Strona 16 z 20 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 194

Temat: Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9 JTDm 150KM 2006r.

Domyślnie

Postanowiłem jeszcze raz spróbować ożywić B&M... Mam 159ke z 2006, zgodnie z VIN dołożyłem moduł 60699960 (bez mp3 i z gniazdem USB w przedniej części obudowy), zrobiłem osiowanie ale po naciśnięciu przycisku na kierownicy mam komunikat "English language unavailable". Z informacji jakie znalazłem na tym i innym zachodnim forum taki komunikat powinno rozwiązać ponowne wgranie języka. Problem mam tylko taki, że próbowałem już z kilkunastoma pamięciami USB w tym dwie mam 128MB a reszta 1 i 2GB, różne pliki języka z różnych źródeł, różne aktualizacje, pliki do określenia wersji softu itp., formatowanie w FAT i FAT32 ale za każdym razem to samo - komunikat "USB data configuration error". W instrukcji od B&M podają, że taki komunikat pojawia się gdy dane na dysku są złe albo mamy centralkę 1 generacji - i rozwiązanie pobierz jeszcze raz pliki dla 1 gen...
    W związku z czym ponawiam pytanie - czy ta centralka 60699960 ma w ogóle opcję aktualizacji przez USB? Udało się komuś na niej zrobić update języka albo softu?
    Ostatnio edytowane przez sliver001 ; 23-12-2016 o 15:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

FAT16 sobie odpuść, tracisz czas, ma być pełen format na FAT32 koniec kropka. nie pamiętam już skąd ja pobierałem pliki języka, ale możliwe że też są pod dany typ B&M i do ściągnięcia na stronie blueandme, więc nie próbuj pierwszych lepszych bo jeszcze coś poknocisz i nie będzie się dało wrócić. radio miałeś to najprostsze tylko CD bez MP3 z CD?- bo chyba z takimi ma działać ta centralka bez MP3.
    Rozumiem że ustawiłeś w Proxi Audio output Mono/Tel-analog, Information Displayed Type1 Blue&me, bo z tego co wiem do tej centralki/radia tak to masz skonfigurować. Wgrywałeś updat-y firmwaru (o ile dla tej centralki były jakieś)?
    Miałeś instalację czy robiłeś sam? Jeśli sam to do tej centralki masz zrobić połączenie na zieloną kostkę -czyli to co na schematach tu na forum krążących jest wykreślone - oni dodawali centralkę z MP3 a ona ma sygnał stereo na żółtą kostkę, a przełączanie jest po CAN, Ty masz zrobić to drugie połączenie audio, czyli mono +- i sygnał przełączający z centralki b&m.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Znalazłem włoską stronke na której są pliki dedykowane dla pierwszej generacji i te też nie działają. Radio mam bez mp3 bez guzika mute. Konfiguracje proxy raczej mam ok. Updatu żadnego nie wgrywałem bo zawsze jest error. Instalację robiłem sam i tak podłączyłem jedynie brakuje mikrofonu ale bez podłączenia audio i tak powinno chyba działać czytanie po USB. Po CAN jest komunikacja z modułem ale nie ma żadnych błędów. Poniżej log - jedynie język kraju jest jako nieznany ale nie wiem jak powinno być w działającej centralce...

Informacje o centralke:
    Numer rysunku FIAT: 60699960
    Nuemr HW: 05035503811
    Wersja HW: 03
    Numer SW: 0005.1
    Wersja SW: 5235
    Numer homologacji: 021089
    Kod ISO: B583868598
    Data zaprogramowania: 12/01/2006
    Modul GPS: OK
    Modul GSM: OK
    Funkcjonow. Pamieci EEPROM: OK
    Mikroprocesor: OK
    Modul Bluetooth: OK
    Stan Bezpiecznika +30: OK
    Sposob zasilania (Logistic Mode): Normalne
    Przycisk Up: Zwolnione
    Przycisk Down: Zwolnione
    Przycisk Telefonu: Zwolnione
    Przycisk Source: Zwolnione
    Przycisk Mute: Zwolnione
    Przycisk Voice: Zwolnione
    Przycisk wzywania pogotowia (SOS): Zwolnione
    Klawisz F1: Zwolnione
    Klawisz F2: Zwolnione
    Klawisz F3: Zwolnione
    Klawisz INFO: Zwolnione
    Przycisk menù nawigatora(NAV): Zwolnione
    Temperatura centralki: 19 °C
    Napiecie wewnet. centralki: 14.0 V
    Stan klucz/przycisk: Zapalone
    Stan centralki: Faza rozruchu
    Niskie zuzycie
    Typ uruchamiania: Klucz na biegu
    Wersja kalibrowania: 000000150000000500000001000014730000000003
    Błędy zgłoszone:
    23/12/2016 0343.695
    Brak błędów zgłaszanych przez jednostki sterującej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Jeśli masz radio z guziorem SRC/SCAN w lewym górnym rogu, to nigdy nie zagra Ci B&M ani AUX. Musisz wymienić radio na takie z guziorem MUTE.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Ze względu na brak AUX może i nie zagra ale aktualizacja softu albo języka powinna chyba chodzić, co nie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał sliver001 Zobacz post
    Znalazłem włoską stronke na której są pliki dedykowane dla pierwszej generacji i te też nie działają. Radio mam bez mp3 bez guzika mute. Konfiguracje proxy raczej mam ok. Updatu żadnego nie wgrywałem bo zawsze jest error. Instalację robiłem sam i tak podłączyłem jedynie brakuje mikrofonu ale bez podłączenia audio i tak powinno chyba działać czytanie po USB. Po CAN jest komunikacja z modułem ale nie ma żadnych błędów. Poniżej log - jedynie język kraju jest jako nieznany ale nie wiem jak powinno być w działającej centralce...
    ale w pierwszej generacji były B&M i takie z MP3 i takie tylko z telefonem i nie wiem czy pliki językowe są zgodne.
    druga sprawa, to nie jestem pewien czy centralkę bez zewnętrznego USB autualizuje się tak samo, czy nie trzeba tego robic jakoś inaczej. może ktoś kto ma taką, albo na 100% wie się wypowie.

ps. z czego jest ten log? MES nie ma takich detali z tego co widzę.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał sliver001 Zobacz post
    Ze względu na brak AUX może i nie zagra ale aktualizacja softu albo języka powinna chyba chodzić, co nie?
    Może i tak, ale nie widzę sensu w męczeniu się z czymś, co i tak nie będzie spełniało swojej funkcji.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Jeśli okaże się, że B&M żyje to wtedy wymienię radio. Log jest z AlfaOBD.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Panowie, czy do connectnava (alfa z 06 roku) da radę dołożyć Blue&me?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Wie ktoś jaki prąd podawany jest na gniazdo USB z B&M? Dorwałem starego iPod'a classic 30GB, doczytałem instrukcję B&M, całość bangla, muzę odtwarza bezproblemowo, ale wystarczą 2-3 dni jazdy i iPod rozładowuje się (wymieniłem akumulator na nowy). Obstawiam większe zużycie prądu przez iPod'a niż podawane z centralki...