Mi Pablo również polecił 5W30. 5W40 to chyba do 2.4 ew. do zaczipowanego 1.9...?
Pytam, bo producent jedno, a tu raz pojawia się 30 a raz 40 dla 1.9 w zasadzie bez podania argumentu.
Mi Pablo również polecił 5W30. 5W40 to chyba do 2.4 ew. do zaczipowanego 1.9...?
Pytam, bo producent jedno, a tu raz pojawia się 30 a raz 40 dla 1.9 w zasadzie bez podania argumentu.
Ja nie wiem dlaczego Pablo zalewał 5W30 może dlatego, że można a ja zalewam bo mam większa ochronę silnika przy 5W40.
W skrócie "30" do lekkiego przelotu a do cięższych warunków "40"
"40" to lepkość w wysokich temperaturach. Olej z oznaczeniem 40 powinien zapewniać lepszą ochronę silnika w okresie letnim, i cieżkich warunkach używania z "butowaniem" włącznie![]()
To powiedz jeszcze dlaczego X-CLEAN a nie ten z plusem?
A co się dzieje w okresie letnim, lub przy butowaniu z olejami 5w30 ??? Jakoś nawet oleje 0w20 dają spokojnie sobie radę jeśli silnik wymaga takiej lepkości.
A w JTDm'ach, i ogólnie w dieslach to faktycznie masz mega temperatury. To nie benzyniak, który kręci się do 7-8 krpm.
Silniki 1.9 16v to silniki o magistrali olejowej, w której lepiej sprawdza się olej 5w30, tak zostały skonstruowane. Chodzą bardziej miękko, ciszej, spokojniej. A czy są wysilone ??? Niemieckie marki mają sporo większe moce ze swoich silników i do każdego zalecany jest olej 5w30. Na innych lepkościach są problemy. Nie mówię już o japońskich.
Zobacz jakie oleje zaleca FORD do swoich wysilonych TURBO Eco Boost'ów i zastanów się nad Swoją teorią lepkościową.
Jeśli chcecie dobrze dbać o silniki, to można zalewać lepsze jakościowo oleje, lub dodać ewentualnie dodatki Archoil'a, również dają fajne efekty.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Bo ten z plusem to jest 5W30
- - - Updated - - -
Pablo Ty masz swoje zdanie ja mam swoje, ja przynajmniej nie podchodze do produktu napisali to tyle jest. Weź zalej na stacji PB 95 do kanistra oddaj do badania i dowiesz się czy jest 95 oktan.
Skoro olej "40" zapewnia większą lepkość w trudnych warunkach to niby dlaczego mam lać "30"-kę ?
Co spali mi o,1 litra więcej ropy ?Mam to gdzieś, że będzie większe zużycie paliwa.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Pablo, a jesteś w stanie powiedzieć, czym różni się Motul X-CLEAN+ od tego bez plusa?
Z tego co pamiętam ten z plusem spełnia normy Mercedesai pewnie czymś tam jeszcze się różnią...
Chyba jest też ciut tańszy
Ja brałem bez plusa, jak poleca strona Motula. Trzecią zmianę robię na tym oleju i jest tak jak być powinno, czyli dobrze![]()
Cześć, właśnie przejrzałem sobie trochę temat i zacząłem szperać w kwestii klasyfikacji acea c1-4. Zalecanym przy 1.9jtdm jest c2. Opisy tych klas i ich zadania wyglądają interesująco:
c1 - niskopopiołowy z HTHS 2,9 - 3,5 MPa/s większa oszczędność paliwa
c2 - średniopopiołowy i j.w.
c3 - średniopopiołowy z HTHS pow. 3,5 MPa/s większa ochrona silnika
c4 - niskopopiołowy i j.w.
Wynikało by z tego, że chcąc zadbać o DPF-a i jednocześnie silnik powinno się wybrać C4. Co myślicie?
Witam panowie czytam ten wątek i troche jestem zdezorientowany zbliża mi się 2 wymiana oleju (pierwsza na selenie) i prosiłbym o pomoc w wyborze oleju do mojej Alfy. Samochód alfa 159 2.0 JTDM 170/380 zrobione na 192/420 bez DPF przebieg w okolicach 148 tys. Dodam że chciałbym jeszcze płukanie zrobić przed wymiana z wątku wchodzą mi do kupienia.
Millers Oils EE Longlife 5w40
Specol Spec Premium 5W-40 C3 z Archoil8100 X-CLEAN FE 5W30 5L