Temat: Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał daro1906 Zobacz post
    Orientujecie się jakie nagłośnienie posiada Giulia Veloce Ti . W cenniku przy pakiecie Audio Sound Theatre i Audio Sound Theatre by Harman Kardon - widnieje zapis "opcja niedostępna".
    Dla Veloce Ti 2020 możesz wziąć Harmana, ot kolejny błąd cennika.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał krist Zobacz post
    zmieniają temat, Giulia GTA i GTAm, ceny mają się zaczynać od w przeliczeniu 800 tyś zł w polsce po akcyzie zbliżą się do 7 cyferek, niezły odjazd
    Też uważam że totalny odjazd. Ale kto bogatemu zabroni
    Ponadto 1000szt. to nie jest seria 10szt. jak w przypadku niektórych limitowanych serii, a zmian nie ma aż tak wiele żeby wytłumaczyć tym taką cenę. Po prostu zabieg marketingowy i tyle.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Też uważam że totalny odjazd. Ale kto bogatemu zabroni
    Ponadto 1000szt. to nie jest seria 10szt. jak w przypadku niektórych limitowanych serii, a zmian nie ma aż tak wiele żeby wytłumaczyć tym taką cenę. Po prostu zabieg marketingowy i tyle.
    NIe zgadzam się. O ile wycisnąć te 30 KM z silnika biturbo V6 to nie jest problem to odelżenie i tak najlżejszego auta w klasie o dalszych 100 kg to już mega wyczyn.

Jako,że dłużej siedzę w motocyklach to dam Wam przykład z Ducati- jedynie słusznej dla mnie marki moto :
    Topowy model Ducati to Panigale V4R który kosztuje 185 tys pln ale jest też wersja specjalna V4R Superleggera która przy podobnym silniku jest ochudzona dzięki zastosowaniu karbonu i magnzeu o jakieś 13 kg ale cena wynosi ok. 380 tys!! Też wyjdzie 500 szt. i też rozeszły się praktycznie jak bułki. Niby tylko 13 kg ale w motocyklu to jest bardzo dużo.
    Sa klienci, którzy tylko czekają na takie modele.
    Ostatnio edytowane przez duke75 ; 01-05-2020 o 12:43

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

To prawda, patrzmy na skalę i liczby...
    Na świecie żyje ponad 7 miliardów ludzi.
    Z czego jakieś półtora miliarda w krajach wyżej rozwiniętych.
    Zatem można załozyć, że WSZYSTKO da się sprzedać w ilości 500 sztuk. ZAWSZE w takiej masie znajdzie się taki promil, a własciwie promilek osób, które coś nietypowego, ekstremalnie drogiego albo totalnie odjechanego kupią.
    Jakbyście zrobili nadmuchanego krokodyla z silnikiem rakietowym do latania na ksieżyc, siedząc na nim na oklep i tyłem, to 500 sztuk się sprzeda. trzeba tylko zadbać o właściwe przekazanie INFORMACJI.

Dlatego puszcza się takie serie. To znakomity nośnik reklamy i informacji o marce. I o to tu chodzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jml
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 TBi 200KM

Domyślnie

Jakbym miał 800 tys na zbyciu - brałbym dobrze że nie mam, bo ciężko wybrać między czerwoną, a białą :-) biała GTA z tymi czarnymi wstawkami, miodzio.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał duke75 Zobacz post
    NIe zgadzam się. O ile wycisnąć te 30 KM z silnika biturbo V6 to nie jest problem to odelżenie i tak najlżejszego auta w klasie o dalszych 100 kg to już mega wyczyn.
    Niech sobie będzie nawet mega wyczyn. Policz to. Na okrągło, będzie łatwiej: Giulia Q 400tys, GTA/GTAm 900tys. Mamy +500tys zł czyli 120tys EUR na górkę. Teraz x1000szt. Chcesz mi powiedzieć, że przygotowanie tego modelu (bo to jest jeden model GTAm, bądźmy szczerzy) kosztowało 120mln Euro???
    Serio?
    Zejdźmy na ziemie. To jest MARKETING. Nie umniejszam fajności tego wozu. Twierdzę tylko, że cena jest z czapy wzięta

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Auto
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130

Domyślnie

Niech sobie będzie nawet mega wyczyn. Policz to. Na okrągło, będzie łatwiej: Giulia Q 400tys, GTA/GTAm 900tys. Mamy +500tys zł czyli 120tys EUR na górkę. Teraz x1000szt. Chcesz mi powiedzieć, że przygotowanie tego modelu (bo to jest jeden model GTAm, bądźmy szczerzy) kosztowało 120mln Euro???
    Serio?
    Zejdźmy na ziemie. To jest MARKETING. Nie umniejszam fajności tego wozu. Twierdzę tylko, że cena jest z czapy wzięta
    Bo - bez obrazy - nie jesteś targetem tego przedsiewzięcia. Ja zresztą też. Dlatego cena jest taka, żeby taki przypadkowy facet jak ja albo taki jak Tomaz tego nie kupił. Maja kupić odpowiedni marketingowo ludzie i kupią - tak jak twierdzi Epsonix i ja też.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

A tych aut nie będzie przypadkiem 500 a nie 1000?
    Czyli nie 120 mln euro tylko 60?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Giulia Q 400tys, GTA/GTAm 900tys. Mamy +500tys zł czyli 120tys EUR na górkę. Teraz x1000szt. Chcesz mi powiedzieć, że przygotowanie tego modelu (bo to jest jeden model GTAm, bądźmy szczerzy) kosztowało 120mln Euro???
    po pierwsze doposażona Q kosztuje więcej niż 400, po drugie GTA kosztuje 800, różnicy jest znacznie poniżej 400tyś. po obecnym kursie piewnie 80kEUR czyli niby 80MEUR, ale to nie jest tylko cena za przygotowanie. Zobacz choćby ile kosztuje Akrapowic do Q - to jest coś 6k, ten oczywiście specjalny więc pewnie 10k - sam wydech. Masz kupę nowych elementów na które trzeba było przygotować formy itp. wiesz ile jedna forma kosztuje? Do tego marketing, homologacje. Wnętrze bardzo się zmieniło. Pewnie też kilka szt trzeba rozbić (testy), no i się zbiera. Pewnie dałoby się to wszystko zrobić za powiedzmy cenę końcową 550-600k przy tej ilości szt, ale nie o to chodzi - to ma być coś co kupi niszowy klient bo nie przelicza czy się opłaca czy nie, dostanie sedana drogowego który znów zrobi pokaz na Nurburgringu i objedzie na torze niejeden supersamochód za znacznie większą kasę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    500xGTA i 500xGTAm
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    Czyli nie 120 mln euro tylko 60?
    No z tego co wiem to 500+500, ale nawet gdyby było to 60mln, to i tak zarobią na tym krocie. I jeśli to jest obliczone tylko na zysk, ok. Ale proszę nie mydlić mi tu oczu, jakie to drogie przedsięwzięcie było i że musi tyle kosztować. Nic z tych rzeczy. Nie MUSI tylko MOŻE, i właśnie kosztuje tyle bo MOŻE, bo i tak kupią. Czyli de facto auto nie jest warte tej ceny, tylko jest ona sztucznie napompowana dla bogatych freaków, którzy chcą się pochwalić, że mają takie cudo.

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    po drugie GTA kosztuje 800
    Przed akcyzą czy po?