Strona 18 z 33 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 325

Temat: Szarpanie - EGR, przepływomierz, itp.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post

A co z czkaniem w autach z klapami?

Jedyna rada - założyć do takiego auta nowy, sprawny kolektor i sprawdzić. Dużo pracy ale inaczej będzie tylko gdybanie. Dlatego też jestem w stanie zrozumieć ASO, że szukają czasem trochę po omacku (komputer rzadko wskazuje konkretne rozwiązanie problemu, raczej służy do wskazania drogi po właściwej interpretacji jego odczytów), a potem chcieliby, żeby ktoś za ten czas zapłacił. Nie pochwalam tego ale nie podejrzewam, że w innych warsztatach poszukiwania będą trwały tydzień, za który nikt nie zapłaci. To dojdziemy do sytuacji, w której właściciele warsztatów będą tylko chcieli wymieniać olej i klocki bo ryzyko strat czasu niewielkie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar losdamianos
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Panowie z ASO jak na razie znaleźli przyczynę morza oleju pod autem. Okazało się,że jakiś magik za mocno dokręcił filtr oleju i pękła uszczelka. Wymieniono filtr na nowy, dolano oleju a autem dalej szarpie....
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
    Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4

criss
    Gość

Domyślnie

zaślep całkowicie EGR i napisz jakie efekty to powinno dać rade

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Jedyna rada - założyć do takiego auta nowy, sprawny kolektor i sprawdzić. Dużo pracy ale inaczej będzie tylko gdybanie. Dlatego też jestem w stanie zrozumieć ASO, że szukają czasem trochę po omacku (komputer rzadko wskazuje konkretne rozwiązanie problemu, raczej służy do wskazania drogi po właściwej interpretacji jego odczytów), a potem chcieliby, żeby ktoś za ten czas zapłacił. Nie pochwalam tego ale nie podejrzewam, że w innych warsztatach poszukiwania będą trwały tydzień, za który nikt nie zapłaci. To dojdziemy do sytuacji, w której właściciele warsztatów będą tylko chcieli wymieniać olej i klocki bo ryzyko strat czasu niewielkie.
    No ok - to teraz weź i się zastanów - "założyć nowy kolektor i sprawdzić" - to oznacza c.a. 1200 PLN do wyłożenia na "eksperyment", który niekoniecznie może się powieść. Kto ma za to zapłacić? Ja? Bez sensu dla mnie - wolę wyłączyć EGR. Czasu mniej to zajmuje a i człowiek się nie ubrudzi. Klient? On też wybierze opcję 400 PLN zamiast 1200 PLN. JAki ma więc większy sens szukanie alternatywnego DROŻSZEGO rozwiązania, skoro mamy rozwiązanie:
    - proste
    - skuteczne
    - relatywnie tanie.
    Bo ja sensu takich poszukiwań nie widzę. ASO musi się trzymać procedur. Im nie wolno ot tak wyłączyć EGR ,wywalić klapek w kolektorze, itp.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Źle mnie zrozumiałeś. Nie mam nic przeciwko drodze na skróty, zwłaszcza jeżeli prowadzi do właściwego celu. Chodzi mi tylko o to, że wcześniej te auta przecież były sprawne, nie szarpały, nie dymiły, dobrze odpalały. Miały EGR-y, DPF-y, klapy i co tam jeszcze. Więc jakiś element przestał działać właściwie, a problem leży w znalezieniu który. W moim przypadku bardziej doświadczeni użytkownicy 159 widząc jak zachowuje się moje auto "nakazali" usunięcie DPF-a, zaślepienie EGR-a i programowe jego usunięcie. Prowadnica klap pracowała normalnie, nic nie wskazywało na pierwszy rzut oka, że wina może leżeć po stronie kolektora. Zrobiłem to co zostało "zalecone" i nadal było to samo, doszło jeszcze dymienie (wcześniej filtr chyba wychwytywał) przy odpalaniu. Ile takie czynności kosztują u Ciebie? Czy zaoszczędziłem? Uważam więc, że każdy określa sam swoje ryzyko. Ja być może wydałem niepotrzebnie pieniądze na usunięcie DPF-a i EGR-a, a ktoś inny zaryzykuje wymianę kolektora na nowy. Gdybym zaczął od kolektora, to teraz na forum bym był pewnie Twoim głównym adwersarzem i twierdziłbym, że żadne zaślepienie EGR-a nie pomoże tylko wymiana kolektora na sprawny (nieważne w tym momencie czy sprawny wg. producenta czy "usprawniony"). A sam przyznałeś, że "prewencyjne" usunięcie klap też może spowodować kłopoty więc wiesz doskonale, że zawsze jest ryzyko. A co do ASO, to rozumiem ich. Przecież muszą postępować zgodnie z procedurami producenta, inaczej nie byliby ASO.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Źle mnie zrozumiałeś. Nie mam nic przeciwko drodze na skróty, zwłaszcza jeżeli prowadzi do właściwego celu. Chodzi mi tylko o to, że wcześniej te auta przecież były sprawne, nie szarpały, nie dymiły, dobrze odpalały. Miały EGR-y, DPF-y, klapy i co tam jeszcze. Więc jakiś element przestał działać właściwie, a problem leży w znalezieniu który. W moim przypadku bardziej doświadczeni użytkownicy 159 widząc jak zachowuje się moje auto "nakazali" usunięcie DPF-a, zaślepienie EGR-a i programowe jego usunięcie. Prowadnica klap pracowała normalnie, nic nie wskazywało na pierwszy rzut oka, że wina może leżeć po stronie kolektora. Zrobiłem to co zostało "zalecone" i nadal było to samo, doszło jeszcze dymienie (wcześniej filtr chyba wychwytywał) przy odpalaniu. Ile takie czynności kosztują u Ciebie? Czy zaoszczędziłem? Uważam więc, że każdy określa sam swoje ryzyko. Ja być może wydałem niepotrzebnie pieniądze na usunięcie DPF-a i EGR-a, a ktoś inny zaryzykuje wymianę kolektora na nowy. Gdybym zaczął od kolektora, to teraz na forum bym był pewnie Twoim głównym adwersarzem i twierdziłbym, że żadne zaślepienie EGR-a nie pomoże tylko wymiana kolektora na sprawny (nieważne w tym momencie czy sprawny wg. producenta czy "usprawniony"). A sam przyznałeś, że "prewencyjne" usunięcie klap też może spowodować kłopoty więc wiesz doskonale, że zawsze jest ryzyko. A co do ASO, to rozumiem ich. Przecież muszą postępować zgodnie z procedurami producenta, inaczej nie byliby ASO.
    Wiesz - udzielając się w tym wątku, który zaczął się od słów "od miesiąca ASO walczy z problemem..." moim celem było skrócenie owej walki (która docelowo przekłada się raz - na niemożność korzystania z auta, dwa - na koszty, które ponosi klient) i podanie rozwiązania skutecznego. Oczywiście możemy podjąć dyskusję akademicką w temacie "a dlaczego się tak dzieje". Ja nie wiem, dlaczego tak się zaczynają zachowywać te silniki. Nie ma tu znaczenia obecność klap w kolektorze, czy ich brak. Nie ma znaczenia zastosowanie EGR nowego, regenerowanego, używanego - byle był sprawny. Raz jeden jedyny miałem takie zjawisko po usunięciu klap wirowych i czyszczeniu kolektora. Tak więc to nie jest też żadna reguła, bo inne kilkanaście 159-ek po takiej operacji nie ma żadnych problemów z pracą silnika. Być może jest jakieś dziwne jajo w sofcie, które powoduje takie anomalia pracy zaworu recyrkulacji - no ale to ASO powinno mieć wtedy procedurę pt. "aktualizacja softu". I teraz zastanów się - kto powien najlepiej znać problematykę danego modelu auta? Chyba właśnie ASO - przecież oni mają dostęp do procedur serwisowych, do "ścieżek napraw", mają kontakt z danym modelem praktycznie od "nowości". W dodatku koszty obsługi aut są tam najwyższe. Stąd jadąc do ASO wydawałoby się, że wszelkiego rodzaju problematyka określonego modelu auta będzie im znana na wylot. A tutaj proszę - pieniążki pobrano i rozłożono ręce... I sądzę, że w tym konkretnym ASO nawet sprawy sobie nie zdają, że usunięcie EGR spowoduje zanik szarpania. Bo inaczej dawno byłoby to zrobione...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto

Domyślnie

Masz wiele racji co do dostępności do informacji przez ASO lub wykorzystywania informacji z takich źródeł jak nasze forum. Może mam kontakt z innym ASO i tu leży problem. Jestem mocno zaprzyjaźniony z jedną taką stacją i wiem, że w podobnej sytuacji zastosowano by w ostateczności rozwiązania z forum, za pełną wiedzą i aprobatą klienta. Moje auto również było badane wcześniej w tej stacji, m.in. stąd była jedna z sugestii zaślepienia EGR-a, może najpierw częsciowego, ewentualnie później całkowitego, co do DPF-a nikt na stacji nie mógł mi tego zaproponować, bo teoretycznie zakupiłem auto spełniające normy ekologiczne i rozumiem, że w tym miejscu propozycja jego usunięcia byłaby nie na miejscu. Poza tym, ponad wszelką wątpliwość stwierdzono, że jest on sprawny. Ale co do kolektora, to na forum przeczytałem, że jak listwa nie chodzi to kolektor do wymiany, a jak chodzi to na pewno sprawny. A u mnie listwa chodziła. Podejrzewam, że gdybym założył nowy kolektor z klapami, a pominął (oczywiście w moim przypadku) DPF i EGR, też pozbył bym się problemów, bo jak już pisałem, zachowanie silnika wynikało z nieszczelności na osiach klap. Mój kolektor już pewnie otrzymałeś, możesz to sam zweryfikować. Nawet syfu w środku było mniej niż w 166-kach, które miałem wcześniej. Ale zgadzam się z Tobą, że klienta interesuje przede wszystkim jeżdżący samochód. Niestety, niektórzy chcą mieć auto spełniające paramatry ekologiczne, choćby ze względu na to, dokąd wyjeżdżają.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Nie słuchaj ASO. Weź kup zaślepkę PEŁNĄ na EGR. Za 20 PLN na Allegro. Załóż ją pod zawór. Sprawdź, czy problem ustąpił. Jeśli tak (a na 99% ustąpi) to wyłącz EGR programowo... Wiem, że podmieniali EGR. Zrób jak napisałem.
    Witam.Te wyłączenie EGR-a programowo to FES-em chyba nie da rady zrobić ? Dorobiłem ostatnio zaślepke z 3 otworami o przekroju 4 mm (oryginalnie mają po 7 mm),szarpanie ustało,ale check sie zaświecił.Spróbuje jeszcze z troche większymi, zobaczymy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Cytat Napisał mista Zobacz post
    Witam.Te wyłączenie EGR-a programowo to FES-em chyba nie da rady zrobić ? Dorobiłem ostatnio zaślepke z 3 otworami o przekroju 4 mm (oryginalnie mają po 7 mm),szarpanie ustało,ale check sie zaświecił.Spróbuje jeszcze z troche większymi, zobaczymy.
    Całkowita powierzchnia otworów w zaślepce jest juz prawie na granicy zaświecenia checka, zmniejszenie przekroju, nawet niewielkie skutkuje zapaleniem kontrolki - sam ćwiczyłem. Poprzedni właściciel wymienił zawór EGR na nowy w ASO i założył zaslepkę z dziurkami w ASO, od tego czasu obecnie moje auto przejechało 35 tysięcy i od około 5 znowu pojawił się problem delikatnej czkawki przy 2000 obrotów, mimo że zawór egr nie zacina się i wygląda jak nowy - nie jest nawet okopcony w środku. Zrobiłem eksperyment i odkręciłem cewkę od zaworu - szarpanie całkowicie ustało, jednak palił się check. Na koniec ciekawostaka - po testach róznych paliw i dodatków, mogę powiedzieć, że z szarpaniem poradziło sobie ON BP Ultimate, już po zużyciu połowy zbiornika szarpanie w zasadzie zupełnie zniknęło!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Ja po prostu wyłączyłem EGR programowo i pozbyłem się wszelkim problemów. Wam radzę zrobić to samo, a nie męczyć się z przerywaniem silnika.

Pzdr