Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał maciek_990 Zobacz post
    Wczoraj po prześledzeniu wszystkich wątków na forum dot. silnika 2.2 JTS chyba się do niego jednak przekonałem. Rozmawiałem już z jednym sprzedającym odnośnie Brery i powiedział mi, że właśnie wymienione zostały dwa łańcuchy, ale bez rozrządu i ma fakturę na to ok 1300zł. Reszta rozrządu nie była ruszana tak samo jak elektrozawory.
    Czy tyle kosztuje wymiana łańcuchów wraz z ich kupnem?
    Czy wymiana samych łańcuchów jest wystarczająca?
    To zależy od stanu wariatorów. Te moim zdaniem są wytrzymałe. Elektrozawory jeśli padną to też majątku nie kosztują. Co do ceny za łańcuchy to jest to możliwe... Zapytaj czy napinacze wymienił.
    Pryz oględzinach sprawdź czy skrzynia M32 nie grzechocze. To się czasem zdarza.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Służbowy, Brera 2.2 jts

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    To zależy od stanu wariatorów. Te moim zdaniem są wytrzymałe. Elektrozawory jeśli padną to też majątku nie kosztują. Co do ceny za łańcuchy to jest to możliwe... Zapytaj czy napinacze wymienił.
    Pryz oględzinach sprawdź czy skrzynia M32 nie grzechocze. To się czasem zdarza.
    a jeśli nie wymienił napinaczy to źle?
    jak najlepiej sprawdzić skrzynie? po prosru w czasie jazdy przy zmianie biegów wychwycę grzechotanie?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał maciek_990 Zobacz post
    a jeśli nie wymienił napinaczy to źle?
    jak najlepiej sprawdzić skrzynie? po prosru w czasie jazdy przy zmianie biegów wychwycę grzechotanie?
    Jeśli wymienił łańcuchy, a napinacze zostawił to jest źle. Ślizgi OK - te mogły być w dobrej kondycji. Z dolnym łańcuchem (napęd wałków balansujacych) należy też wymienić zębatki, ponieważ ścierają się.
    Co do grzechotania - objawia się na biegu jałowym, trzeba podnieść maskę i słuchać. W czasie jazdy tego nie słychać.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Służbowy, Brera 2.2 jts

Domyślnie

Jeśli wymienił łańcuchy, a napinacze zostawił to jest źle. Ślizgi OK - te mogły być w dobrej kondycji. Z dolnym łańcuchem (napęd wałków balansujacych) należy też wymienić zębatki, ponieważ ścierają się.
    Co do grzechotania - objawia się na biegu jałowym, trzeba podnieść maskę i słuchać. W czasie jazdy tego nie słychać.
    Super, dziękuje Ci za cenne wskazówki. Jutro być może, lub w sobotę jadę oglądać Brere i na pewno zwrócę na to uwagę i popytam sprzedawce

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Mx-5

Domyślnie

Ktoś może widział albo może coś więcej napisać o tej:

https://www.olx.pl/oferta/alfa-159-a...5-IDAiqa6.html

?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 Sedan 2.4 JTDM

Domyślnie

Hej, mam kilka pytań co do dostępnego fabrycznego wyposażenia. Po pierwsze, czy fabryczny bluetooth pozwala na odtwarzanie muzyki z telefonu? Po drugie, co można wyświetlić poza nawigacją na wyświetlaczu z nawigacją? Czy jest tam więcej informacji z komputera pokładowego czy tylko radio? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał MJL Zobacz post
    Po pierwsze, czy fabryczny bluetooth pozwala na odtwarzanie muzyki z telefonu?
    Nie, tylko z pendrive.

co można wyświetlić poza nawigacją na wyświetlaczu z nawigacją?
    Sprecyzuj pytanie. Masz na myśli fabryczne urządzenie navi (NavConnect, Instant Nav) czy wyświetlacz między zegarami z navi z Blue&me?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 Sedan 2.4 JTDM

Domyślnie

Nie, tylko z pendrive.
    Rozumiem, że auto działa wtedy tylko jako zestaw głośnomówiący?

Sprecyzuj pytanie. Masz na myśli fabryczne urządzenie navi (NavConnect, Instant Nav) czy wyświetlacz między zegarami z navi z Blue&me?
    Chodzi mi o fabryczne navi. Z tego co udało mi się dowiedzieć NavConnect był przed liftem i umożliwiał instalację karty sim, natomiast Instant Nav był po lifcie. Pytam się, bo wnętrza z fabrycznym "ekranikiem" dużo bardziej mi się podobają niż te ze zwykłym radiem. Natomiast jeśli służą one tylko do nawigacji to raczej będą mi zbędne, bo i tak w 99% przypadków będę korzystał z telefonu w tym celu. Zależy mi też na tym, żeby móc jednak podłączyć telefon z muzyką - albo za pomocą bluetootha albo zwykłego jacka. Z tego co widziałem na forum, to są dostępne emulatory zmieniarki i inne takie, jednak wydaje się też, że są jakieś problemy z podłączeniem ich do Instant Nav. Czy to prawda?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Rozumiem, że auto działa wtedy tylko jako zestaw głośnomówiący?
    Generalnie tak, plus odtwarzanie muzyki z pendrive

Z tego co widziałem na forum, to są dostępne emulatory zmieniarki i inne takie, jednak wydaje się też, że są jakieś problemy z podłączeniem ich do Instant Nav
    Nikt jeszcze nie pochwalił się rozwiązaniem. Instant Nav nie ma gniazda na niebieską wtyczkę.
    ConnectNav był dostępny również po lifcie. To urządzenie wyświetla też dane z komputera pokładowego oraz umożliwia sterowanie systemem audio (logiczne ). Poza tym nie ma żadnych dodatkowych funkcji. Można do niego podłączyć Bluetooth i/lub cyfrową zmieniarkę. Sam system nawigacji jest bardzo słaby, włączając w to nieaktualne mapy.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Szukam

Domyślnie

Bluetooth służy tylko do połączeń telefonicznych w takim razie?
    Do odtwarzania muzyki z telefonu zostaje tylko wejscie AUX jeśli auto takowe ma?