Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 6789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 177

Temat: Weekendowy wypad do Cinsoftu

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Prosze bardzo wykres 2.0 ( niestety również bravo) bez bajońskiej serii,a juz z konkretnym wynikiem:

http://imageshack.us/f/190/bravoo.jpg/

Nigdy nie twierdziłem,że silniki 1.9 sa złe.To są naprawdę bardzo udane jednsotki,nalezy jednak pamiętać,że 1.9 i 200km po programie to jest rodzynek,tak jak opisywana przeze mnie 240konna giulietta.Przecietne 1.9 16v wychodza na 185-190km,przecietne 2.0: 205-215km.

Niestety,ale biorac pod uwage potencjał tuningowy ,2.0 jest lepsze od 1.9.

W kwietniu jestem umówiony ze 159 2.0 136km.Zobaczymy co z tego wyniknie.

Acha byłbym zapomniał.Nie wiem czy kolega jeździł 2.0 ,ale według mnie ,dzięki sprężarce z rodziny GTB ,reakcja na gaz jest lepsza po zmianie biegu ,aniżeli w 1.9

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Ile jeszcze będziecie ciągnąć ten offtop?

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post

Tak ale w przypadku Fiatów, Alfy marnie wypadają. Widzę że specjalnie się wybrałeś do tego tunera po wykres, nie wiem czemu dał ci z 2011, na jego stronie również jest wykres z 1Q 2011. Jak już masz z nim tak dobry kontakt, to spytaj w moim imieniu dlaczego Alfy mają z reguły większe straty na kołach od Fiatów.

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post

Acha byłbym zapomniał.Nie wiem czy kolega jeździł 2.0 ,ale według mnie ,dzięki sprężarce z rodziny GTB ,reakcja na gaz jest lepsza po zmianie biegu ,aniżeli w 1.9
    Ale ta GTB1549V jest mniejsza od tej GTA1749VM montowanej w 1,9. Jako ciekawostka VW montował w Passacie 2,0 170KM GTB1749VM. Jednak można większe...
    Oznaczenia sprężarek wg. Garreta:
    G - pierwsza generacja
    GT - druga generacja
    GTA- trzecia generacja
    GTB - czwarta generacja
    Moja ma zmodyfikowany pedał gazu, ponoć szybciej reaguje na wciśnięcie, więc nie wiem do końca czy ta GTB jest lepsza od mojego modu. I tu prośba, może ten tuner wie co znaczy końcówka VM w sprężarkach Garreta, V to skrót zapisu VNT(czyli zmienna geometria).
    Jak zrobisz chipa to wklej wykresy. Życzę jak najwyższych przyrostów.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał seba_css Zobacz post
    Ile jeszcze będziecie ciągnąć ten offtop?
    Przecież dywagujemy na temat chipowania z dokładną analizą uzyskanych wyników W swoim czasie nieco was zaskoczę

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    ???
    Przecież 159 jest porównywalne wagowo z E90. Ktoś wyżej przywoływał, że w dowodzie rejestracyjnym 159 jest lżejsze o kilkanaście kg.
    A gdzie tam...e90 320d jest lżejsze od 159 1.9 JTDm o 100 kg. Jeśli bierzemy pod uwagę wcześniejsze e90, bo to z końca produkcji były jeszcze lżejsze (jakieś 170-180 kg mniej niż 159). Zresztą, e90 to pojazd krótszy od 159 o 14 cm a to jednak trochę samochodu jest.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rtb78
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JDTm 170km

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    A gdzie tam...e90 320d jest lżejsze od 159 1.9 JTDm o 100 kg. Jeśli bierzemy pod uwagę wcześniejsze e90, bo to z końca produkcji były jeszcze lżejsze (jakieś 170-180 kg mniej niż 159). Zresztą, e90 to pojazd krótszy od 159 o 14 cm a to jednak trochę samochodu jest.
    Nie wiem kolego skąd masz te dane. Napisałem wcześniej że 159 jest lżejsza od e90 i tak jest - w załączaniu dwa zdjęcia dowodów rejestracyjnych aut. Oba auta z roku 2009 w wersji sedan.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0083.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	125.5 KB
ID:	88124   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0084.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	115.5 KB
ID:	88125  
    Ostatnio edytowane przez rtb78 ; 06-03-2013 o 21:13

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał rtb78 Zobacz post
    Nie wiem kolego skąd masz te dane. Napisałem wcześniej że 159 jest lżejsza od e90 i tak jest - w załączaniu dwa zdjęcia dowodów rejestracyjnych aut. Oba auta z roku 2009 w wersji sedan.
    Ah, bo to poliftowa 159 - wszystko jasne.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Pirat drogowy Avatar piotrekkr
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    była: 159 1.9 jtdm Cinsoft, rocznik 2007, jest: Lex IS 250 2007

Domyślnie

Dane w dowodzie rej. nie zawsze są w 100% zgodne z prawdą. Ja mam w dowodzie 1600 kg a jak pojechałem na wagę wyszło 1510 kg. Sedan 1.9 jtdm z praktycznie podstawowym wyposażeniem.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Cytat Napisał Andree Zobacz post
    Wskaż miejsce gdzie porównuje silnik z Nissana do dizla 2,0!!! Czego nie dowidzisz to dopowiesz, a KuASY już wieży że tak było i klepie z głupia franc po tobie
    Sam chciałeś

Już wam sprostuje w czym rzecz i nie chodzi tu o te symboliczne 10KM. Mam drugie auto co ma 250KM i jak przesiąde się do Alfy to czuje pewien niedosyt, pomimo 192KM. Przyznam że Alfę kupiłem trochę chaotycznie, gdybym wtedy wiedział że jest 2,4... Zastanawiam się nad zmianą, zaciekawił mnie silnik 2,0 - lżejszy niż 2,4, ale o zgrozo parametry ma jak 1,9. Owszem są zwolennicy tej jednostki, a nawet fanatycy cyt. "ale 2,0 naprawde mają potencjał , nieporównywalny z jakimklowiek innym czterocylindrowym,włoskim dieslem,a także z mało którym innym czterocylidrowym dieslem na świecie." Ja podchodzę do tematu nieco chłodniej i nie jaram się tym że 2,0 ma nowy układ paliwowy czy świece żarowe, a nawet nową turbinę GTB1549V która jest mniejsza od tej w 1,9 GTA1749MV.
    Ostatnio edytowane przez oops2k ; 06-03-2013 o 21:33

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

Wypowiedź odnośnie #158. No i świetnie bo ty napisałeś tak cyt "1. I porównujesz 250 koni z benzyny 3,5l do dizla 2,0? " A teraz patrz wyżej co cytowałeś w #158. Widzisz gdzieś żebym ten samochód określił jako benzyniaka i Alfę z nim równałem? Ktoś nawet domniewał że chodzi o 3litrowego diesla od audi. Przedstawiłem chęć posiadania mocniejszego silnika w Alfie, bo mam już mocniejszy samochód. Ten mocniejszy samochód stanowi wyłącznie argument mojej decyzji. W żadnym przypadku nie jest przedmiotem porównania Przez co rozważam zakup Alfy z silnikiem 2,0 albo 2,4, które to właśnie porównuje do posiadanej Alfy z silnikiem 1,9. Nigdzie nie napisałem że Alfa jest gorsza od tamtego auta, nawet nie znasz marki tamtego samochodu Słowo niedosyt odnosi się do mojego osobistego odczucia, kupiłem Alfę spontanicznie. Gdybym wiedział że są mocniejsze silniki i napęd 4x4, być może bym 1,9 nie wziął. Chłopie chyba kilkanaście postów napisałem że 2,0 to żadna odskocznia, bardzo się zmartwiłem że padło ci 10KM, a Ty doszukujesz się czegoś między wierszami.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Napisał rybakmj

Tak ale w przypadku Fiatów, Alfy marnie wypadają. Widzę że specjalnie się wybrałeś do tego tunera po wykres, nie wiem czemu dał ci z 2011, na jego stronie również jest wykres z 1Q 2011. Jak już masz z nim tak dobry kontakt, to spytaj w moim imieniu dlaczego Alfy mają z reguły większe straty na kołach od Fiatów.

Napisał rybakmj

Ale ta GTB1549V jest mniejsza od tej GTA1749VM montowanej w 1,9. Jako ciekawostka VW montował w Passacie 2,0 170KM GTB1749VM. Jednak można większe...
    Oznaczenia sprężarek wg. Garreta:
    G - pierwsza generacja
    GT - druga generacja
    GTA- trzecia generacja
    GTB - czwarta generacja
    Moja ma zmodyfikowany pedał gazu, ponoć szybciej reaguje na wciśnięcie, więc nie wiem do końca czy ta GTB jest lepsza od mojego modu. I tu prośba, może ten tuner wie co znaczy końcówka VM w sprężarkach Garreta, V to skrót zapisu VNT(czyli zmienna geometria).
    Jak zrobisz chipa to wklej wykresy. Życzę jak najwyższych przyrostów.

- - - Updated - - -
    Z tego co się orientowałem,to w 1.9 wystepują własnie sprężarki gt1749,a raczej ich odmiany.

Co do wielkości gtb w 2.0: to akurat rola drugorzedna,w turbinie najwazniejsze jest doładowanie jakie moze ona, bezpiecznie dla siebie,nam dać,oraz jej tzw spool,czyli reakcja na gaz i mozliwość zbudowania takiego doładowania w dolnych partiach obrotów,bysmy nie poczuli efektu turbodziury.Gtb1549 ( przypadkiem nie 1649?),jest bardzo kompaktową sprężarka w stosunku do jej wydajności,która szacowana jest na około 240km,gdzie gt1749 da nam okolice 200km max.

Jesli chodzi o straty na kołach w 159,to ci nie odpowiem,sam zresztą też jestem tego ciekaw,aczkolwiek jest mało wykresów 159 2.0 ,więc cięzko jakoś to generalizować.

Jaki przyrost będzie zobaczymy,ale jestem dobrej mysli.

Co do dywagacji masy 159 i e90: mój brat ma e90 2.0d 163km.W dowodzie ma ona coś około 1530kg,w rzeczywistosci jest to 1560kg +/- 10kg (błąd wagi ,na której wazymy auta) także masy są porównywalne obu aut.