Temat: Zakup Alfy 166

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Generalnie o wszystko o co pytasz są już odpowiedzi na forum. Ba, nawet dużo. W dziale porady przed zakupem masz sporo o 166 jtd. W tym dziale można szybko przejrzeć na co zwrócić uwagę.
    Generalnie 2,4jtd to bdb jednostka. Trwała, żywotna, niewiele się psująca. Jednak weź pod uwagę że to leciwe autka i z definicji niektóre rzeczy będą się wykańczać. Po prostu dobrze prześwietl auto. Jedź z kimś kto się zna na dieslach, podłącz kompa, przegoń auto itd. Oczywiście kompletna ścieżka na diagnostyce do przejścia bo z zawiasem może się okazać że nie jest aż tak ładnie. Będziesz miał na czym cenę zbijać.

bartkobe
    Gość

Domyślnie

Nie mam właśnie kogo wziąść na chwilę obecną. Mechanik, który dłubał przy mojej GTV nie ma niestety czasu. Kolega, który zajmuje się sprowadzaniem aut pracuje w Niemczech i wraca dopiero na święta. Jeśli chodzi o zbijanie ceny to raczej nie wchodzi w gre bo to zamiana. Mam oddać swoją GTV i dopłacić około 1000zł. Mam jechać po nią 200km. Myślałem o "wynajęciu" jakiegoś forumowicza (oczywiście za opłatą ) z podkarpacia lub okolic Lublina bo tam jadę oglądać.

Użytkownik Świeżak Avatar alfa.kris.k
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTDm Automat Rok prod 2004

Domyślnie

ale te fotki pokazują dwa różne autka
    jedno ma pomalowane na czarno progi drugie nie
    pomimo tego że obydwa mają pomalowany innym kolorem dach
    ciekawy jest też brak stany licznika J

bartkobe
    Gość

Domyślnie

Prawdopodobnie zdjęcia zostały zrobione w różnych ostępach czasu.

- - - Updated - - -

Ale brak stanu licznika jest jaknajbardziej ciekawy. Obrotomierz wskazuje na włączony silnik więc stan licznika powinien się wyświetlać...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Stan licznika nie jest ważny tylko stan auta. Nawet mogę CI powiedzieć jaki przebieg ma pojedź z kimś kto się zna.

Użytkownik Świeżak Avatar alfa.kris.k
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTDm Automat Rok prod 2004

Domyślnie

Marek nie trzeba się chłostać Collezione jest nadal do wzięcia :http://suchen.mobile.de/auto-inserat...eatures=EXPORT

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Dach wygląda jakby prosty nie był.
    A jeśli chodzi o 2.4 JTD to fakt, że te silniki wytrzymują po 500 tyś. km ale osprzęt niekoniecznie a raczej nie wytrzyma.
    Moja historia jest taka (te cyferki to tysiące km ):
    180 - sprzęgło
    210 - turbina
    265 - alternator
    275 - pompa wspomagania
    Jeszcze dwumas ale na razie mam spokój. Pewnie przy kolejnym sprzęgle.
    Więc jak ma to wszystko wymienione to tylko się cieszyć jak nie to odkładać kasę.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

No to właśnie wolę chłostę

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    Moim zdaniem polift wygląda lepiej jak się go ogląda, ale gorzej jak jedzie za Tobą, jak jeździłem przedliftem i drugi taki jechał za mną to wiedziałem co jedzie
    Dokładnie! Zgadzam się w 100%

Za to Collezione to taki egzemplarz nadający się do ciepłego garażu. Wyprowadzany na spacerki głównie latem, na weekendowe wyjazdy z piękną kobietą obok i winem w bagażniku
    Od czasu do czasu na samotne pomykanie po krętej drodze żeby nie stracić formy. Szkoda takiego auta na dojazdy do pracy, błoto pośniegowe, dziury po zimie i obtarcia na parkingach przed marketami. Na pewno jest tu paru takich co by go chętnie przygarnęli, ale oczywiście na to potrzeba.. gotówki i garażu

A może wystaw na mobile? Dobry stan + cena w PLN może jednak kogoś zainteresuje?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

JEżeli chodzi o ta konkretna AR z ogłoszenia to BROŃ CIE PANIE BOŻE.
    Z daleka widac , że to szrot. Zamalowane skorodowane na odpier.ol progi bitexem jak w FSO 125P. Do tego oblepiona jakimis naklejkjami co świadczy o tym , że auto w posiadaniu jakiegoś gimbusa. Czarne lusterka. JA bym omijał szerokim łukiem. Cena dość wysoka jak na ten stan. Profesionalnie umieszczona tablica- ale to idzie wyprowadzić.
    Jeżeli chodzi o 2,4 to jako iż to diesel to kupione było do tego żeby jezdzić. Sam silnik jest pancerny po latach padaja dwumasy, turbiny, sprzęgła, generalnie wszystko to co padać powinno w "nowoczesnym" dieslu. Korozja progów to niestety dość popularna bolączka 166 z poczatków produkcjo 98-99. Jak Twój TS umiera to sie zamień. JA bym tego auta nie chciał bo te wlepki mnie odstraszaja. U mnie na osiedlu gimbusy maja oklejoną tym gów.em starą honde civic, do tego różowe felgi. Gimbusy z natury są dość biedni a 166 lubi byc dopieszczana i kochana i wtedy jest bezawaryjna.
    [C