No to sobie dopowiedziałeś jakieś nieistniejące teorie sobie-życzeniowe, czemu ? nie wiem .
Na słowo Mazda, zareagowałem owszem początkiem dnia apelując by Alfisti przestali w końcu do niej Giulię odnosić, bo to kompletnie inne auta. Ale jednak nie, co rusz kolejny - a mazda to, a mazda tamto , i teraz sam wyskakujesz znikąd jako kolejny z porównywaniem do Mazdy 6.... tym razem uwaga - suva.
Naprawdę o coś musi z tą Mazdą chodzić. Chyba częściej jest tu przytaczana przez Alfisti do porównań z Giulią (a teraz suvem jeszcze) niż Infiniti, Lexus, BMW, Audi a już Mercedes to na pewno. Dziwne .
Bo to forum jest w ogóle dziwne... Zamiast dyskutować o motoryzacyjnych ciekawostkach, pomagać sobie w problemach, ciągle wałkowany jest temat wyższości / niższości Alfy względem innych marek. A to samochody jak inne - dla jednych wspaniałe, dla drugich nie. To, że sam nie kupiłem Alfy (wsiadłem i już wiedziałem, że nie chcę tego samochodu), nie oznacza, że jest zły lub muszę przekonać do mojej opinii wszystkich.
Miałem samochody kilku marek i muszę przyznać, że tutaj jest specyficznie. (Zaglądam bo żona jeździ Alfą)
Forum alfa jest dla ludzi, którzy wsiedli i wiedzieli, że to jest to. Są auta o większych bagażnikach, bardziej prestiżowe, cięższe. Natomiast alfę wybiera się dla cech, które ona posiada. Następnie wpada ktoś z forsowaniem tezy, że przegrali życie, bo mogli kupić mazdę. Taka specyfika tego wątku, natomiast w innych są porady, ciekawostki i rozwiązywanie problemów.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 22-11-2018 o 18:54
Ja jezdzilem Mazda 6 przez 3 lata i to byly najgorsze motoryzacyjnie lata w zyciuTo jest przepasc w jakosci i radosci z jazdy - po co w ogole porownywac.
Przywołałem Mazdę właśnie dlatego że jest to dobry przykład - auto nie-premium, ale tez nie z tych najtańszych, powiedzmy jest cenione na ogólnym rynku, ma jakiś tam wygląd itp. Poza tym chciałem celowo auta nie-premium, żeby zbić argument że Alfa jest za droga - wcale nie wyjdzie szczególnie droższa niż inne auta na rynku z ciut niższego segmentu choćby jak Mazda czy VW czy cokolwiek innego. Cała moja wypowiedź była w odniesieniu do posta naszego forumowego alfosceptyka:
Co do Twoich argumentów, po co wyjeżdżasz z Catheram-em czyli egzotyką i czymś co w ogóle nie jest nawet kształtem/funkcjami podobne do sedana. Bez przesady, nie bawmy się też w dodatki typu wentylowane siedzenia, HUD (a po co to komu to inna sprawa), bo znów mogę powiedzieć wrzućmy silnik 510HP czy choćby napęd na 4 koła których w Mazdzie nie ma - na tym poziomie auta się mocno różnią, bez sensu takie coś próbować porównywać. Celowo napisałem porównajmy głównie cenowo jak najbardziej zbliżone konfiguracje wyposażenia Mazdy 6 (pewnie jakaś tam niższa wersja) do Giulii Super (nie do Veloce, nie do sportowych siedzeń itp). Dodaj do takiej Mazdy 6 automat, silnik ok 200HP (dobra, porównujmy do Super 2.2d 180HP żeby znaleźć podobny silnik w Mazdzie czy VW), felgi 17". Jaka cena? Pewnie niższa, ale na Mazdę nie ma rabatu a na AR jest i juz się wcale tak wiele nie różnią. A w Giulii RWD i świetne prowadzenie jest, w Maździe (czy VW) tego nie będzie. Tylko jak ktoś da za Mazdę np 140tyś to jakoś nikt nie gada, ale za Giulię(Super) 150-160tyś to za drogo dla coponiektórych i w kółko tu jojczą na forum. Takie ceny dzisiaj aut. Takie Veloce trochę doposażone kosztuje po rabacie 200k, no i znów nic dziwnego - 280HP, napęd Q4, sportowe siedzenia, większe felgi i trochę dodatków. Znów, weź Ty czy któryś z maruderów jaiegoś Passata, doposaż podobnie (na ile się da), ciekawe ile będzie kosztował.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Juz którys raz widzę,że piszesz,ze "prowadzenie" Alf to tylko przełożenie układu kierowniczego , zostaw te torowe potwory i pojeździj sobie szybko Giulią po ciasnych łukach to zobaczysz,ze to "prowadzenie" to nie tylko przełożenie kierownicy i reakcja kierownicy. Porównując Giulię do AR159 to jest przepaść, na testowym łuku przy 160km/h w 159 zaczynał mi uciekac przód , Giulia idzie jak po szynach i jest mozliwość mocniejszego zacieśnienia skrętu - bez jakiś niespodzianek ze strony samochodu, a 159 jedzie lepiej niż większość przednionapędówek.A co do szczegółów - nie ma opóźnienia, ma inne przełożenie ukł kierowniczego. To co jest uznawane za "prowadzenie" w Alfach to ten prosty zabieg 2-2,5 obrotu od lock to lock kierownicy. Czyli mały ruch ręką - wyraźna reakcja wozu, to samo odwrotnie gdy koło daje jakieś objawy są one wyraźniejsze. Ja się przesiadam nie z jazd próbncyh
Ma dobre audio, nie jest drogie jak na to co oferuje . Kupiłem Ją mimo,ze uważam się za rozsądnegoma słabe audio i bardzo drogie.
Jeśli uważamy że Giulia to dobry samochód to dlaczego w swoim segmencie ma relatywnie niską sprzedaż
Z jakim modelem samochodu ją porównać np.BMW 3 bo chyba nie BMW 5 .
A może Skodą Super lub Pasatem bo podobny przedział cenowy.
Wszystkie wymienione modele biją ilością sprzedawanych samochodów alfę.
Same własności jezdne nie zwiększą sprzedaży, niema sprzedaży niema rozwoju marki.