Oj tam Sopot zawsze warto odwiedzić. A tak poważanie, to potwierdza się, że nie warto daleko jeździć za autem i żądaj dokładnych zdjęć progów, bo to chyba największa bolączka tych samochodów.
Oj tam Sopot zawsze warto odwiedzić. A tak poważanie, to potwierdza się, że nie warto daleko jeździć za autem i żądaj dokładnych zdjęć progów, bo to chyba największa bolączka tych samochodów.
Tak to jest z używanymi autami, ja się zastanawiam czy swojej 159-tki nie sprzedać (mam w rodzinie do kupienia o wiele nowszą Astrę z dobrym wyposażeniem) ale też nie jest idealna. Dużo zainwestowane ale jak by wyglądała w oczach przyszłego nabywcy? Kto to wie
Trzeba niestety jeździć, oglądać i liczyć, które auto warto doinwestować po zakupie a którego się już nie opłaca.
Witam grupowiczów,
Przymierzam się do zakupu pierwszego autka i w oko wpadła mi 159 w sedanie. I tutaj pojawia się pytanie: jaki silnik? Zastanawiam się między 1.8MPI + LPG a 1.9JTDm (raczej 16v). Z dieslem nigdy nie miałem styczności, tata zawsze jeździł benzynami i o takiej też myślałem, ale te ceny w porówaniu do diesla... boli trochę. Szukam czegoś w cenie do ok. 15 tysi, oczywiście w miarę możliwości bezproblemowego. W okolicy mam w fajnej cenie 1.9JTDm 16v Progression i nie wiem czy nie darować sobie poszukiwań 1.8 na rzecz tego diesla właśnie. Rzecz w tym że raczej nie będę robił rocznie wiele kilometrów (10-15k) i raczej będzie to wiele krótkich tras niż kilkuset kilometrowe wypady. Co będzie lepsze?
Wiele zależy od konkretnego egzemplarza.
Generalizując, bierz benzynę. Nawet bez LPG - powinna być tańsza w eksploatacji. Diesel jest tani pozornie. Czasem opłaci się, gdy ktoś pokonuje spore dystanse. Ale jeśli trafisz na niedoinwestowany egzemplarz to będzie skarbonką bez dna. No i zaczniesz czytać forum, dlaczego ma problemy z odpalaniem na ciepłym/zimnym, dlaczego kopci, dlaczego wskazówka turbo dziwnie się zachowuje itd.
Silnik benzynowy z natury odpala dobrze nawet w duże mrozy, jest prostszy w konstrukcji i naprawach. I nie mam na myśli MPI. JTSy to też wdzięczne motory.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
No okej, a jak wypada 1.9JTDm i MPI w porównaniu do 1.9JTS? MPI tańszy w utrzymaniu, ale nie w zakupie... Teraz mam mętlik w głowie i zacząłem się ponownie nad JTS'em zastanawiać xD Obawiam się tylko że spalanie by mnie zjadło
Co do ceny części czy serwisu MPI to fajnie jakby się jakiś użytkownik wypowiedział. Silnik dość popularny, więc nie powinno być źle - o ile też masz porządnego mechanika, który nie dolicza $$ do robocizny tylko dlatego, że silnik ten siedzi w Alfie.
Co do JTS, to polecam 2.2. 1.9 jest trochę słaby, 2.2 to też nie demon, aczkolwiek porównywalny ze 170-konnym 2.0 JTDm.
JTS też nie jest drogi w utrzymaniu. Spalanie w trasie przy dynamicznej jeździe nie przekracza u mnie 8 litrów (bez dróg szybkiego ruchu). Jazda tylko wokół komina, ale bez korków to wg komputera 12 litrów. Moje średnie spalanie z 3000 km to 9.3, ale 3x w tygodniu podwożę dzieci do szkoły ~1.5 km, więc jazda totalnie nieekonomiczna. I ogólnie sporo mam wypadów tego typu.
I jak to w benzyniaku, wymienisz świece (prosta robota, jako takie pojęcie pozwala to zrobić samodzielnie), dostęp do wszystkiego bardzo dobry. Wiadomo, jak się posypie rozrząd to trzeba trochę zainwestować. Koła dwumasowe zwykle bardziej żywotne niż w dieslach, skrzynia mimo że M32 to mniej obciążona, więc jeśli ktoś pilnował poziomu oleju to również nie powinna sprawiać problemów. Naturalnie jak ktoś ma pecha to i palec w d*pie złamie, te auta młode już nie są.
Ostatnio edytowane przez magil ; 10-10-2022 o 16:22
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A jest ktoś w stanie powidzieć co uśredniając wyjdzie najtaniej w perspektywie około pięcioletniego użytkowania (wliczając zakup)? 1.8MPI +LPG (wraz z zakupem instalacji), 1.9JTDm (obie wersje) czy 1.9JTS? MPI drogie dosyć, tyle że w eksploatacji tanie, diesel niezbyt na krótkie trasy (rocznie ok. 15k km), JTS sporo pali, ale tani... Co sądzicie? (Wiem że ceny paliw w perspektywie kilku lat ciężko przewidzieć)
Kupujesz ~10-15 letnie auto. Tu znaczenie ma stan konkretnej sztuki.