Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Mnie też się podoba.Przebieg wydaje się sensowny bo chyba autostradowy wiadomo mają.Obawiam się automatu bo nigdy nie miałem.Raczej jest zadbana bo to helmut a oni to serwis i nie kombinują jak my bo większości nie stać tylko orze jak może.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał polo54 Zobacz post
    Raczej jest zadbana bo to helmut
    tiaaaa....

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

po aucie z niemiec ja bym sie spodziewał do zrobienia na juz cała zawiecha, rozrząd, heble itp.
    Ze względu na właśnie wspomniane "porządne" serwisowanie bez kombinawania helmutowie nie raz wola sprzedac auto do polski bo nie opłaca mu się pakować kasy więc nie napalaj sie za bardzo na niemiecką furke bo nie będzie tak wesoło jak pojedziesz z nia na diagnostyke. Tak mi sie wydaje.

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Cytat Napisał dawidmk7 Zobacz post
    po aucie z niemiec ja bym sie spodziewał do zrobienia na juz cała zawiecha, rozrząd, heble itp.
    Ze względu na właśnie wspomniane "porządne" serwisowanie bez kombinawania helmutowie nie raz wola sprzedac auto do polski bo nie opłaca mu się pakować kasy więc nie napalaj sie za bardzo na niemiecką furke bo nie będzie tak wesoło jak pojedziesz z nia na diagnostyke. Tak mi sie wydaje.

Dokładnie. Fotki to nie wszystko. Nie ma co się napalać.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 156 1.6 16v 99r 'podtlenek gazoru'

Domyślnie

Hay Jako że skłaniam się do kupna 166 to trochę jeżdżę i oglądam i chciał bym się podzielić doświadczeniami ( nie wiem czy dobry temat)

Pierwsza oglądana przez mnie ogólnie jako 166
    http://tablica.pl/oferta/sprzedam-lu...tml#328e0fde9c

Silnik ledwo ciągną, wył nie miłosiernie, w środku zniszczona, tapicerka drzwi odpadywała.. ogólny stan tragiczny, rdza wszędzie progi ogólnie trzymały sie na wkrętach czy silikonie uj tam wie heh, cudem to sie kupy trzyma, i wtedy myślę po oględzinach ze jednak ten 2.0 ts jest za słaby do 166 i odpuszczam prawie oglądanie następnej, ale jako ze moja kobieta mnie przekonała to pojechałem oglądać tą

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#328e0fde9c

I powiem wam ze ta alfa zrobiła na mnie piorunujące wrażenie ( może bez kontroli trakcji na czym mi bardzo zależy) ale zero rdzy, na nowych debicach, nie podrapana łanie utrzymana z zewnątrz, ogólnie w środku skromnie bez skory (zależy mi zęby nie było skóry tylko biały materiał)
    ale tutaj silnika nie było słychać prawie wcale do 5k obrotów, 150 km na godzine prawie zero szumów, biegi płynnie wchodziły, tylko trochę dziwnie wygląda to po 2 ramię wycieraczek nie do końca kumam potrzeby stosowania własnie tego ale mniejsza z tym,
    Dadam tyle ze dla przeciętnego gościa jeżdżącego fiatem Coupe 1.8 później alfa 156 1.6 ts i bmw e46 320d to ten silnik 2.0 ts jest wystarczająco mocny ba powiedział bym ze najlepiej wypada porównując z tymi wyżej wymienionymi samochodami (mówicie ze większa sporo masa 1420 kg w alfie 166 to ile 150 kg różnicy miedzy 156 ?bajka) dodam ze za TS przemawia tak ze doża dostępność części, choćby 156 na części kupiony za grosze
    Jednak alfa 166 to jest kilka półek wyżej od 156 ( nie spodziewałem się aż takiej dużej różnicy)

Pozdrawiam z Żywca
    Ostatnio edytowane przez ŁukaszP ; 20-01-2014 o 20:31

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    Witam.
    Właśnie o takie uwagi się rozchodzi,przypuszczam że macie rację.Ale będę szukał alfy z takim wypasem.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

kolega wujo wystawil na handel swoją. 2004 robiona na przedlift ,automat pelen pakiet ZENDER + ZENDER SIENA 18 zoll + czerwona skóra w polaczeniu z siwym środkiem poliftowym - wg mnie paskudny mix. Cena 13 900 na sienach... to jest 166 a nie jakieś parchy za 5 tys XD. Poszukajta se jej na allegro
    [C

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    A ja tam Wam powiem, że Alfa wygląda na zadbaną i cena nie najgorsza. Zadbany egzemplarz w przypadku 166 to już BADRZO DUŻO. I piszecie, że do zrobienia będzie zapewne: rozrząd, hamulce, zawiecha. Prawda, zapewne tak. Ale popatrzmy na to tak:
    - rozrząd i tak by kolega robił (no chyba, że ryzyko lubi )
    - hamulce to stosunkowo mały koszt, nawet całe (tarcze + klocki)
    - pozostaje zawiecha

Pytanie co lepiej robić: naprawić zawiechę "pod siebie" i mieć spokój na długi czas, czy kupić w kraju takiego "w połowie życia zawieszenia" ale za to doprowadzać do dobrego stanu pół auta, bo często tak to właśnie wygląda. Tudzież znaleźć już ogarnięty egzemplarz za ponad 25tys...

Ja robiłem już 2 remonty zawieszenia (w starej i w obecnej 166) i szczerze powiem - wolę to robić sam i sam wybierać części, niż jeździć na tym co ktoś robił...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    kolega wujo wystawil na handel swoją. 2004 robiona na przedlift
    Mam pełen szacunek dla tego człowieka.... bo o ile jeszcze zdarza się, że ktoś sobie zrobi lift w przedliftowej to juz odwrotnie to poprostu trzeba byc ekscentrycznym

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Pytanie co lepiej robić: naprawić zawiechę "pod siebie" i mieć spokój na długi czas, czy kupić w kraju takiego "w połowie życia zawieszenia" ale za to doprowadzać do dobrego stanu pół auta, bo często tak to właśnie wygląda. Tudzież znaleźć już ogarnięty egzemplarz za ponad 25tys...

Ja robiłem już 2 remonty zawieszenia (w starej i w obecnej 166) i szczerze powiem - wolę to robić sam i sam wybierać części, niż jeździć na tym co ktoś robił...
    Zgadzam się ale chodzi o to, że trzeba to wziąć pod uwagę i mieć na to dodatkową kase kupują furkę z niemiec a nie liczyć, że będzie cycuś

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Moim zdaniem jak ktoś ma auto w super stanie w którym nic nie trzeba robić to nie chętnie się go pozbywa...
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA