Czy zawieszenie w 166 jest takie jak w lancii kappie? Pytam, bo jest tańsze i sworznie są wymienne. Wiem,że do diagnostyki trzeba mieć złącze i laptopaJaki program trzeba mieć do diagnostyki jtd i gdzie się wpiąć, co sprawdzić w ramach diagnostyki?
Czy zawieszenie w 166 jest takie jak w lancii kappie? Pytam, bo jest tańsze i sworznie są wymienne. Wiem,że do diagnostyki trzeba mieć złącze i laptopaJaki program trzeba mieć do diagnostyki jtd i gdzie się wpiąć, co sprawdzić w ramach diagnostyki?
Ostatnio edytowane przez look1990 ; 06-01-2011 o 14:39
Look1990 więc sprawdzasz najpierw hodometr. Porównujesz wynik ze wskazaniem na desce rozdzielczej. Oprócz tego sprawdzasz ciśnienie doładowania, patrzysz na ewentualne błędy, działanie termostatu, no i to by było na tyle...
Kabel jakiego używasz to coś USB <=> OBD2. Fajnie żeby miał przełącznik wtedy nie musisz go przerabiać. Programy Fiat Ecu Scan, AlfaDiag.
A coś mi się jeszcze skojarzyło. Fajnie jak 166 którą kupujesz ma kod do ICS (w ASO koszt ~400) a po co głupie wydatki mieć![]()
Oprócz tego sprawdzasz ciśnienie doładowania, patrzysz na ewentualne błędy, działanie termostatu, no i to by było na tyle...
Jak się to robi?Alfa ma zegar ciśnienia?
Fajnie jak 166 którą kupujesz ma kod do ICS (w ASO koszt ~400) a po co głupie wydatki mieć[/QUOTE]
Co to jest?
Gdzie te wszystkie wtyki się znajdują? Masz może instrukcję napraw do alfy albo kojarzysz kogoś z forum?
Który z tych kabli się nadaje? http://allegro.pl/listing.php/search...iew=Poka%C5%BC
Ostatnio edytowane przez look1990 ; 06-01-2011 o 15:25
Jest jedna wtyczka - odkręcasz nakrętkę/śrubę przy skrzynce bezpieczników przy lewym kolanie kierowcy (tam masz na górze złącze OBD2)... Jak odpalisz program to tam sobie to poznajdujesz.
Co do instrukcji jest w dziale "zrób to sam" - nazywa się eLearn/DTE wpisz w szukajke....
Tu masz sprawdzoną firmę, sprawdzony kabelek przez forumowiczów także ten mogę ze 100% pewnością polecić:
http://moto.allegro.pl/hit-pakiet-k-...392672980.html
Ale spodziewam się że każdy z tych też będzie pasować:
http://moto.allegro.pl/listing.php/s...category=28410
A diagnostyka polega na tym, że łączy się z interfejsem w aucie i tylko przełączą się piny, aby sprawdzić silnik,abs, skrzynię, klimę, poduchy czy aby nie ma jakichś przkłamań lub błędów?
A jakie były zmiany wprowadzane i w jakich rocznikach? Co się zmieniło?
Jak chcesz zdiagnozwać sam auto przed kupnem to lepiej "poćwicz" na jakiejś alfie znajomego (klubowicza). Jak tak będziesz z suchych opisów to nie poradzisz sobie a "żywca". W dodatku sprzedający może się wku...ć, jak zobaczy że się motasz.
Napisz prośbę na forum regionalnym, udaj się na spot'a w okolicy - tam ktoś ci pokaże o co chodzi, pomoże.
Zależy co nazwiesz upierdliwą usterką. W 156 zostaje mi czasami przycisk od otwierania drzwi w klamce. W 166 (prawie każdej) przeciera się wiązka przy klapie bagażnika (po złataniu wytrzymuje długo.
Co do zmian.
2003r - Face lifting - inny przod, zmiana silnikow diesla z 10v na 20v. pojawienie sie wersji TI, nowy silnik 3,2, zmiana kolorów wewnątrz
ciężko mi powiedzieć wcześniej. Diesli były 3 wersje 136; 140; 150 (odpowiednio CF1, CF2, CF3). Dla pewności bierzesz od sprzedawcy VIN i sprawdzasz w EPERze.. Z niego też dowiesz się jakie było oryginalne wyposażenie auta.