Strona 168 z 182 PierwszyPierwszy ... 68118158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,671 do 1,680 z 1819

Temat: Alfa Giulia w 2014?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Odnośnie pastuchów mogę się wypowiedzieć bo takowego posiadam... Faktycznie b6 ma zawieszenie na mcphersonie, b5 jest aluminiowy wielowahacz. Zgodzę się że da się zrobić 150kkm na tym zawieszeniu ale tylko i wyłącznie pod warunkiem że są to wahacze pierwszego montażu. Gdy już zacznie się coś dziać, zaczniesz wymieniać to co 20 tyś będziesz musiał coś ruszać, szukać, zmieniać, a że niemieccy inżynierowie wymyślili po 4 wahacze na stronę, tak że jest się co psuć. Znajomy jeździ różnymi samochodami na tym zawieszeniu od 10 lat i naprawdę nie ma reguły, możesz uważać na dziurach, i tak po jakimś czasie zacznie coś pukać. W alfie (156, 147, nie wiem jak w 159) jest o tyle dobrze że zacznie Ci naparzać górny to wymieniasz górny i spokój. Tutaj jak wymienisz jeden górny nie masz nigdy pewności że drugi nie zacznie klepać po 1000km. Prowadzenie pastucha też jest owiele gorsze niż 156 więc jednym słowem niemcy pod względem tego zawieszenia nie popisali się za cholerę. No i jeszcze jeśli kogoś by interesowały koszta tego śmiesznego zawieszenia. Ostatnio dostałem maila z alfaholików jakiś sprzedwaca się ogłasza 190 zł za górny wahacz TRW, Lemforder 166 oile się nie mylę... za 200 zł w passacie też zrobisz górę, nawet za 185 oile się nie mylę, z tym że będzie to najtańszy chinol. Tak że reasumując, z perspektywy posiadania alfy 156, oraz paska b5. Awaryjność zawieszenia bardzo podobna, z tym że w pasku częśći droższe.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał szymon1987 Zobacz post
    Nadwozie będzie piękne - to truizm - Alfa zawsze tworzyła piękne konstrukcje. Niektórym nie będzie się podobał kształt lamp, innym klamek, ale generalnie całość będzie na pewno spójna i zwyczajnie przyjemna dla oka. cy, tylko dla mnie - bez sukienki. .
    patrz: Alfa Arna.

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    159 wizualnie rozkłada na łopatki, gorzej jak się popatrzy na specyfikację techniczną... No i w tym samochodzie 2 elementy (niby 2, ale bardzo ważne) mi nie pasują... Scudetto i kierownica. Reszta faktycznie genialna.
    Radzia... .1.8 TBi, oraz jtdm 2.4. I takie silniki dają rożnicę.

Dodano po 5 minutes:

Cytat Napisał MichAlfa Zobacz post
    Ta stylistyka jest moim zdaniem zbyt delikatna. Myślę że Alfa zrobi coś zdecydowanie agresywniejszego.
    Wydaje mi się, że pójdą w kierunki alfy 4c. Podobne przednie lampy oraz nisko osadzone scudetto.
    Chciałbym widzieć sedana z tylnymi okrągłymi lampami, jak 4c/mito z tylnymi drzwiami i linią opadającą jak w Maserati..
    Sergio poniesie ogromne wydatki ktore muszą sie spłacić.... Nie ma co więc liczyć na jakieś zachwyty: auto musi być takie, zeby kupił je Kowalski, Schmidt i Jones...A ci panowie dobrej muzyki nie znają, łykają to, co puszcza radio, dobrego żarcia nie jedli, za granicą stołują się w mac donaldzie.... Aut dobrych i ciekawych nie uznają, auto musi byc praktyczne i pojemne, zeby dowoziło ich z A do B....
    Jesli zakłada sie sprzedaz, uwaga, jednastokrotnie większą niż obecnie (!!!) to trzeba budować samochody kompromisowe. I tak też będzie.
    Wielbicielom marki pozostaną smaczki, jak krótkie serie 4C.... natomiast bazowe modele to będzie sieczka, identyczna z konkurencją.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 19-06-2014 o 11:57 Powód: Dodano

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Radzia... .1.8 TBi, oraz jtdm 2.4. I takie silniki dają rożnicę.
    Masz na myśli 200-konną benzynkę bez jaj do sedana klasy średniej, który ma rywalizować z BMW? Taki silnik to może do Lexusa pasuje, ale nie do Alfy .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

nikt nie mówi o rywalizowaniu.
    mowimy o dobrych, mocnych silnikach. 1.8 TBi spełnia te oczekiwania.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Masz na myśli 200-konną benzynkę bez jaj do sedana klasy średniej, który ma rywalizować z BMW? Taki silnik to może do Lexusa pasuje, ale nie do Alfy .
    O to chodzi, Alfa co chwilę rozczarowuje nawet najbardziej wyczekujących i "wierzących". Każdy ma swoje granice.
    Dla mnie ten silnik (TBi) to był momenty gdy powiedziałem "koniec" . I nie tylko dla mnie jak sądzę. Nudny, nijaki, bez życia, z przedwczesnym... zakończeniem zakresu obrotów, charakterystyką diesla, co z tego że w papierach jakieś 200koni, jak nie czuć nic, zresztą jest to niczym przy konkurencji z _gamą_ silników, a nie z JEDNYM.

Owszem - TBi dobry, ale Alfa chcąc coś wskórać powinna mieć w ofercie nie "dobre" ale WYJĄTKOWE silniki, dające przedsmaczek silników supercars, mini-namiastkę ich jaką można powiedzieć, że był V6 Busso.
    Bo "dobrych" , zwykłych silników to wszyscy wokół mają masę w ofercie. Tu już raczej niszy nie ma.

@ KRS: Masowa sprzedaż Alfy Kowalskiemu ? wolne żarty W imię czego Kowalski miałby się narażać się na plucie sobie w brodę przy byle awarii ? może i możliwej także w innych markach, oczywiście, ale wtedy to bez znaczenia. Bo pierwsze co wkurzony przy tej awarii (czy żałosnym podejściu serwisu) Kowalski powie sobie - cholera, trzeba było słuchać jednak tych obiegowych opinii, nie biorą się znikąd, głupi jestem, więcej tego makaroniarskiego g nie kupię i każdemu odradzę. Żeby choć się wyróżniało stylistycznie, brzmieniowo, technologicznie, napędem, miało paletę silników i rodzajów napędu do wyboru, ale nie. No tańsze było, ale są jeszcze tańsze jeśli to ma być kryterium. Oj, przepraszam - ma HISTORIĘ. No ale historią nie pojeżdżę :-/

Kowalski nie będzie czekał do awarii, tylko wyobrazi to sobie ją wcześniej przed wyłożeniem swoich pieniążków. I pójdzie choćby do audi czy mazdy.
    Jedenastokrotnie większa sprzedaż, taaak, jasne.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 19-06-2014 o 13:20

Użytkownik Rowerzysta Avatar Serax
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Giulietta QV 1.75

Domyślnie Alfa Giulia w 2014?

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    O to chodzi, Alfa co chwilę rozczarowuje nawet najbardziej wyczekujących i "wierzących". Każdy ma swoje granice.
    Dla mnie ten silnik (TBi) to był momenty gdy powiedziałem "koniec" . I nie tylko dla mnie jak sądzę. Nudny, nijaki, bez życia, z przedwczesnym... zakończeniem zakresu obrotów, charakterystyką diesla, co z tego że w papierach jakieś 200koni, jak nie czuć nic, zresztą jest to niczym przy konkurencji z _gamą_ silników, a nie z JEDNYM.

Owszem - TBi dobry, ale Alfa chcąc coś wskórać powinna mieć w ofercie nie "dobre" ale WYJĄTKOWE silniki, dające przedsmaczek silników supercars, mini-namiastkę ich jaką można powiedzieć, że był V6 Busso.
    Bo "dobrych" , zwykłych silników to wszyscy wokół mają masę w ofercie. Tu już raczej niszy nie ma.
    A teraz krotkie pytanie, zauwazyles silniki Maserati? Ponad 3 litrowe benzyny jak i diesle? Specjalisci ferrari pracuja nad nowymi silnikami, czego efekt musi byc zadowalajacy. Polecam zajzec do ostatniej konferencji Sergia, wyraznie powiedzial ze moce beda zroznicowane, od 200 do 500. TBi moze i zachowuje sie jak diesel, moze i ma slabe brzmienie, tylko czemu wiekszosc znajomych po przejazdzkach samochodem z tym motorem ma wielkie zdziwienie na twarzy? Kazdy moze inaczej oceniac, ja subiektywnie moge powiedziec iz jest to swietny silnik i jak narazie nie sprawil mi ani jednego klopotu. Odnoszac sie do wiekszych litrazy, nie oszukujmy sie, silniki ktore jak to nazywasz sa "namiastka busso" aktualnie znajduja sie pod maskami maserati i znajda w Giulii. Po co tworzyc kolejne skoro juz istnieja. Tbi moze zapewnic zakres mocy do 250km, dalej wejda 3 litrowe uturbione benzynki. 2.0jtdm, silnik w sam raz na "ekonomiczne" podrozowanie, konkurencje z innymi 2 litrowymi silnikami , dalej sa juz 3.0. Nie musza tworzyc palety silnikow jak bmw : 316,318,320,325,328,330,335 nie wspominajac o dieslach, ale wystarczy 5-6 motorkow ktore beda dawac palete wyboru, jak rowniez zapewniac bezawaryjnosc.

Sent from my Iphone using Tapatalk

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

czy ty rozumiesz co czytasz i co piszesz?? DO MNIE KIERUJESZ TO SWOJE "Jedenastokrotnie większa sprzedaż, taaak, jasne."???
    Pytam, do mnie????
    Podałem jakie założenia co do wielkości sprzedaży czyni Sergio: ma ona osiągnąć czterysta tysięcy sztuk alf rocznie. Obecnie jest mniej jak czterdzieści tysięcy. A więc mniej wiecej zakłada się, że sprzedaż wzrośnie jedenastokrotnie.
    Kto więc kupi te setki tysiecy alf rocznie? Tylko Kowalski, bo Kowalscy tworzą ten główny nurt kupujących, ten, który odpowiada za wysoką sprzedaż skód, vw czy innych toyot.
    Rozumiesz to?

Cieżko też czytać te nieustanne jęki pod adresem TBI. Bredzisz gościu straszliwie: osiem sekund do setki, a tyle robilem tym motorem bez problemu, to mało jak na klasyczny sedan?? czego ty chcesz??? osiągów torowych?

Nie ma brzmienia, tutaj się zgodzę. Ale to ukłon własnie pod Kowalskich: jeśli myslisz, ze te czterysta tysięcy alf, jakie rocznie chce sprzedawać Sergio, będzie miało jakiekolwiek brzmienie??? To się grubo mylisz. Kowalski chce cichego silnika, wiec go dostanie.

Takich kompromisów wymaga wysoka sprzedaż.
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 19-06-2014 o 15:44

Użytkownik Rowerzysta Avatar Haveblue
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Maserati Ghibli SQ4

Domyślnie

Masówka masówką, ale grupa docelowa AR Giulia to nadal są i będą ludzie którzy nie jedzą Mc Dolnalda, tylko chodzą do prawdziwej restauracji, którzy nie słuchają radia, tylko mają swoją ulubioną muzę ... i w końcu to sa tacy, którzy mają swój gust. Myślę, że Sergio dobrze to rozumie i nie bedzie próbował tego zmieniać na siłę. Dobrze to było widać też w najnowszej prezentacji AR na slajdzie pt. "Żadne dziecko nie miało plakatu VW nad swoim łóżkiem".

Moje rozumienie jest takie, że faktycznie musi to byc samochód, który będzie trafiał w gusta ludzi z różnych kontynentów (czyli masówka), ale nadal będą to ludzie z właśnym gustem (czyli nisza). Resza tak czy siak nie będzie wiele myślała (wszakże myślenie bardzo boli) i pójdzie do WV.

Co do silników, to faktycznie powinna to być dobra, w miarę szeroka gama, ale ja nie oczekuje od Giulii GTA (tak sobie to nazwijmy roboczo) żeby była najszybszą w swojej klasie. Wszakże zawsze znajdzie się ktoś, kto na drodze będzie szybszy od ciebie - po prostu takie życie. To, czym Giulia zdecydowanie powinna być, to samochodem który bezwzględnie przyciąga spojrzenie przechodniów. Tak było ze 156, tak było ze 159 i tak musi być z Giulią. Inaczej faktycznie stanie się to niewypałem, bo ta masówka po prostu machnie ręką i skierujesię do tego co juz ma przyklejoną łatkę masówki (czyli właśnie AUDI, VW itd.). Masówka nigdy nie spojrzy na Giulię ... albo przynajmniej przekonanie jej do tego samochodu zajęłoby dekadę (więc plan sprzedaży i tak by nie wypalił).

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

dobrze piszesz, Have.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

znowu tu wszedlem po kilku dniach i nie chce mi sie czytac