanawiam czy nie ma ukrytej jakiejś poważnej wady. W sumie to już miałem zamiar brać autolawete i jechać sprawdzić w ASO. Możecie coś doradzić?

Użytkownik Świeżak Avatar Amator91
    Mieszka w
    SJ
    Auto
    Kappa Coupe 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał skuler Zobacz post
    Ten samochód wygląda tak obłednie, że łatwo stracić rozsądek... ale to nadal Ostrzeszów .. od dawna tam handlują alfami i internet zna juz kilka kiepskich historii - co prawda głównie o innej firmie , ale o komisie berger tez juz ktos na forum wspominal:
    http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...ml#post1859549
    Dzięki kolego.
    To prawda, przez to jak ten samochód wygląda można stracić racjonalne myślenie, ale za stary już jestem żeby kupować samochód pod wpływem emocji. Wręcz przeciwnie- zawsze dopatruję się jakiegoś przekrętu (co w sumie też nie jest najlepszym wyjściem). No nic, nie pozostaje nic innego jak szukać dalej.

Hunt, dzięki, ale w grę wchodzi tylko Ti ze skórą z xenonem po lifcie. Budżet odpowiedni już sobie na taką wersję zarezerwowałem więc będę szukał "tego jedynego" egzemplarza

Użytkownik Rowerzysta Avatar macinek102
    Mieszka w
    Tarnów ( tuż obok )
    Auto
    ALFA 159 SPORT 2.0 JTDM 136+++.....

Domyślnie

Cytat Napisał Cerasus Zobacz post
    Hej, widział już ktoś Alfe z tego ogłoszenia www otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-jtd-200km-xenon-automat-skora-szwajcaria-faktura-23-ID6ztc9p.html ?
    Oglądałem je wczoraj, facet twierdzi że był robiony zderzak lewe nadkole i drzwi. Niby nic więcej nie było widać (normalne ślady użytkowania jak ryski na progach i innych elementach oraz delikatne uszkodzenia na tylnych nadkolach, na podłużnicach kielichach i pod klapą bagażnika nie widać żeby było coś "dłubane"). Silnik był już rozgrzany, podczas jazdy testowej nic nie pukało i stukało, skrzynia nie szarpie, silnik moim zdaniem też ładnie pracuje. Ale z tego co widzę to facet próbuje ją sprzedać chyba już blisko pół roku i dlatego się zastanawiam czy nie ma ukrytej jakiejś poważnej wady. W sumie to już miałem zamiar brać autolawete i jechać sprawdzić w ASO. Możecie coś doradzić?
    z książki serwisowej wynika że auto było sprowadzone z Francji ( serwis w firmie SOMEDA Francja a potem w w Szwajcarii
    https://www.google.it/search?q=marga...hrome&ie=UTF-8
    w tej firmie, następna pieczątka jest nieczytelna.Jak znasz niemiecki to zadzwoń sobie i podpytaj o numer rej. podobno jest ten ten sam od narodzin do śmierci technicznej samochodu, a może coś więcej się dowiesz

Może będę się powtarzał, ale sprawdzajcie deskę, szczególnie napis airbag, najlepiej, jak podjedzie ktoś kto ma org. deskę , od razu pozna różnice,
    ta deska mi się nie podoba, zdjęcie od strony kierowcy - wygląda na inną strukturę niż orginał ale to może zdjęcie chu........
    Ostatnio edytowane przez macinek102 ; 06-04-2018 o 11:24

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

U mnie w 159 na desce po stronie pasażera widać jakby zarys linii, gdzie pod spodem jest nacięcie od poduszki. Struktura deski itd. wszystko wygląda na oryginalne, ciekawe czy jest w praktyce możliwe, że nie wiem, np. po latach stania w słońcu czy coś, ta linia się uwidacznia? Nie sądzę, żeby było możliwe tak idealnie "naprawić" deskę po wystrzale, że tylko widać zarys linii (taki wklęsły, nie ostry) pod światło.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Świeżak Avatar Amator91
    Mieszka w
    SJ
    Auto
    Kappa Coupe 3.0 V6

Domyślnie

Kolejna do Waszej oceny:
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-159-150-km-super-stan-full-opcja-wersja-ti-ID6zPsXL.html

Zastanawia mnie ta listwa na bagażniku, pod którą może kryć się wszystko i zegary z po lifta. Co uważacie?

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

W końcu kupiłem!!!!
    Chciałem się tu tylko pochwalić, że po roku poszukiwań w końcu stałem się posiadaczem ślicznej czarnulki 159SW 1,9 150KM 11/2008. w zeszłym roku szukałem, nie mogłem znaleźć nic rozsądnego, więc z przymusu rok przejeździłem (a raczej przeturlałem się Astrą 1,3cdti - nie polecam nikomu, no chyba, że ktoś ma tonę cierpliwości przy rozpędzaniu auta). Astrę udało mi się sprzedać, a nie było łatwo i wróciłem do tematu alfy. miesiąc poszukiwań i nic. strup/rozbitek/cena z kosmosu i tak w kółko. w końcu stwierdziłem, że poszukam w Niemczech. I spotkała mnie sytuacja jak w opowieściach o passacie po dziadku z wermachtu. rozmowa przez telefon brzmiała w skrócie tak:
    - w jakim stanie jest Alfa?
    - wszytko ok
    - ale jest coś do naprawy?
    - nie, wszystko w porządku jest.
    dogadaliśmy cenę i pojechałem po nią. 700km autbusem+pociąg.
    koleś sam zaproponował, że przyjedzie po mnie na dworzec kolejowy, żebym nie musiał się po mieście taryfą bujać. pooglądałem i faktycznie jak mówił wszystko ok. po 10 minutach oględzin kupiłem auto. znalazłem tylko 2 odpryski lakieru na tylnej klapie. Z poprzednim właścicielem pojechaliśmy do urzędu, on wyrejestrował auto, pomógł mi zrobić żółte tablice i kupić ubezpieczenie, pojechaliśmy do niego do domu, zapakowaliśmy letnie opony i pojechałem do Polski .
    także po zakupie czeka mnie weryfikacja stanu rozrządu (Niemiec miał auto półtora roku i sam 3 razy mi powtarzał, żebym sprawdził bo on nie wymieniał, i nie wie czy poprzednik coś robił). auto ma 163k najechane. no i zastanawiam się na wywaleniem klap. auto jest poliftowe i niby nie powinny się urwać, ale strzeżonego.... z inwestycji czeka mnie zakup dywaników, bo Niemiec miał naprawdę fajne, ale zabrał je do swojej nowszej 159TI, a mi w spadku zostawił gumowe.
    po przejechaniu 700km do Polski już wiem że alfa to był bardzo, bardzo dobry wybór.. teraz idę odespać, jutro wymyję autko, założę mu letnie buty i zrobię parę fotek.

Jak mówiłem tu parę fotek:
    https://imgur.com/a/4PZkf
    Ostatnio edytowane przez WinnieThePooh ; 07-04-2018 o 21:04

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Adam_P Zobacz post
    auto jest poliftowe i niby nie powinny się urwać, ale strzeżonego
    Można tysiąc razy powtarzać, a i tak w kółko to samo. Ciekawe kto takie bzdury opowiada. To właśnie poliftowe kolektory są bardziej niebezpieczne.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar skuler
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 SW 2,0jtdm 170KM. Była: 156 SW FL 1,9 jtd 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Amator91 Zobacz post
    Kolejna do Waszej oceny:
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-159-150-km-super-stan-full-opcja-wersja-ti-ID6zPsXL.html

Zastanawia mnie ta listwa na bagażniku, pod którą może kryć się wszystko i zegary z po lifta. Co uważacie?
    Zegary takie w Ti były juz przed liftem. Pod listwą pewnie purchle, nawet jak nie bylo to pewnie juz są ..
    Ostatnio edytowane przez skuler ; 06-04-2018 o 21:30

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

Co możecie powiedzieć o tym aucie na podstawie zdjęć?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-rok-gwarancji-na-wszystko-ID6zPqkV.html?utm_source=refferals&utm_medium=traf fic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Ja póki co zauważyłem otarcie na zderzaku z tyłu po lewej stronie i brak naklejki na prawym przednim błotniku.
    Pomijam przebieg, bo na 99% kręcony.
    Z góry dzięki za odpowiedzi!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Miecioiwino
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9JTDM 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał ciechuu Zobacz post
    Co możecie powiedzieć o tym aucie na podstawie zdjęć?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-rok-gwarancji-na-wszystko-ID6zPqkV.html?utm_source=refferals&utm_medium=traf fic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Ja póki co zauważyłem otarcie na zderzaku z tyłu po lewej stronie i brak naklejki na prawym przednim błotniku.
    Pomijam przebieg, bo na 99% kręcony.
    Z góry dzięki za odpowiedzi!
    ze zdjęć tyle: brak ozdobnej listewki prawej zderzaka przód, halogen wymieniony ( chyba że tak światło padało), błotnik prawy przód bez naklejki ( z drugiej strony jest), brak zaślepki wykładziny tunelu od strony pasażera z przodu ( zdjęcie ze schowkiem), wycięcie na [podwójny wydech??. Nie zauważyłem również czujników deszczu przy lusterku ( takie zdjęcia). Pamiętaj to tylko zdjęcia, nic nie sugeruję