A używał/używa tych palników i wypowie się o jakości
http://www.xenonowe.pl/zarniki-xenon...i-philips.html
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
Ja Ci tak zrobię zdjęcia że żarówki zwykłe będą lepiej świecićporównania bez sensu
- - - Updated - - -
Ja ostatnio wysłużonego osrama wymieniłem na vertexa i muszę przyznać że różnica na drodze niezauważalna. No może jak stanę pod ścianą to troszke się odcieniem różnią. Ciut ciut.
- - - Updated - - -
tiaaaaa.... jasne. Ale jakoś nikt tego nie potwierdza, testy są mgliste i sporadyczne a pojedynczych subiektywnych ocen w stylu "ja mam i sa super" to w buty można sobie wsadzić.
looknij do działu mito, tam sporo osób je ma i sobie chwalą. ja co prawda nie zamierzam zakładać i generalnie mam do hid/led uprzedzenie ale jak juz ktoś musi to ledy moim zdaniem lepsze
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Nie o to chodzi. Jeżeli już zdjęcia to dwóch identycznych aut obok siebie w tym samym momencie. Ponieważ jak robisz zdjęcia osobno to aparat za każdym razem inaczej dobiera przysłonę i czas migawki. Efektem tego może być zupełnie inna proporcja światła niż w rzeczywistosci. A po drugie pomiar się robi na dwóch nowych i czstych optykach.
Odnośnie ledów to na forum spotkałem się już kilkukrotnie ze sprzecznymi opniamii. Jedni twierdzą że jest różnica, inni że jej nie ma. To kto kłamie? Nie wiem. Ale nie wyłożę tyle kasy żeby dołączyć do tych niezadowolonych. Wolę sprawdzony hid który jest tańszy i pewniejszy. A legalność i zabudowa jest taka sama. Led niczym nie przewyższa hida.
Dzięki, poczytam. Do działu mito nie zaglądałem. Sam się nad tym zastanawiałem do 159 bo to jedyne auto u mnie bez ksenonu. Ale na razie żaden led mnie nie przekonał. Opinie tx555 czytałem już w innym temacie. Jest on w miarę przekonywujący. Ale... sam zaznaczył że led który choć trochę może konkurować z ksenonem ma nie wydolne chłodzenie i trzeba trochę pomajstrować. To po co się męczyć? W 159 bez przeróbki reflektora (tyłu) ten jego led nie wejdzie w ogóle....
teraz sa juz ledy z wentylatorem chłodzącym. Myślę że to jednak lepsze niż hid. Tym bardziej że ledy w nowe auta pakują i nie ma obowiązku posiadania sprysków lamp tak jak przy xenonie.. w 9tce jest faktycznie lipa na h7 więc się nie dziwię że każdy kombinuje jak może.
Po pierwsze nie ma obowiązku tylko do 2000lm gdzie żarówka ma 1500-1600 (więc stosowanie ledów to tylko chwyt marketingowy). Masz w nowych autach do wyboru moc (zarówno led jak i ksenon) i do określonej mocy nie masz sprysków a jak chcesz mocniejsze to niestety masz spryski i poziomowanie.
A jeżeli chodzi o zastosowanie led do zwykłych lamp to też jest nielegalne i dowód poleci. Przecież homologacja lampy jest do określonego źródła światła. I wkładając cokolwiek innego niż żarówka halogenowa to tracisz homologację i prawa do ubezpieczenia w razie ewentualnej kolizji. Tak więc nie powtarzaj herezji wyssanych z palca
Ja do ledów skłoniłbym się tylko z dwóch naciąganych powodów. Nie ma plątaniny kabli z przetwornicami i ciepło jest odprowadzane na zewnątrz a nie do odbłyśnika. Daje to dłuższą żywotność odbłyśnika. Ale jak już wspomniano z aktywnym chłodzeniem to w 159 się nie mieści. A bez to nie ma prawa świecić dobrze albo się wyłączy.