Temat: Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Mi Pablo również polecił 5W30. 5W40 to chyba do 2.4 ew. do zaczipowanego 1.9...?
    Pytam, bo producent jedno, a tu raz pojawia się 30 a raz 40 dla 1.9 w zasadzie bez podania argumentu.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał slon Zobacz post
    Hmmm ciekawe. Pablo zalewał 5W-30
    A czemu nie 8100 X-CLEAN+ C3?
    Ja nie wiem dlaczego Pablo zalewał 5W30 może dlatego, że można a ja zalewam bo mam większa ochronę silnika przy 5W40.

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Mi Pablo również polecił 5W30. 5W40 to chyba do 2.4 ew. do zaczipowanego 1.9...?
    Pytam, bo producent jedno, a tu raz pojawia się 30 a raz 40 dla 1.9 w zasadzie bez podania argumentu.

W skrócie "30" do lekkiego przelotu a do cięższych warunków "40"
    "40" to lepkość w wysokich temperaturach. Olej z oznaczeniem 40 powinien zapewniać lepszą ochronę silnika w okresie letnim, i cieżkich warunkach używania z "butowaniem" włącznie

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

To powiedz jeszcze dlaczego X-CLEAN a nie ten z plusem?

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post

W skrócie "30" do lekkiego przelotu a do cięższych warunków "40"
    "40" to lepkość w wysokich temperaturach. Olej z oznaczeniem 40 powinien zapewniać lepszą ochronę silnika w okresie letnim, i cieżkich warunkach używania z "butowaniem" włącznie
    A co się dzieje w okresie letnim, lub przy butowaniu z olejami 5w30 ??? Jakoś nawet oleje 0w20 dają spokojnie sobie radę jeśli silnik wymaga takiej lepkości.
    A w JTDm'ach, i ogólnie w dieslach to faktycznie masz mega temperatury. To nie benzyniak, który kręci się do 7-8 krpm.
    Silniki 1.9 16v to silniki o magistrali olejowej, w której lepiej sprawdza się olej 5w30, tak zostały skonstruowane. Chodzą bardziej miękko, ciszej, spokojniej. A czy są wysilone ??? Niemieckie marki mają sporo większe moce ze swoich silników i do każdego zalecany jest olej 5w30. Na innych lepkościach są problemy. Nie mówię już o japońskich.
    Zobacz jakie oleje zaleca FORD do swoich wysilonych TURBO Eco Boost'ów i zastanów się nad Swoją teorią lepkościową.
    Jeśli chcecie dobrze dbać o silniki, to można zalewać lepsze jakościowo oleje, lub dodać ewentualnie dodatki Archoil'a, również dają fajne efekty.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał slon Zobacz post
    To powiedz jeszcze dlaczego X-CLEAN a nie ten z plusem?
    Bo ten z plusem to jest 5W30

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    A co się dzieje w okresie letnim, lub przy butowaniu z olejami 5w30 ??? Jakoś nawet oleje 0w20 dają spokojnie sobie radę jeśli silnik wymaga takiej lepkości.
    A w JTDm'ach, i ogólnie w dieslach to faktycznie masz mega temperatury. To nie benzyniak, który kręci się do 7-8 krpm.
    Silniki 1.9 16v to silniki o magistrali olejowej, w której lepiej sprawdza się olej 5w30, tak zostały skonstruowane. Chodzą bardziej miękko, ciszej, spokojniej. A czy są wysilone ??? Niemieckie marki mają sporo większe moce ze swoich silników i do każdego zalecany jest olej 5w30. Na innych lepkościach są problemy. Nie mówię już o japońskich.
    Zobacz jakie oleje zaleca FORD do swoich wysilonych TURBO Eco Boost'ów i zastanów się nad Swoją teorią lepkościową.
    Jeśli chcecie dobrze dbać o silniki, to można zalewać lepsze jakościowo oleje, lub dodać ewentualnie dodatki Archoil'a, również dają fajne efekty.
    Pablo Ty masz swoje zdanie ja mam swoje, ja przynajmniej nie podchodze do produktu napisali to tyle jest. Weź zalej na stacji PB 95 do kanistra oddaj do badania i dowiesz się czy jest 95 oktan.
    Skoro olej "40" zapewnia większą lepkość w trudnych warunkach to niby dlaczego mam lać "30"-kę ?
    Co spali mi o,1 litra więcej ropy ? Mam to gdzieś, że będzie większe zużycie paliwa.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Bo ten z plusem to jest 5W30

- - - Updated - - -

Pablo Ty masz swoje zdanie ja mam swoje, ja przynajmniej nie podchodze do produktu napisali to tyle jest. Weź zalej na stacji PB 95 do kanistra oddaj do badania i dowiesz się czy jest 95 oktan.
    Skoro olej "40" zapewnia większą lepkość w trudnych warunkach to niby dlaczego mam lać "30"-kę ?
    Co spali mi o,1 litra więcej ropy ? Mam to gdzieś, że będzie większe zużycie paliwa.
    Ale przecież ja się z Tobą nie sprzeczam.
    Nikt Tobie nie każe lać czegoś innego, ja zalecam swoim klientom to, co uważam za najlepsze.
    Ot cała filozofia.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Pablo, a jesteś w stanie powiedzieć, czym różni się Motul X-CLEAN+ od tego bez plusa?

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

Z tego co pamiętam ten z plusem spełnia normy Mercedesa i pewnie czymś tam jeszcze się różnią...
    Chyba jest też ciut tańszy
    Ja brałem bez plusa, jak poleca strona Motula. Trzecią zmianę robię na tym oleju i jest tak jak być powinno, czyli dobrze

Użytkownik Świeżak Avatar zahar
    Auto
    Alfa Romeo 159 sportwagon 1.9 JTDM 16v 150 KM

Domyślnie

Cześć, właśnie przejrzałem sobie trochę temat i zacząłem szperać w kwestii klasyfikacji acea c1-4. Zalecanym przy 1.9jtdm jest c2. Opisy tych klas i ich zadania wyglądają interesująco:

c1 - niskopopiołowy z HTHS 2,9 - 3,5 MPa/s większa oszczędność paliwa
    c2 - średniopopiołowy i j.w.
    c3 - średniopopiołowy z HTHS pow. 3,5 MPa/s większa ochrona silnika
    c4 - niskopopiołowy i j.w.

Wynikało by z tego, że chcąc zadbać o DPF-a i jednocześnie silnik powinno się wybrać C4. Co myślicie?

Użytkownik Świeżak Avatar slawek1987
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDM http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/129975-pierwsza_alfa_czarna_159_a.html

Domyślnie

Witam panowie czytam ten wątek i troche jestem zdezorientowany zbliża mi się 2 wymiana oleju (pierwsza na selenie) i prosiłbym o pomoc w wyborze oleju do mojej Alfy. Samochód alfa 159 2.0 JTDM 170/380 zrobione na 192/420 bez DPF przebieg w okolicach 148 tys. Dodam że chciałbym jeszcze płukanie zrobić przed wymiana z wątku wchodzą mi do kupienia.
    Millers Oils EE Longlife 5w40
    Specol Spec Premium 5W-40 C3 z Archoil
    8100 X-CLEAN FE 5W30 5L