aaa i millers też![]()
aaa i millers też![]()
Już raz pisałem, że jest znacząca różnica w pracy motoru przykładowo Selenii a Motula. Oleje na PAO ja się nie znam ale inni się znają cytat z linku ponizej :
Dużą zaletą HC [hydrocrack] jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskać odpowiedni efekt.
Ponadto HC lepiej tłumią hałasy od PAO czy estrów. Czasami HC bywają tańsze, ale z tym bywa
różnie jak wiemy.
Oleje na tanich i kiepskich dodatkach opartych na bazie PAO powodują, że uszczelnienia twardnieją i trącą swoją elastyczność stąd mit o wyciekach olejów syntetycznych. Tylko dobre oleje PAO są tak skomponowane że posiadają w swoim składzie również dodatki neutralnie czy dobrze wpływające na
owe uszczelnienia.
http://przywroc-moc-silnika.pl/wp-co.../oleje-PAO.pdf
Tak więc wolę HC niż PAO.![]()
''ale do siebie zalewam lepsze produkty'' - Pablo podziel się posiłkiem i zdradź te lepsze.......
Panowie nie mogę znales czy jest ktoś wstanie podać numer filtra Mann do Alfy 159 110 kw rok 2007 są niby dwa rodzaje z dziubkiem plastikowym i zwykły wklad
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
Mam pytanie do was jako dobrych fachowców. Dlaczego w tabeli referencyjnej Selenii brak jest odniesienia do specyfikacji innych producentów(VW,Mercedes,etc.) dla produktu WR P.E. Czy Selenia WR P.E. jest tak specyficznym produktem dla stajni Fiata czy to podejście marketingowe, bo spełnia tylko normę ACEA C2 a nie C3. Kilka lat temu serwisy Fiata stosowały alternatywnie SHELL HELIX ULTRA longlife (teraz ECT 5W-30) ACEA C3 - polecany przez Ferrari. Teraz chcą sprzedawć tylko swój olej....
Cóż pytanie zdaje się być retorycznym
Ostatnio edytowane przez Fazipopo ; 06-09-2015 o 21:05
Z tych skromnych danych, które podałeś teoretycznie filtr powienien byc taki :
http://archiwum.allegro.pl/oferta/fi...145648626.html
ale może się zdarzyć, ze bedzie inny. Dowiesz sie po wyjęciu.
Juz wiadomo ten z dziubkiem był montowany od 2008 roku
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
ciekawe, ja mam 2009 i bez dziubka![]()