Strona 18 z 35 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 348

Temat: Czy umiemy wymienić wady Alfa Romeo?

orzeł
    Gość

Domyślnie

Alfa się psuje? Być może. Dla przykładu podam, jako że poza ALFĄ, posiadam wspaniały wyrób niemiecki o nazwie VW PASSAT 2.0 TDI, rocznik 2006 z przebiegiem 112 000 km, moje przygody:
    1. Wymiana pompy paliwa (samochód umarł na autostradzie)
    2. Wymiana pompowtryskiwacza (samochód umarł w Krakowie na Alejach pod AGH, kto wie gdzie to jest, ten zdaje sobie sprawę z takiej wątpliwej przyjemności...)
    3. Wymiana świec żarowych (padły 2, miłe wspomnienia z ostanich mrozów)
    4. Wymiana cieknącej chłodnicy
    5. Generalnie jaja z elektryką, elektroniką i sterowaniem nawiewami (z tym i ze sterowaniem szybami, serwis Autospecjal i Bełtowski nie mogą sobie poradzić i sugerują abym już do nich nie przyjeżdżał, ponieważ lepiej nie będzie.....

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

To i ja dorzuce swoje dwa grosze:

Alfa jak kazde urzadzenie mechaniczne musi czasami sie zepsuć, perpetum mobile jeszcze nie wynaleziono. Ja od zakupu tj od marca 2008 wymieniłem:

1] zawieszenie przód ( w tym roku amorki i spręzyny), ale nie ze musze tylko chcę bo nie czekam az zacznie walic czy sie sypać
    2] rozrząd + wszystkie "flaki" z nim związane + pompa wody, usczelniacz wału,
    3] tył i przód gumy stabilizatora
    4]olej po 8 tysiakach + wszystkie płyny+ filtry

teraz jadę na kontrole bo cos mi płyn ubywa ze wspomagania i co...trudno naprawie to i dalej będe jeździł z usmiechem jak dotychczas :mrgreen:

Mój szef jeździ Passatem 2.0TDi z 2007 r. i srednio co 1000 km samochód mu sie zatrzymuje i dalej jechac nie chce, elektronika szwankuje, oststnio głowica poszła w cholerę + inne dziwne usterki...

Więc nie ma co włażic na Alfę tak dla zasady...bo Alfa sie psuje...wszystko co ma trybiki, paski, płyny musi kiedys sie zepsuć, my mozemy tylko minimalizować to przez doglądanie Naszych Ślicznotek i wyłapywanie usterek zanim sie zdarzą...
    Ja marki nie zmienię, jedyenie jak juz to model lub jesli inna marka to Lancia Thema bo widzi mi się :twisted:

Pozdrawiam i szerokiej drogi Maniacy Włoszczyzny :mrgreen:
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 2EV
    Mieszka w
    Wrocł‚aw, Poland
    Auto
    Alfa 156 2.0TS '99

Domyślnie

A ja znalazłem ... 2 wady!!!!

prawe i lewe lusterko wsteczne :?
    Nic w cholerę w nich nie widać.

Ale widocznie projektanci stwierdzili, że Alfą się tylko wyprzedza
    i lusterka są zbędne...
    Pozdrawiam
    2EV

MRDUX
    Gość

Domyślnie

Według mnie moje belle nie mają wad że czasami się coś zlasuje? zdarza się jak to mówią nawet Rambo ma swój słaby dzień. Ja przed kupnem zawsze oglądam auto i szukam takiego które według mnie nie ma żadnych wad. I chyba dlatego mam alfunie :mrgreen: :mrgreen:

Użytkownik Maniak resoraków Avatar J 155
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 155 ts

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą/cin_ek/ uzależnia bardzo,niedługo mam AR 155(dla mnie najładniejszy model Alfy) już zdążyła się zepsuć, ale nie narzekam.
    Staram się ją naprawić,i dalej mi się podoba.
    Miałem w życiu około 20 samochodów, a miło wspominam 2, VW garbus,Reno 5,
    nie były bezawaryjne,ale je lubiłem,naprawiałem,jeździłem i nie narzekałem.
    Alfę też zrobię i będę o nią dbał,bo uważam ze warto.

RUDA
    Gość

Domyślnie

Nie ma alf (innych aut tez nie) bez wad jak i kobiet - przesiadzcie sie na rowery i wymyslcie substytut kobiety i bedziemy zyli dlugo i szczesliwie :mrgreen:

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156
    Mój szef jeździ Passatem 2.0TDi z 2007 r. i srednio co 1000 km samochód mu sie zatrzymuje i dalej jechac nie chce, elektronika szwankuje, oststnio głowica poszła w cholerę + inne dziwne usterki...
    odbywałem praktyki w ASO Vw&Audi i mogę śmiało potwierdzić że czego było najwięcej do naprawy ? Nowych Passatów sami mechanicy mówią że to auto pod względem mechanicznym i elektronicznym jest niedopracowane , dosłownie codziennie ktoś zgłaszał się z jakąs usterką począwszy od zapalania się wszystkich kontrolek , wymianie świec żarowych które dziwnym trafem po 10 tyś km padały kończąc na silnikach które nie chciały odpalać

Użytkownik Świeżak Avatar SOPELTomcat
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Spider 2.0 TS,Allfa 159 1.9 jtdm

Domyślnie

wiele wad które rzekomo posiada alfa romeo to wyimaginowane twory..
    bo jak można nazwac to inaczej...

padające zawieszenie....co to jest za określenie?co jest powodem tego że często w alfach słyszy się o koniecznosci całkowitego remontu zawiechy..no cóż...wielowachaczowe zawieszenie zapewnia znakomite własciwości jezdne,ale również wymaga równej nawierzchni....projektanci z włoch nie przewidzieli że ktoś auto nacechowane sportową duszą będzie użytkował w terenie górzystym......

-padający przepływomierz...no cóż...produkt Niemiecki

-panewki,wariator,pasek rozrządu.....
    Tu faktycznie można polemizować...moje zdanie jest takie że jest to wada konstrukcyjna,i obstawiał bym złe wyważenie układu korbowo-tłokowego..
    Podobny przypadek był w silniku Hondowskim H23..montowanym min. w Hondzie prelude (1992-1996).z powodu wady konstrukcyjnej niesmiertelna Honda sie zacierała,padały panewki
    Tylko reakcja Hondy była natychmiastowa , silnik produkowany był chyba tylko przez 2 lata,dostrzeżono problem i usunięto ze sprzedaży...

Polityka alfy jest dla mnie zaskakująca...wystarczy spojżec ile na niemieckich serwisach typu Mobile de jest alf romeo z motor schaden.....przypadek?złe użytkowanie niemieckiego kierowcy?za mało lał oleju?
    A panowie z Alfy nie zastanawiali się jaki jest problem,nie próbowali go rozwiązac....

Nie chce żebyście mnie panowie zle zrozumiali,bo ja kocham to auto, i po spideku następnym samochodem będzie również Alfa....ale spójrzmy obiektywnie.....nie są dopracowane tak jak powinny być.
    I nie biorę tutaj pod uwagi pierdołek pod tytułem termostat nie trzymajacy temperatury,przepływomierz,wariująca elektryka...itd,to sie dzieje w każdym aucie,ale myśle tutaj o wiecznych problemach natury mechanicznej które dręczą osławiony złą chwałą silnik Twin Spark.

Możemy sobie tutaj wmawiać że jak dbasz tak masz...że kiepski olej ktoś używał,katował na zimnym........
    Może być to również prawda,bo wielu z nas kupuje używane auta,czesto 10 letnie i starsze mające wielu już właścicieli,i co z tego że my dbamy i pieścimy....jak auto na dotarciu już mocno w dupe dostało......

Ale co powiedziec wielu użytkownikom którzy kochali swoje auta od nowosci ,a mimo wszystko mają problem???pech?

Ja naszczęscie rozkoszuje się moim swietnie pracującym 2.0 TS( żebym tylko nie zapeszył )
    Bella Machina..........moja miłość

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SOPELTomcat
    Podobny przypadek był w silniku Hondowskim H23..montowanym min. w Hondzie prelude (1992-1996).z powodu wady konstrukcyjnej niesmiertelna Honda sie zacierała,padały panewki
    Tylko reakcja Hondy była natychmiastowa , silnik produkowany był chyba tylko przez 2 lata,dostrzeżono problem i usunięto ze sprzedaży...
    Wg mojej wiedzy w tym silniku nie było problemu z panewkami, ale z głowicą, która lubiła sobie pękać
    Silnik ten był też montowany m.in. w Accordach CC7 (przez 3 lata produkcji tej odmiany w latach 1993-1996; potem zastąpiono go 2.2 VTEC) oraz w ROVERach serii 600 (przez cały okres produkcji od 93 do 99).

Pomijają problem z głowicą, to był bardzo fajny silnik

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

projektanci z włoch nie przewidzieli że ktoś auto nacechowane sportową duszą będzie użytkował w terenie górzystym......
    Byłeś kiedyś we Włoszech?

Może ci chodziło bardziej o warunki "poligonu doświadczalnego dla czołgów" ?

Co do TSa 16v się zgadzam, z tym, że jeden egzemplarz może byc niezniszczalny a w drugim co ma 150 000km może byc robiony drugi szlif. No cóż, między 12 a 14 Włosi mają "mangiare"i ktoś może miec pecha, że akurat trafił na silnik którego montaż rozpoczęto o 11-50.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi