Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Bez urazy, ale nie przekonuje mnie Twoja argumentacja. Problem kubka do kawy, ładowarki do telefonu, czy małych schowków potrafi drażnić bez względu na rodzaj wyposażenia, to faktycznie najbardziej denerwujące drobiazgi 159. W zasadzie obejść to można dedykowanym do 159 uchwytem do telefonu, bo on uporządkuje przestrzeń i znajdzie się wtedy miejsce i na kawę, i na napoje, i na ładowarkę
    Jahu, moja argumentacja dotyczy tylko i wyłącznie powodów, dla których kolega, nagle stwierdził, że te "wady" przesądzają o jego decyzji W 100% bym się zgodził, gdyby były to powody, dla których on by tego samochodu nie chciał kupić, ale nie tego, że chce go sprzedać, bo to świadczy o tym, że kupił go "zaocznie" - te wszystkie "wady" są powszechnie znane i wykrywa się je przy pierwszym kontakcie z tym samochodem.

Przykro mi, ale nie potrafię zgodzić się z argumentami, że "mały bagażnik", "brak uchwytu na kubek", "słaba widoczność do tyłu", "brak rozkładanych tylnych siedzeń", "brak możliwości zamontowania CB" - z tego uśmiałem się jak bóbr - to "wady" które "wychodzą w praniu".
    Ostatnio edytowane przez janio ; 24-09-2012 o 09:34

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Przesadzacie z tą krytyką kolegi. 159 nie jest autem praktycznym - pomijając szczegóły - ilość miejsca w środku w porównaniu do ogólnych rozmiarów to katastrofa jest. Do jazdy po mieście za duża, na rodzinny wyjazd za mała (w środku). Co do wad takich jak widoczność do tyłu, nawis - porównywanie 159 z fabią - no bez jaj. Nie znam współczesnego sedana, który ma dobry widok do tyłu. Te samochody mają dobry widok do tyłu jedynie po zamontowaniu kamery cofania
    Środek - brak miejsca na cokolwiek osobiście delikatnie wkurza, bo można było rozwiązać sprawę zdecydowanie lepiej - po prostu praktyczność wnętrza kompletnie olano i to się czasami czuje.
    A w skrócie - można kupić samochody dużo bardziej praktyczne (i to za dużo mniejsze pieniądze), są szybsze, lepiej pokonujące zakręty, lepiej... tylko akurat dla mnie i dla większości użytkowników 159, to właśnie to auto stanowi dobre połączenie cech, na których im zależy. I to, że wożę telefon w kieszeni jest po prostu drobną niedogodnością.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Wg mnie troche przesadzacie z ta krytyka, widocznosc do tylu zla nie jest, alfa nigdy nie byla autem do spozywania w nim czy picia, wiec uchwytow specjalnych szukac jak ze swieca w tych modelach, kanapa tylna przeciez sie sklada, bagaznik ok sredni. Zaliczylem kilka rodzinnych dalekich wyjazdow w 4 osoby wiec tragedii nie ma - jasne ze sa wieksze i zapewne bardziej praktyczne auta typu skoda, ale to modele od ktorych wieje nuda na kilometr. JAk komus malo miejsca w bafgazniku to box na dach i po sprawie.
    Oczywiscie ogolnie miejsca za duzo nie ma fakt, ale raz to nie dostawczak, dwa tak jak napisalem 4 osoby podrozuja komfortowo.
    Jak ktos potrzebuje wiecej miejsca i ma duza rodzine i sporo gratow to i SW moze byc maly, choc na forum mozna spotkac opinie ze Brera to auto rodzinne
    Czy kupujemy te auta dla schowkow i uchwytow na kubki ? Tomek KRK swietnie to podsumowal.

Ale nie ma rzeczy niemozliwych, mamy osoby na forum np (Misiu) ktore wymyslaja rozne gadzety - moze chlopak zrobi jakis uchwyt na kubki, taki ktorego fabryka by sie nie powstydzila
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 24-09-2012 o 10:39

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Przesadzacie z tą krytyką kolegi. 159 nie jest autem praktycznym
    Nie chce się powtarzać, ale moja krytyka w najmniejszym nawet stopniu nie dotyczyła tego, że koledze "nie pasuje" 159, tylko tego, że dorobił sobie do tego ideologię i dopiero pod naporem argumentów przyznał, że się "w niej odkochał" To tak jakbyś się ożenił z kobietą o wzroście 186 cm, a później, znalazłszy sobie kochankę, rozwiódł się z nią z powodu jej wzrostu

krissis
    Gość

Domyślnie

Ja akurat kupiłem mocowanie do telefonu w necie za 10 zł, przymocowałem do kratki nawiewu i naprawdę daje radę, w dodatku w każdej chwili mogę go po prostu zdjąć i nie muszę robić żadych dziur w konsoli. Może brak miejsca na kubek czy butelkę jest trochę bardziej uciążliwe, ale i to da się rozwiązać, w moim przypadku po prostu przy foteliku dla dziecka jest takowe, kupiłem też rozgałęziacz gniazdek zapalniczki na 3, i dzięki temu i telefon mogę ładować, i nawigacja może działać, i jeszcze dziecko może bajki na odtwarzaczu dvd z tyłu oglądać mam wersję sw więc problemu z rozkładanymi siedzeniami nie mam. Bagażnik też duży więc nie narzekam. Fakt jest jednak faktem, że dla wielu osób te niedogodności o których pisze kolega wyżej mogą przeszkadzać, dlatego fajnie że o tym napisał, bo to że zdecydowanej większości osób z tego forum nie robi to problemu, nie znaczy że go jednak nie ma, a potencjalny kupiec będzie wiedział, czytając to, na co zwrócić uwagę. Jak większość słusznie pisze alfę 159 kupuje się sercem, dlatego przy jeździe próbnej można tych braków nie zauważyć, chociażby z powodu ekscytacji jazdy samochodem o którym się marzyło, i że za chwilę może być nasz. Ja na przykład brak uchwytów na napoje zauważyłem już w trakcie eksploatacji. Nie przeszkadza mi to, bo się przyzwyczaiłem, jednak moje zdziwienie że w samochodzie tej klasy znalazł się tylko jeden taki uchwyt i to w dodatku w niezbyt fortunnym miejscu, było naprawdę spore
    Ostatnio edytowane przez krissis ; 24-09-2012 o 10:33

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    kolego Romar to sobie odpusc bo tam jakies pajace pracuja.Jak im powiedzialem zeby sprawdzili stopien zatkania DPFu to typ zdziwiony zapytal to to auto ma dpf??No ja mu mowie ze ma.Nie potrafili luknac na przebieg.Nie wpuscili mnie zebym byl przy diagnostyce tylko zza szybki sobie moglem luknac.Niby mily ten sprzedawca,niby na wszystko sie zgadza,sma przez telefon proponuje ASO ale wychodza piekne kwiatki.
    zdarzaja sie tez sytuacje, w ktorych sprzedawca moze miec jakis uklad z warsztatem, szczegolnie jesli ten mu picuje auta ...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Panie medzik tylko nie kolego bo kolegow to ja tu mam ale milosnikow marki,a Ty sie do takich niestety nie zaliczasz.Zalogowales sie zeby tylko sprzedac auto.Innego powodu nie zauwazylem.Masz gwarancje w ASO??A do kiedy??Przyszly nabywca tez ja bedzie mial??Najlepiej kupic sobie od dilera bo diler nie klamie.Sprawdzales gdzies to auto przed zakupem??W jakims innym serwisie??

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Cytat Napisał lobov Zobacz post

A tak do plastiku za scudetto wracając: u Tomka na autka.pl jest jeden egzemplarz srebrnej 159, bezwypadkowej (wg opisu) z plastikiem w kolorze zderzaka. To jak to w końcu jest?
    Mogła mieć jakąś drobną stłuczkę i pomalowali tylko zderzak. Z tego co wyczytałem w innych tematach, to wnioskuję, że do malowania zdejmują scudetto i psikają cały zderzak, razem z tym czymś za scudetto.

medzik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    Panie medzik tylko nie kolego bo kolegow to ja tu mam ale milosnikow marki,a Ty sie do takich niestety nie zaliczasz.Zalogowales sie zeby tylko sprzedac auto.Innego powodu nie zauwazylem.Masz gwarancje w ASO??A do kiedy??Przyszly nabywca tez ja bedzie mial??Najlepiej kupic sobie od dilera bo diler nie klamie.Sprawdzales gdzies to auto przed zakupem??W jakims innym serwisie??
    W takim razie serdecznie Pana przepraszam, nie wiedziałem że podziału dokonuje się tutaj na to czy ktoś lubi alfę czy nie (swoją drogą ciekawa klasyfikacja ludzi - nie spotkałem się wcześniej). Odnośnie gwarancji (i dalej w poście ) nie będę z Panem dyskutował bo jak słusznie Pan zauważył nie jesteśmy kolegami żeby na ten temat rozmawiać.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Wg mnie troche przesadzacie z ta krytyka, widocznosc do tylu zla nie jest, alfa nigdy nie byla autem do spozywania w nim czy picia, wiec uchwytow specjalnych szukac jak ze swieca w tych modelach, kanapa tylna przeciez sie sklada, bagaznik ok sredni. Zaliczylem kilka rodzinnych dalekich wyjazdow w 4 osoby wiec tragedii nie ma - jasne ze sa wieksze i zapewne bardziej praktyczne auta typu skoda, ale to modele od ktorych wieje nuda na kilometr. JAk komus malo miejsca w bafgazniku to box na dach i po sprawie.
    Oczywiscie ogolnie miejsca za duzo nie ma fakt, ale raz to nie dostawczak, dwa tak jak napisalem 4 osoby podrozuja komfortowo.
    Jak ktos potrzebuje wiecej miejsca i ma duza rodzine i sporo gratow to i SW moze byc maly, choc na forum mozna spotkac opinie ze Brera to auto rodzinne
    Czy kupujemy te auta dla schowkow i uchwytow na kubki ? Tomek KRK swietnie to podsumowal.

Ale nie ma rzeczy niemozliwych, mamy osoby na forum np (Misiu) ktore wymyslaja rozne gadzety - moze chlopak zrobi jakis uchwyt na kubki, taki ktorego fabryka by sie nie powstydzila
    Kurcze ,kolega konstruktor nie moze nadazyc z tymi juz wymyslonymi a tu jeszcze uchwytlepiej nie bo sie zwolni