Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 7891011121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 223

Temat: Alfa Romeo 156 vs 166

look1990
    Gość

Domyślnie

Czy zawieszenie w 166 jest takie jak w lancii kappie? Pytam, bo jest tańsze i sworznie są wymienne. Wiem,że do diagnostyki trzeba mieć złącze i laptopa Jaki program trzeba mieć do diagnostyki jtd i gdzie się wpiąć, co sprawdzić w ramach diagnostyki?
    Ostatnio edytowane przez look1990 ; 06-01-2011 o 14:39

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał look1990 Zobacz post
    Czy zawieszenie w 166 jest takie jak w lancii kappie? Pytam, bo jest tańsze i sworznie są wymienne. Wiem,że do diagnostyki trzeba mieć złącze i laptopa Jaki program trzeba mieć do diagnostyki jtd i gdzie się wpiąć, co sprawdzić w ramach diagnostyki?
    Look1990 więc sprawdzasz najpierw hodometr. Porównujesz wynik ze wskazaniem na desce rozdzielczej. Oprócz tego sprawdzasz ciśnienie doładowania, patrzysz na ewentualne błędy, działanie termostatu, no i to by było na tyle...

Kabel jakiego używasz to coś USB <=> OBD2. Fajnie żeby miał przełącznik wtedy nie musisz go przerabiać. Programy Fiat Ecu Scan, AlfaDiag.

A coś mi się jeszcze skojarzyło. Fajnie jak 166 którą kupujesz ma kod do ICS (w ASO koszt ~400) a po co głupie wydatki mieć

look1990
    Gość

Domyślnie

Oprócz tego sprawdzasz ciśnienie doładowania, patrzysz na ewentualne błędy, działanie termostatu, no i to by było na tyle...
    Jak się to robi?Alfa ma zegar ciśnienia?

Fajnie jak 166 którą kupujesz ma kod do ICS (w ASO koszt ~400) a po co głupie wydatki mieć [/QUOTE]
    Co to jest?

Gdzie te wszystkie wtyki się znajdują? Masz może instrukcję napraw do alfy albo kojarzysz kogoś z forum?

Który z tych kabli się nadaje? http://allegro.pl/listing.php/search...iew=Poka%C5%BC
    Ostatnio edytowane przez look1990 ; 06-01-2011 o 15:25

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Gdzie te wszystkie wtyki się znajdują? Masz może instrukcję napraw do alfy albo kojarzysz kogoś z forum?

Który z tych kabli się nadaje? http://allegro.pl/listing.php/search...iew=Poka%C5%BC
    Jest jedna wtyczka - odkręcasz nakrętkę/śrubę przy skrzynce bezpieczników przy lewym kolanie kierowcy (tam masz na górze złącze OBD2)... Jak odpalisz program to tam sobie to poznajdujesz.
    Co do instrukcji jest w dziale "zrób to sam" - nazywa się eLearn/DTE wpisz w szukajke....

Tu masz sprawdzoną firmę, sprawdzony kabelek przez forumowiczów także ten mogę ze 100% pewnością polecić:
    http://moto.allegro.pl/hit-pakiet-k-...392672980.html

Ale spodziewam się że każdy z tych też będzie pasować:
    http://moto.allegro.pl/listing.php/s...category=28410

look1990
    Gość

Domyślnie

A diagnostyka polega na tym, że łączy się z interfejsem w aucie i tylko przełączą się piny, aby sprawdzić silnik,abs, skrzynię, klimę, poduchy czy aby nie ma jakichś przkłamań lub błędów?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

A diagnostyka polega na tym, że łączy się z interfejsem w aucie i tylko przełączą się piny, aby sprawdzić silnik,abs, skrzynię, klimę, poduchy czy aby nie ma jakichś przkłamań lub błędów?
    Sprawdzasz kablem silnik, abs, airbagi. Przełączasz piny - gdyż innymi pinami jest wysyłany sygnał - nie powoduje to przekłamań/błędów.

look1990
    Gość

Domyślnie

A jakie były zmiany wprowadzane i w jakich rocznikach? Co się zmieniło?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak chcesz zdiagnozwać sam auto przed kupnem to lepiej "poćwicz" na jakiejś alfie znajomego (klubowicza). Jak tak będziesz z suchych opisów to nie poradzisz sobie a "żywca". W dodatku sprzedający może się wku...ć, jak zobaczy że się motasz.

look1990
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Jak chcesz zdiagnozwać sam auto przed kupnem to lepiej "poćwicz" na jakiejś alfie znajomego (klubowicza). Jak tak będziesz z suchych opisów to nie poradzisz sobie a "żywca". W dodatku sprzedający może się wku...ć, jak zobaczy że się motasz.
    Masz rację, tylko, czy ktokolwiek mi na to pozwoli?

Czy alfa 166 jest jakościowo lepsza od 156? Wnioskuję to po ilości opisanych uciążliwych usterek w obu autach opisanych na autocentrum. Czy jest tak w rzeczywistości?
    Ostatnio edytowane przez look1990 ; 06-01-2011 o 21:34

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Masz rację, tylko, czy ktokolwiek mi na to pozwoli?

Czy alfa 166 jest jakościowo lepsza od 156? Wnioskuję to po ilości opisanych uciążliwych usterek w obu autach opisanych na autocentrum. Czy jest tak w rzeczywistości?
    Napisz prośbę na forum regionalnym, udaj się na spot'a w okolicy - tam ktoś ci pokaże o co chodzi, pomoże.

Zależy co nazwiesz upierdliwą usterką. W 156 zostaje mi czasami przycisk od otwierania drzwi w klamce. W 166 (prawie każdej) przeciera się wiązka przy klapie bagażnika (po złataniu wytrzymuje długo.

Co do zmian.
    2003r - Face lifting - inny przod, zmiana silnikow diesla z 10v na 20v. pojawienie sie wersji TI, nowy silnik 3,2, zmiana kolorów wewnątrz

ciężko mi powiedzieć wcześniej. Diesli były 3 wersje 136; 140; 150 (odpowiednio CF1, CF2, CF3). Dla pewności bierzesz od sprzedawcy VIN i sprawdzasz w EPERze.. Z niego też dowiesz się jakie było oryginalne wyposażenie auta.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia