Ile czasu zajmie dobremu mechanikowi i mi") we dwóch wyciągnięcie silnika z mojej AR??
Ile bedzie ważyć motor (blok.głowica) bez skrzyni?? Bo pozniej mam zamiar wsadzić go na pake do seicento![]()
Ile czasu zajmie dobremu mechanikowi i mi") we dwóch wyciągnięcie silnika z mojej AR??
Ile bedzie ważyć motor (blok.głowica) bez skrzyni?? Bo pozniej mam zamiar wsadzić go na pake do seicento![]()
u mnie to samo ja mam 1.8 16v w TSie nie mam gazu a oleju muszę pilnować jak oka w głowie na 2000 kil.ok 1itra muszę dolać dodam że silnik suchutki i nie kopci chodzi jak w zegarku dlatego ja się tym nie przejmuję dolewam od czasu do czasu z twierdzeniem że ten typ tak ma pozdro
Witam.
Odkupuję temat
Założyłem temat tulejować blok czy szukać nowego.Zdecydowałem się na tulejowanie, dlaczego?
Remont mojego TS-a objął wszystko......
Dlaczego zdecydowałem się na tulejowanie bloku, bo szlifierz mi tak doradził i byłem świadkiem reklamacji użytkownika AR 147 2.0
I tu info dla osób którym AR po remoncie i tylko wymianie pierścieni dalej bierze olej.
Nowe pierścienie założone do wyeksploatowanego bloku od chwili pierwszego rozruchu silnika po remoncie momentalnie zostają "ścięte" przez owal i schodek (wytarcie cylindra)
5 na 10 sie uda i będzie ok.
Reklamacja nie została uznana, dlatego zdecydowałem się na tulejowanie.
a ile taki remont może kosztować wymiana pierścieni i tulejowanie?
Tulejowanie koszt - 700zł , niby gwarancja na 300kkm
Pierścienie ok 40 zł na tłok
+ demontaż silnika. Ja robiłem samemu (można tak powiedzieć)
Mi wyszło tak:
głowica-1000zł
szlif wału,panewki korbowodowe,panewki główne,sworznie tłok-korbowód,pierścienie,sprawdzenia tłoków, sprawdzenie korbowodów.....itp......1000zł
tulejowanie- 700zł
I silnika będzie nówka![]()
Ostatnio edytowane przez kabanow ; 24-05-2011 o 22:37
Witam czytajac wypowiedzi niektórzy nie wiedza co piszą albo sie nie znają na modelu i silniku,otóż alfa z silnikiem TS spala 0.4litra na tysiac km a nie jak kolega pisze że na 3tys spaliła 400ml.Zgazowana pobiera wiecej oleju ,jeszcze zalezy od jazdy jak krecisz powyzej 3,5tys.obrotów to nie licz na mały pobór oleju ,producent ostrzega i przypomina sprawdzanie i uzupełnianie poziomu oleju co 3tys/kma nie co 8tys ciesz sie ze nie walnął silnik bo remont zatartego to koszt około 5tys.Moja alfa też lubi sobie zjeść na ostrej jeżdzie ale nie łam głowy sprawdzaj stan i uzupełniaj w porę ,ciesz się komfortem i elegancją ja też tak miałem obdzwoniłem mechaników w całej polsce i spece tez to samo ci powiedza .pozdrawiam
Obecnie posiadam trzy samochody marki alfa 156 ford mondeo k2 peugeot wszystkie zgazowane i pobierającę olej w pewnym stopniu ,Jesli ktoś pisze że jego auto nie pobiera oleju to mozna taka wypowiedż między bajki włożyć.pozdrawiam
---------- Post added at 13:34 ---------- Previous post was at 13:32 ----------
Oczywiscie mozna tylko powiedzieć NIEDZIELNI KIEROWCY
---------- Post added at 13:38 ---------- Previous post was at 13:34 ----------
Kto nie jeżdżi ten nic nie dolewa
---------- Post added at 14:01 ---------- Previous post was at 13:38 ------
Ostatnio edytowane przez Obelix 70 ; 05-06-2011 o 18:06