Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 6789101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 209

Temat: Tarcze Mikoda i jakie klocki ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar confil
    Mieszka w
    Zielona Góra-Ochla
    Auto
    159 1.9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał JacekK Zobacz post
    Confil, a czy z tych 18stu stron wynika które klocki okazały się być najskuteczniejsze i ewentualnie nie niszczące zbytnio tarcz Mikoda? Szybkość zużycia mnie nie interesuje, również pylenie, a i piszczenie od biedy mogę przeboleć - po ostatnich przejściach z TRW jestem w stanie zmieniać klocki choćby co drugą zmianę oleju.
    I tu własnie tkwi problem;jedni daliby się ogolić za klocki Ferodo Premier,inni(ci już ogoleni) twierdzili ,że tylko Bosch! Byli też fani ATE i TRW! Każde klocki miały takich co je chwalili za skuteczność i trwałość , a także takich co mieli z nimi bardzo złe doświadczenia. Textar-y chwaliło kilka osób, a nie było nikogo, kto by je skrytykował. Nadal nie wiem co wybrać dla swojej AR,ale chyba zaryzykuję i kupię Mikoda GT i Textar,nastąpi to za jakieś dwa tygodnie więc wrażenia z użytkowania za jakieś 6 tygodni.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Ok, czyli idę w tę stronę, że Textar jednak się wyróżnia na plus(amigas się ucieszy) a tacy producenci jak ATE, TRW, Bosch robią klocki przeciętnie słabe, a tylko testujący sieją zamęt

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Chyba się powtarzam ale mam mikody gt i klocki trw, jak rozmawiałem z producentem mikody takie mi polecił, ale powiem tak, za cholerę to się nie sprawdza, tarcza ma już lekko wyczuwalny rant z przodu, a zrobiłem może 20tyś, więc żaden szał, trw rzeczywiście się spiździło, moim skromnym zdaniem lepiej kupić miękkie klocki a niech sobie pylą i się szybciej kończą, pył zawsze można zmyć, a chociaż tarcza cała będzie, swego czasu miałem juridy na starych tarczach, pyliły ale i hamowały i o ile textar robi miękkie to będzie pan zadowolony tyle ode mnie. A cd hamowania tuż po założeniu zestawu do ok 200km obserwowałem co raz to poprawę hamowania i tak zostało, powiem tak dwa hamowania pod rząd z 160km/h wytrzymują bez żadnego spadku na sile hamowania no skłamałem zrobiły się lekko fioletowe. Chcecie możecie mnie zjeść za to co napisałem ale samochód po coś jest i nie tylko do wożenia d.... do sklepu. Pozdrawiam niech panewki będą z wami
    Audi S6 2.2AAN 95r 7.2014-??
    Alfa 155 2.5v6 Super 92r 2008-11.2014
    Alfa 155 2.5v6 92r - Dawca
    Posiadam dużo części wiec jak coś proszę pisać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał confil Zobacz post
    Nadal nie wiem co wybrać dla swojej AR,ale chyba zaryzykuję i kupię Mikoda GT i Textar,nastąpi to za jakieś dwa tygodnie więc wrażenia z użytkowania za jakieś 6 tygodni.
    Confil - jak sytuacja wygląda? Co założyłeś, czy robiłeś jakieś testy i jak wrażenia?

Ja wczoraj postanowiłem po 7tys km jeżdżenia zrobić test klockom Lucasa(przypominam, w zestawie z tarczami wentylowanymi i nacinanymi Mikody), bo do tej pory nie było okazji. Znaczy zdarzało się jedno ostre hamowanie ale to żaden test. Wczoraj zrobiłem tak: hamowanie ze 150km/h do ok 50 z delikatnym piszczeniem opon, dalej jakieś 200-300m toczenia się, zawracanie na 3 i znowu rozpędzenie tak do 140, hamowanie i... na poczatku minimalny spadek siły hamowania, ale im dłużej hamowałem tym hamulce słabły, przy czym jak już zwolniłem do 60km/h to docisnąłem hamulec do oporu by opony straciły przyczepność choć na chwilę i... nie straciły, nie dało rady już zablokować kół - DRAMAT!!! Poczułem swąd palonych klocków i rozpędziłem się ponownie by schłodzić to ustrojstwo. Nie wiem czy ja za dużo wymagam, koledzy pisali wcześniej o wytrzymywaniu kilkukrotnych hamowań z blisko 200km/h a ja mam problem z drugim hamowaniem ze sporo mniejszej prędkości - wydaje mi się że takie jednorazowe hamulce to sobie można o kant d.. potłuc nawet do cywilnej jazdy!
    Ostatnio edytowane przez JacekK ; 24-06-2012 o 19:53

Użytkownik Rowerzysta Avatar confil
    Mieszka w
    Zielona Góra-Ochla
    Auto
    159 1.9JTDm

Domyślnie

Przepraszam,że nie pisałem,ale temat jest o tarczach Mikody ,a ja po konsultacjach ze znajomym ,który prowadzi sklep z częściami zdecydawałem się na TEXTARY Pro i takie same klocki. Powiedział ,że Mikody jedni chwalą , a inni narzekają i przychodzą z reklamacjami,co może oznaczać, że ich jakość to loteria
    Założyłem Textary i jak na razie jestem zadowolony, jeżdżę dużo po Niemczech więc prędkości są duże ,a na hamowanie nie narzekam. Przed wymianą po wciśnięciu hamulca ,auto zaledwie ''zwalniało'' teraz naprawdę hamuje

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał confil Zobacz post
    Założyłem Textary i jak na razie jestem zadowolony, jeżdżę dużo po Niemczech więc prędkości są duże ,a na hamowanie nie narzekam. Przed wymianą po wciśnięciu hamulca ,auto zaledwie ''zwalniało'' teraz naprawdę hamuje
    Ok, dzięki za informację. Też miałem obawy, że Mikoda to lipa ale na razie wszystko wskazuje na trefne klocki. Jednak to mimo wszystko za mało by wysnuć jakiekolwiek wnioski. Ja zasadniczo też nie narzekałem, bo siła hamowania jest jak najbardziej ok - jeśli chcę to przy 150 mogę zblokować koła - ale działa to tylko raz, a potem trzeba się studzić.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Ok, dzięki za informację. Też miałem obawy, że Mikoda to lipa ale na razie wszystko wskazuje na trefne klocki. Jednak to mimo wszystko za mało by wysnuć jakiekolwiek wnioski. Ja zasadniczo też nie narzekałem, bo siła hamowania jest jak najbardziej ok - jeśli chcę to przy 150 mogę zblokować koła - ale działa to tylko raz, a potem trzeba się studzić.
    Kolega dobrze napisał możliwe że to loteria lub wina samych klocków, u mnie bez problemu wytrzymują 2 hamowania z 160.
    Audi S6 2.2AAN 95r 7.2014-??
    Alfa 155 2.5v6 Super 92r 2008-11.2014
    Alfa 155 2.5v6 92r - Dawca
    Posiadam dużo części wiec jak coś proszę pisać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Coraz bardziej skłaniam się ku temu, że jednak problemem są hamulce w 33'ce w ogóle

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

jeśli chcę to przy 150 mogę zblokować koła - ale działa to tylko raz, a potem trzeba się studzić.
    Coraz bardziej skłaniam się ku temu, że jednak problemem są hamulce w 33'ce w ogóle
    Ładny problem - zablokowanie kół przy 150km/h, moje 4tłoczkowe brembo na tarczy 305 w GTV takich cudów nie potrafią. Chce takie hamulce (no chyba że amory się skończyły i zablokowane koła się ślizgają).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał ArturK Zobacz post
    Ładny problem - zablokowanie kół przy 150km/h, moje 4tłoczkowe brembo na tarczy 305 w GTV takich cudów nie potrafią. Chce takie hamulce (no chyba że amory się skończyły i zablokowane koła się ślizgają).
    Hmm, no jak to nie potrafią? To hamulce nie powinny blokować kół z każdej prędkości (no ok - każdej, osiąganej na drogach)??? Przyznam się, że czuję się bardzo świeży w temacie hamulców i nieco zagubiony po tym co napisałeś - z drugiej strony nikt do tej pory nie zakwestionował mojego opisu.
    Co do potencjalnych błędów to amory, owszem, miałem może i nie najnowsze ale na gładkim, nowym asfalcie raczej bez znaczenia. Zresztą ja podczas prób nie blokowałem kół, bo pewnie natychmiast podkułbym opony - hamowałem tak by opony toczyły się ale z piskiem/uślizgiem(na suchym asfalcie to nic trudnego raczej), a w takiej sytuacji do zablokowania wystarczy chyba niewielki wzrost nacisku na pedał.