I ja mam szybkie pytanko... Alfa 159 1,9 jtdm 16v bez DPF 188 tyśkm.... Poprzedni właściciel jeździł na Liqui Moly 5w40... Chciałbym te olej zmienić na coś lepszego. Może Valvoline ? Czy mogę przejść również na 5w30 ?
A czy to dobry olej ? Nie słyszałem o nim wcześniej... Poprzednie alfy które miałem były w benzynie lałem selenie na poczatku a później właścnie valvoline...
i co kupic 5w30 czy 5w40 ?
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 26-11-2015 o 11:14
Pisasales ze jezdzil na LM 5W40, ale sa rozne, do auta bez DPF mozna lac Synthoil, który podobno jest swietnym olejem, (ten drugi LM juz nie, bo to HC). 1.9 jezdzi na zarowno na 5W40 jak I 5W30 - alfa zmienila rekomandacje kiedys na 5W30, ale nie jest to raczej az tak wazne - sam jezdzilem 1.9 na Penrite 5W40.
Bylo wklejane ale wkleje poraz kolejny, moze sie przyda:
http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234
Wazniejsze od tego czy masz przyzwoity czy najlepszy na swiecie olej jest go zmieniac co 10-12, max 15 tys km (jesli jezdzisz tylko na trasach) nie zadziej niz co rok.
Dziękuję za odpowiedź. Olej jaki posiadałem to 5w40 o oznaczeniu 4100... Dziś spuściliśmy olej bo wydawało mi się że jest go za dużo. Był bardzo wodnisty, lecz płyn w zbiorniku nie ubył ani grama, spuszczony olej nie śmierdział również ropą. Ciekawe... Może poprzedni właściciel przesadzał z dolewkami.
Mimo że nie mam DPF - zamówiłem LM 5w30 4200 gdyż podobno spełnia normę C3 -> dobre posunięcie ?
Dzięki za odpowiedź.Jeśli miał bym wybierać tylko z tych to Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40
Olej i filtry powietrza i oleju chciałbym wymienić z kolegą który ma warsztat (nie ufam do końca mechanikom w serwisach czy przypadkowych stacjach). Kumpel często wymienia oleje w samochodach ale w AR będzie wymieniał 1 raz. Jest na forum poradnik krok po kroku jak wymienić olej i filtry? Sam szukałem i nie znalazłem!
ale krzywdy silnikowi tez nie zrobi. Po prostu kolega wlal jakis tam mniej lub bardziej przecietny olej typu HC i tyle. Bedzie OK, nawet jakby tylko na nim juz jezdzil, a jak chce bardziej dbac o silnik to mozna wybrac sobie lepszy olej, jesli od LM to wlasnie Sythoil bo kolega nie ma DPFa wiec tego mozna lac.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y