Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 78910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 183

Temat: Zmieniarka mp3 - Finalizacja I tury

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar mantis30
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    (...)Zarówno Bosch czy też Magneti-Marelli nie słyną z produkcji radioodbiorników. Na tym rynku nie ma też jakoś daleko-posuniętej standaryzacji, czego przykładem niech będą choćby różne rodzaje wtyczek. Stąd też, głównie Ci forumowicze w których autach siedzą w/w odbiorniki mogą być lekko zawiedzeni działaniem.
    Ja się cieszę że w ogóle działa to z tymi radiami. Alternatywy nie ma praktycznie żadnej.
    Krzysiek, jak napisałem wyżej - nie żałuję zakupu i nie mam żadnych pretensji. Opisałem tylko problemy (być może jednostkowe) które akurat w moim przypadku się zamanifestowały. Sam byłem święcie przekonany, że radioodtwarzacz będzie Blaupunkta...
    Nie ma co ukrywać, że to nie jest produkt dopieszczony od A do Z, ale i cena jest - zwłaszcza przy zakupie grupowym - bardzo atrakcyjna. I jak napisałeś alternatyw wielu nie ma, więc nie ma co wybrzydzać

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Czy dopieszczony czy nie-dopieszczony - już pisałem - każdemu się nie dogodzi.
    Chciałem tylko zauważyć że patrzysz na zmieniarkę tylko z punktu widzenia jednego radia w MiTo.
    Ja staram się patrzeć na to z perspektywy całego zamówienia i działania zmieniarki w różnych autach z różnymi radiami...

Owszem, tak jak napisałeś nie ma co wybrzydzać.
    No ale też czasami należy wziąć poprawkę że to produkt - było nie było - dedykowany pod Blaupunkta.
    Z tym radiem z tego co mi wiadomo współpracuje idealnie.

Pozdro

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Kurczę ostatnio coraz większe problemy mam z tym sprzętem. Radio jej nie widzi i tyle. Najczęściej pomaga zgaszenie auta i odpalenie na nowo. Wyjmowanie karty czy odłączanie i podłączenie kabelka od zmieniarki nic nie zmienia. Czasem wogóle jej nie widzi bez żadnej przyczyny i nawet off/on silnika nic nie daje.

Czasem nie działa 5 minut, czasem 2 dni.

Wie ktoś o co tu może chodzić?

Użytkownik Ogier Avatar ksiazelasic
    Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

mam to samo.. ostatnio przestalo widziec moja karte, okazalo sie ze na nowo musialem ją sformatować i zrobić.. jest juz lepiej ale i tak czesto nie widzi.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Hm no może spróbuję z tą kartą, co mi szkodzi. W sumie najgorsze w tym jest, że nie widzę żadnego czynnika wpływającego na to jej złe działanie - rzecz całkowicie losowa

Przez to ciężko wpaść na jakies rozwiązanie problemu...

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

O jakie radio chodzi i czy jest włączane dopiero po uruchomieniu silnika, czy gra już po przekręceniu kluczyka w pozycje MAR?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Hm radio zwykłe, na płyty cd bez mp3. Podstawowy model. Nie mogę znaleźć fotki z modelem, ale pewnie wiesz o jakie chodzi.

Gra już po włączeniu zapłonu(czyli MAR), ale poza tym moge je sobie włączyć nawet bez kluczyka w stacycje(nie wiem czy to istotne, ale piszę).

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Istotne jest to, że w niebieskiej kostce zmieniarki oprócz pinu z stałym 12v (pamięć) jest także pin po zapłonie(uruchomieniu radia), czyli włącznik - w momencie kiedy radio gra, a uruchamiasz silnik, dochodzi do spadku napięcia w całej instalacji. No i zmieniarka może na tym obrywać bo ma prąd dopiero z radia, które pewnie zresztą przygasa w trakcie kręcenia rozrusznikiem.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Hm możliwe, że tak jest. Na pewno radio gaśnie podczas kręcenia rozrusznikiem.

Ale co prostego można zrobić? Wyłączać radio przed każdym odpaleniem, tak żeby nie następowało odcięcie zasilania podczas kręcenia rozrusznikiem? Wtedy teoretycznie nie następował by spadek napięcia.

Bo 12v pamięć to jednak bardzo, bardzo wygodna rzecz i niekoniecznie chciałbym się z tym żegnać.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Jako rozwiązanie albo wymiana aku na mocniejsze, ewentualnie podładowanie obecnego.
    Albo zanim zgasisz silnik wyłącz najpierw radio. Wtedy nie włączy się samoczynnie po przekręceniu klucza w pozycje MAR