Strona 17 z 27 PierwszyPierwszy ... 7891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 269

Temat: Jak się Wam sprawuje Giulietta?

Użytkownik Rowerzysta Avatar treboR L
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

Ja może wrócę do tematu skrzyni bigów. Z zadowoleniem informuję, że przestała haczyć (przebieg 2000 km). Biegi wchodzą z lekkim oporem, tak jak powinny.
    Ciekaw jestem jak sprawuje się skrzynia Tygrysio. Udało Ci się coś z nią zrobić?
    Ostatnio edytowane przez treboR L ; 10-06-2011 o 18:26

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Moze jest trochę lepiej (jednak zdarza się że jedynka nie wchodzi) i przy zmianie od 1 do 3 biegi wchodzą (przepraszam za określenie) tak jakby na dwa razy do tego przy wolnych obrotach i zmianie biegów słychać dalej ten mało kulturalny dzwięk. Podobnie skrzynia działała w Oplu Astrze III ( która miałem dość krótko bo około 2 m-cy i nie od nowości z przebiegiem około 25 000 ) - Teraz w Astrze IV Sport Tourer jest idealnie ....

Przebieg 3000 dziś wybiło. A ASO niestety nie ma żadnych wytycznych puki co - mogą ewentualnie rozebrać i szukać, co mi się średnio uśmiecha.
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 10-06-2011 o 18:49

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Nie jest przypadkiem z tą skrzynią tak jak ze sprzęgłem w Subaru Forester?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

A przybliżysz temat ? Subaru nigdy nie miałem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Pierwsza jazda już za mną . Jestem zakochany w tym aucie .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

TOM & JULIA
    Gość

Domyślnie

radosuaf
    Zazdroszczę ci
    Też tak miałem przez pierwsze kilka dnie , ale niestety czar już prysł i pozostało mi tylko molestowanie ASO aby usunęli kilka defektów z którymi borykam się od nowości

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie skrzynia

Ja po dłuższym sympatyzowaniu z Forum i podbudowany zachwalaniem wozu przez Tygrysio , wymieniłem swojego Fiata na Giuliettę TB 170 MA. W czasie pierwszej jazdy postanowiłem przysłuchać się jak pracuje skrzynia - i faktycznie
    po pierwsze - przy przelączaniu 1-2 i 2-3 czasami słychać puknięcie w skrzyni ( to samo miałem w Fiacie)
    po drugie - skrzynia cichutko wyje co słychać szczególnie gdy jedziemy na niskich obrotach ale żeby to wyłapać trzeba się wsłuchać.
    Wg mnie to typowy przypadek TTTM - ten typ tak ma . W Fiacie gdzie była pewnie podobna lub nawet identyczna skrzynia bylo podobnie od nowości i tutaj jest identycznie. Jeśli ktoś nie wie jakie odgłosy wyłapać nie będzie tego słyszał, jak włączymy radio też będzie cieżko.
    Taki spadek po wujku General Motors, nie wygląda to na usterkę tylko na charakterystyczną pracę tego typu skrzyni Nie będę martwił się tym tematem tym bardziej, że jest wiele powodów do radości w tym samochodzie Niesamowite prowadzenie, wysoki komfort jazdy - człowiek czeka tylko, kiedy znowu na drodze pojawi się jakiś ostry zakręt No i wrażenie jakie robi ten samochód na ulicach i parkingach Teraz już wiem dlaczego Alfy mają tak liczne grono miłośników.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Ja po dłuższym sympatyzowaniu z Forum i podbudowany zachwalaniem wozu przez Tygrysio , wymieniłem swojego Fiata na Giuliettę TB 170 MA. W czasie pierwszej jazdy postanowiłem przysłuchać się jak pracuje skrzynia - i faktycznie po pierwsze - przy przelączaniu 1-2 i 2-3 czasami słychać puknięcie w skrzyni ( to samo miałem w Fiacie)po drugie - skrzynia cichutko wyje co słychać szczególnie gdy jedziemy na niskich obrotach ale żeby to wyłapać trzeba się wsłuchać. Wg mnie to typowy przypadek TTTM - ten typ tak ma . W Fiacie gdzie była pewnie podobna lub nawet identyczna skrzynia bylo podobnie od nowości i tutaj jest identycznie. Jeśli ktoś nie wie jakie odgłosy wyłapać nie będzie tego słyszał, jak włączymy radio też będzie cieżko. Taki spadek po wujku General Motors, nie wygląda to na usterkę tylko na charakterystyczną pracę tego typu skrzyni Nie będę martwił się tym tematem tym bardziej, że jest wiele powodów do radości w tym samochodzie Niesamowite prowadzenie, wysoki komfort jazdy - człowiek czeka tylko, kiedy znowu na drodze pojawi się jakiś ostry zakręt No i wrażenie jakie robi ten samochód na ulicach i parkingach Teraz już wiem dlaczego Alfy mają tak liczne grono miłośników.
    Cieszy mnie ze to słyszysz ale uwierz mi taka kultura pracy skrzyni jest przynajmniej dla mnie obca. Nie potrafię przejść nad tym do porządku dziennego. Żadna ze skrzyn VW/Audi czy BMW ktore mialem tak nie pracowała. Uwierz to przy tej kulturze była bajka. Nic to jak kiedyś napisałeś każdy swoją Alfe musi mieć u mnie doszło do tego kilka innych usterek i niestety wyglada to tak jak wyglada.

I mam podobne odczucia co kolega TOM&JULIA

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Koncern VW doprowadził pracę skrzyni biegów w swoich droższych modelach niemal do perfekcji i niewielu producentów może się im równać na tym polu. Nawet przez chwilę nie miałem złudzeń że skrzynia w Giulietcie bedzie tak pracowała...Szczerze mówiąc pracuje i tak bardzo dobrze, biegi gładko wchodzą i nie trzeba przy tym użyć zbyt dużej siły (no, może z wyjątkiem nieszczęsnej jedynki ale to powinno się po kilku tysiącach km ułożyć ) Trzeba sobie jednak powiedzieć, że fakt dziwnych odgłosów podczas zmiany biegów (czasami) i to że skrzynię lekko słychać to jej charakterystyczna praca a nie jak wielu utrzymuje "usterka". I jakakolwiek naprawa nic tu nie pomorze. Mi nie przeszkadza to na tyle, żeby zgłaszać to w ASO a wiem po Fiacie, że ten problem nie będzie się nasilał.
    VW ma lepsza skrzynię ale za to w 1.4TSI uzytkownicy słyszą metaliczne dzwieki z silnika podczas przyśpieszania - podobno sa to piski w pompie wody które też są typowe dla tych silników. W Multiair nic nie piszczy także można uznać remis Alfa-VW w kwestii irytujacych dzwięków

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

1.4 TSI nie mialem wiec sie nie wypowiem. Mialem 2.0 i bylo idealnie, ze nie wspomne o skrzyni DSG za ktora bardzo tesknie. Mi doprawdy nie chadzi o jakas swieta wojne i ewangelizacje gdybym byl tzw. " funboyem" VW czy innej marki to bym nie kupil Alfy. Kupilem nie do konca spelnia moje oczekiwania pod wzgledem kultury pracy jak i, a w zasadzie przede wszystkim starannosci wykonania. Dlatego przemecze sie i zapewne jak syn marnotrawny powroce na lono brzydkiego BMW i nowej okropnej jedynki