Strona 18 z 44 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 432

Temat: Termostat TS, JTD

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

ja uważam tak: jeśli nie osiąga na wskaźniku minimum 2 kreski, trzeba iść sprawdzić węże po obu stronach chłodnicy, i cokolwiek Maciek156 będziesz mówił na temat wskaźnika, powinien się mniej/więcej pokrywać ze stanem faktycznym. Wydaje mi się że 10st. to max jego przekłamania, ale nie 40 a na logikę dla wszystkich którzy którzy nie mają pewności:
    skoro nie grzeje, musi być otwarty w stopniu większym bądź mniejszym. Skoro dobry termostat otwiera się w okolicy 80st. a w samochodzie węże po obu stronach chłodnicy są choćby letnie, termostat jest do wymiany, i żeby mi ktoś herezji nie zarzucił, test organoleptyczny należy przeprowadzić po odpaleniu zimnego silnika i odczekaniu chwili aby ciecz nabrała wyczuwalnie wyższej temp.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego jak zaczynasz o czymś pisać to warto przeczytać to co zostało juz napisane w temacie podwieszonym o termostatach, bo nie ma sensu tego powtarzać.
    Tu są dane techniczne termostatów:

Jak widać termostat w JTD otwiera się w temperaturze 78-82C i taką tez temperaturę będzie utrzymywał silnik w mroźne dni. Przy przekłamaniu wskaźnika kabinowego o 10stopni na wskaźniku może być widoczne 68-72C - czyli wskazówka jest gdzieś w okolicach kreski pomiędzy 50, a 90C (którą błędnie interpretuje się jako 70C). Tylko podpięcie komputera i odczytanie rzeczywistej temperatury pracy silnika pozwoli na prawidłowe zdiagnozowanie termostatu
    Jeśli ktoś zmienił fabryczny oryginalny termostat na oryginalnego Behra i ma teraz wyższą temperaturę to nie oznacza to że jego stary termostat był uszkodzony, bo w 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów montowanych w silnikach JTD (podwyższając charakterystykę pracy) - przykład:
    ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843 obecnie oferowany do tych silników termostat ma nr 55202883. Producent BEHR.
    55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Kolego jak zaczynasz o czymś pisać to warto przeczytać to co zostało juz napisane w temacie podwieszonym o termostatach, bo nie ma sensu tego powtarzać.
    Tu są dane techniczne termostatów:

Jak widać termostat w JTD otwiera się w temperaturze 78-82C i taką tez temperaturę będzie utrzymywał silnik w mroźne dni. Przy przekłamaniu wskaźnika kabinowego o 10stopni na wskaźniku może być widoczne 68-72C - czyli wskazówka jest gdzieś w okolicach kreski pomiędzy 50, a 90C (którą błędnie interpretuje się jako 70C). Tylko podpięcie komputera i odczytanie rzeczywistej temperatury pracy silnika pozwoli na prawidłowe zdiagnozowanie termostatu
    Jeśli ktoś zmienił fabryczny oryginalny termostat na oryginalnego Behra i ma teraz wyższą temperaturę to nie oznacza to że jego stary termostat był uszkodzony, bo w 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów montowanych w silnikach JTD (podwyższając charakterystykę pracy) - przykład:
    ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843 obecnie oferowany do tych silników termostat ma nr 55202883. Producent BEHR.
    55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883
    Maciek, ja Cie rozumie o czym Ty do mnie piszesz, wszystko co napisałeś się zgadza. Żeby było ściślej, termostat oryginalnie montowany o nr. 55189843 to tez BEHR. Ale czy Ty rozumiesz co ja napisałem o sprawdzeniu stanu rzeczy czy termostat jest uszkodzony czy nie? Bo mam wrażenie że opierasz się tylko na materiałach pisanych. Idziesz do auta po nocy, odpalasz go i łapiesz po 5 czy 10 min. za węże, w takim czasie nie zdąży silnik cieczy nagrzać tak, żeby się termostat otworzył, a co byś mi nie pisał o jego otwarciu, to jeśli te węże będą po obu stronach ciepłe, znaczy że termostat przepuszcza. To dotyczy KAŻDEGO auta. (poprawiam się)
    zdrowych wesołych świąt i bez urazy
    Ostatnio edytowane przez liked ; 22-12-2010 o 20:58

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Co Ty liked za glupoty wypisujesz tutaj ,ten post byl zupelnie niepotrzebny...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał liked Zobacz post
    ....Idziesz do auta po nocy, odpalasz go i łapiesz po 5 czy 10 min. za węże, w takim czasie nie zdąży silnik cieczy nagrzać tak, żeby się termostat otworzył, a co byś mi nie pisał o jego otwarciu, to jeśli te węże będą po obu stronach ciepłe, znaczy że termostat przepuszcza. To dotyczy KAŻDEGO auta....
    Nie dotyczy każdego - benzyna która teraz jeżdżę po 5 min ma już 90C...
    Kolego nie badź odkrywczy ze zsprawdzaniem organoleptycznym węży chłodnicy - ja sam w kilku postach ja opisywałem:
    Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Skoro rura była zimna to termostat nie puszczał dużego obiegu - czyli był w 100% sprawny. Poprawność działania termostatu określa się na podstawie nagrzewania silnika i chłodnicy, a nie tego co pokazuje wskaźnik kabinowy (często przekłamuje i to nawet o 10st). W skrócie: jak równomiernie grzeje się silnik i chłodnica to termostat do wymiany, jak grzeje się najpierw silnik, a dopiero po pewnym czasie (u mnie jest to od 6 do 10km jazdy miejskiej) chłodnica robi się ciepła (termostat się otwiera) - to wszystko w porządku. ....
    Wiedziałbys to jakbyś wcześniej poczytał to co zostało już napisane nie tylko w tym temacie. Niestety metodą "na macanego" nie zdiagnozuje się prawidłowo temperatury otwarcia termostatu oraz temperatury jaką utrzymuje silnik, a to jest najważniejsze.
    Awarie polegające na stałym otwarciu termostatu (tylko takie pozwala wykryc sprawdzanie temp. węży) są w sumie rzadkie - o wiele częstrzy jest przypadek w którym termostat otwiera się niby prawidłowo (po nocnym postoju auta), ale już w czasie jazdy przycina się i niedomyka dużego obiegu co skutkuje permanentnym niedogrzaniem silnika. Żeby wykryć taki przypadek uszkodzenia termostatu nie można opierać się na wadliwie działającym wskaźniku kabinowym tylko trzeba podpiąc komputer. chyba że ktoś ma zbędne pieniądze na nowy termostat i dużo czasu który może poświęcic na niepotrzebne wymiany
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 SW 2,4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał liked Zobacz post
    ....a w samochodzie węże po obu stronach chłodnicy są choćby letnie, termostat jest do wymiany, i żeby mi ktoś herezji nie zarzucił, test organoleptyczny należy przeprowadzić po odpaleniu zimnego silnika i odczekaniu chwili aby ciecz nabrała wyczuwalnie wyższej temp.
    odgrzebie temat....piszecie że jak termostat przepuszcza to wąż od termostatu do chłodnicy nagrzewa się stopniowo wraz z silnikiem,

a u mnie lewa strona jest zimna, natomiast prawa (od pasażera, bo stojąc przodem do auta to lewa dla jasności) nagrzewa się stopniowo, co to oznacza??? czy to prawidłowe???

Użytkownik Świeżak Avatar franek89
    Mieszka w
    okolice Gniezna
    Auto
    AR 156 1.9JTD 115KM '04

Domyślnie

tak, jest to powrót z chłodnicy do bloku silnika i tam nie ma termostatu/zaworu...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 175 KM 2004

Domyślnie

Wszystko masz w porządku (zakładając, że termostat w końcu się otworzy przy odpowiedniej temperaturze).

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 SW 2,4JTD

Domyślnie

no dobra, zrobiłem kolejny test, pojeździłem po mieście, silnik załapał na kabinowym wartość pomiędzy 70 a 90 stopni, termostat się otworzył rura od termostatu do chłodnicy zrobiła się szybko ciepła, a rura z lewej strony stojąc przodem do auta jest nadal zimna, jak to zrozumieć, sa jakieś schematy rysunkowe z opisem jak to wszystko działa? za co w tym wszystkim jest odpowiedzialna pompa wody?

poczytałem jeszcze że jak na klemie dodatniej są bezpieczniki o wartości 70 A tzn. że jest zamontowane fabryczne dogrzewanie silnika, namierzyłem te bezpieczniki - mam je, ale od nich już nie idą żadne kable, dogrzewacza nie odnalazłem, jutro postaram się wstawić fotki jak to wygląda, bo w instrukcji nie znalazłem schematu bezpieczików na klemach, który za co jest odpowiedzialny.

matys641991
    Gość

Domyślnie

Witam ja po wstepnych oględzinach węży i temperatury na wskażniku w kabinie( jak dzis jezidziałem sobie po mieście to miałem ledwo nad 50'C kreske na dworze -10'C) mysle ze termostat do wymiany. Pytanko moje brzmi czy do silnika 1.9JTD 110 jest jeden rodzaj termostatu czy nie??? ktos mi kiedys mówił ze sa jakieś 2 czujniki czy coś...> Proszę o odp.