Moj tez tak mial ale to maly problem.Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku)
Moj tez tak mial ale to maly problem.Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku)
koledzy powiedzcie mi czy nastepujacy stan rzeczy mowi o dobrym termostacie
auto mi sie wolno nagrzewa ale to diesel, wiec sprawa troszke inaczej wygladapo przejechaniu ok 6-7km wskaznik z temperatury zaczyna ruszac, przekroczona jest minimalnie temperatura 50*, sprawdzam weze i ten co idzie do chlodnicy jest zimny, a ten co do zbiorniczka jest wyraznie cieply. Temp na zew. ok -9*. Czy zbiorniczek wyrownawczy nalezy do malego obiegu (i termostat mam sprawny) czy do duzego (termostat niesprawny, a waz idacy do chlodnicy szybko sie chlodzi)??
z gory dzieki za odpowiedzi![]()
Kolego jak masz zimna chłodnicę to masz sprawny termostat. Kontrolowanie i sprawdzanie tego ręką to nie najlepszy pomysł. Przy temperaturach "-" to JTDkiem trzeba jeździc tak aby utrzymywać 2-3tys obr/min, a nie turlac się z obrotami biegu jałowego, bo inaczej odma ci zamarznie i najzwyczajniej staniesz....a wcześniej stracisz olej
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
OK to ja dolączę się z takimi spostrzeżeniami:
dziś rano było -11 C, odpaliłem samochód, odsniezyłem, po przejechaniu spokojnie 2-3km wskazówka ani drgnęła (50 C), po tym odcinku pojechałem dynamiczniej i bardzo szybko zaczęłą się podnośić az do niecałych 90 C, niby ok, (trasa do pracy 7km w mieście)
ale przy postoju na światłach, w korku, z tych 90 C temperatura nagle spada do ok 80 a nawet 70 C. dziwne bo wtedy niby powinna rosnąć. Jak tylko ruszę i silnik kreci się 2-3 tyś obrotów znowu wskazuje ok 90C. Na trasie też jest ok i trzyma 80-90 C.
Nie są to objawy niesprawnego termostatu....tylko czego?tak ma być w JTDkach?
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Nie sa to objawy niesprawnego termostatu, ale sprawnego DieslaU mnie w GT jest tak samo, a 147 i GT pod wzgledem elektroniki, wskazników, etc. sa identyczne. Wczoraj wracalem z pracy 70 km i termostat nie otworzyl sie ani razu, nawet przy solidnej, 2 km gorce, pod ktora jechalem 120 km/h na V biegu. To efekt duzego poboru ciepla z nagrzewnicy. gdyby przykrecic ogrzewanie, termostat otworzy sie. Mam tez tak samo jak Ty podczas postoju. Temperatura na wskazniku spada nawet do 60 st. Przyczyna jest to co wyzej - ilosc odebranego ciepla do kabiny jest wieksza od wyprodukowanej przez JTD.
Dodam jeszcze, ze podczas wspomnianej wczorajszej jazdy, temp oleju nie przekroczyla 60 kilku stopni.
Krajcok
GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
XKR 4.0 V8 kompressor
A co zrobić, gdy po wymianie na nowy termostat behra i czujnika rura ciągle jest zimna, czasami ledwo ciepła, a auto zaczyna się przegrzewać?
Zdarzyło się wam aby temp. utrzymywała się na poziomie 130 st. ???
- - - Updated - - -
Zdarzyło się wam aby temp. utrzymywała się na poziomie 130 st. ???
łukasz155
No tu pole manewru jest duże:
-niesprawna pompa wody
-skorodowana zamulona chłodnica
-zacięty termostat w pozycji zamkniętej
-zapowietrzony układ (babel powietrza blokuje przepływ)
-no i czarny scenatiusz UPG
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Pomyliłem się nie 130st. a około 110. Czyli na tej kreseczce miedzy 90 a 130 / niewiem ile może tam być wziołem średnią/ Dodam że termostat miałem padniety czyli nie trzymał temp. Po wymianie dociąga do tych 110st. po przejechaniu około 15-20 km. Ogulnie to plynu nie gotuje , wydaje się działać dosć normalnie poza tym ,że trzyma wyższa temperature. No i nie zauważyłem tego ,,przepuszczenia na duży obieg przy 70 st. ,, Tylko manometr idzie sobie jednostajnie do tych 110st. i tam też oscyluje 110st.-112st. Wiec traz nie wiem o co tu chodzi czy to zegar temperatury sie popsuł czy też termostat wadliwy ??? Dodam, że wymieniony został na nowy verneta który w kpl. byl z czujnikiem. Co o tym sądzicie ???
łukasz155