Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 SW, Honda Prelude 4gen

Domyślnie

I na dole pięknie widać dystans. 61 km, na takim odcinku to i 4 l się da zrobić odpuszczając co chwila gaz. Raz mocniej wciśniesz gaz, przy wyprzedzaniu albo pod górkę i będzie 7.
    Mówimy o normalnej jeździe panowie.
    Nie ma co zaklinać rzeczywistości, przy normalnej jeździe spalanie oscyluje w granicach 7.5 - 8.5 litrów na setkę. Nie po to w aucie jest 360nm momentu żeby się toczyć na 2tys obrotów. Nikt normalny tak nie jeździ.
    Jak ktoś myśli dłużej autem pojeździć, codziennie, a nie trzymać go na ładna pogodę, to spalanie jest ważne, naczyta się klient bajek o spalaniu 5L, takie też podają na stronach typu auto centrum, a potem zdziwienie po zakupie.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
    Ostatnio edytowane przez nervousman ; 29-07-2023 o 06:34

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Zgadzam się ale jak napisałeś dziatkowa jazda. Normalnie na autostradzie mam 6.5 6.7 zależy od warunków itd.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Nie wiem jak można 5.1 zrobić. Ja na trasie jadąc max do 90km/h 7.4 z komputera. Pod dystrybutorem wychodzi mi ok.6l bo kiedyś sprawdzałem

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

To było w drodze do Niemiec wiec na trasie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW TI 2,4

Domyślnie Zakup Alfa Romeo 159 SW

Witam wszystkich,

Jestem nowy użytkownikiem forum i chciałbym was zapytać o jedno auto które przykuło moją uwagę. Chodzi dokładnie o ten model:

otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-159-sw-ti-1750-tbi-200km-1-wlasciciel-piekna-ze-szwajcarii-oplacona-ID6FIdpX.html

Będę jechał na dniach oglądać ten samochód ale chciałbym was zapytać bardziej o silnik. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czytałem forum już, że są paliwożerne i wymagają opieki. Co myślicie o tym aucie? Cena jest wysoka ale nie szukam 159-tki za 10k.

Rozmawiałem ze sprzedającym. Auto jest sprowadzone ze Szwajcarii, gotowe do rejestracji. Rozrząd był robiony przy 200k, do wymiany olej i filtry. Osoba prywatna, podobno sprowadza sobie jedno/dwa auta w roku ale wiadomo... Będę wdzięczny za wasze opinie

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał pawel888 Zobacz post
    Witam wszystkich,

Jestem nowy użytkownikiem forum i chciałbym was zapytać o jedno auto które przykuło moją uwagę. Chodzi dokładnie o ten model:

otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-159-sw-ti-1750-tbi-200km-1-wlasciciel-piekna-ze-szwajcarii-oplacona-ID6FIdpX.html

Będę jechał na dniach oglądać ten samochód ale chciałbym was zapytać bardziej o silnik. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czytałem forum już, że są paliwożerne i wymagają opieki. Co myślicie o tym aucie? Cena jest wysoka ale nie szukam 159-tki za 10k.

Rozmawiałem ze sprzedającym. Auto jest sprowadzone ze Szwajcarii, gotowe do rejestracji. Rozrząd był robiony przy 200k, do wymiany olej i filtry. Osoba prywatna, podobno sprowadza sobie jedno/dwa auta w roku ale wiadomo... Będę wdzięczny za wasze opinie
    Najlepiej faktury, co było w aucie naprawiane/wymienianie. To auto ma 12 lat i 220tysięcy przebiegu. więc zużycie poszczególnych elementów auta jest duże. Co szwajcar nie wymienił - ty będziesz musiał. ze zdjęć wygląda przyzwoicie.
    no i ciekawe jak sprzedający widzi autem przygotowanym do rejestracji "Możliwość sprawdzenia samochodu na dowolnej stacji diagnostycznej i powrotu na kołach do domu." Silnik z 200tysięcy nalotu z interwałami wymiany oleju co 25-35tysięcy kilometrów. ciekawe w jakim stanie jest turbina.
    podobno w pełni serwisowane w ASO. tymczasem warsztat "ASO" z pieczątki wygląda tak:
    https://www.google.pl/maps/@47.20121...8192?entry=ttu

Po 10 minutach weryfikacji ogłoszenia sprzedający złapany na dwóch kłamstwach. Zalecam zachować ostrożność.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 07-08-2023 o 08:24

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Co prawda auta z CH są w lepszym stanie niż z innych krajów. Ale mimo wszystko trzeba uważać. Druga sprawa prywaty sprzedawca ale jedno dwa autka sobie ściąga... tak dla zabicia czasu. Tak czy tak trzeba uważać

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał darek156 Zobacz post
    Co prawda auta z CH są w lepszym stanie niż z innych krajów. Ale mimo wszystko trzeba uważać. Druga sprawa prywaty sprzedawca ale jedno dwa autka sobie ściąga... tak dla zabicia czasu. Tak czy tak trzeba uważać

Mają potencjał być w lepszym stanie. Szwajcarzy z reguły kupują "full opcję". Bardzo rygorystyczne ograniczenia prędkości, poza autostradami rzadko gdzie jest dopuszczone więcej niż 70. więc ten przebieg jest robiony w tempie emeryckim (ale terenie mocno górzystym). Przeglądy techniczne też dużo bardziej rygorystyczne. Co powoduje, że utrzymanie auta w stanie umożliwiającym pozytywne zaliczenie badania technicznego nie jest tanie. Więc jak szykuje się większa (dla szwajcara) naprawa - często lepiej jest auto sprzedać z opcją "tylko na export". Ale to tez nie oznacza, że auto to złom. bo wiele czasochłonnych napraw w Polsce można przeprowadzić za ułamek ceny ze Szwajcarii. W każdym razie nie nastawiałbym się na to, że kupimy igłę-cukiereczek i będziemy jeździć bez inwestycji następne 5 lat. raczej rok, auto wytrzęsie na polskich dziurach i zaczną wychodzić kwiatki - zwłaszcza w zawieszeniu - a wielowahacz w 159 do tanich nie należy. Poza tym jest podstawowa sprawa - VAT. auto ze Szwajcarii jest na dzień dobry droższe o VAT względem takiego samego które można kupić np. w sąsiedniej Austrii w podobnym stanie technicznym.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 07-08-2023 o 08:35

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW TI 2,4

Domyślnie

Widziałem ten warsztat i to mnie zastanowiło. Dwie pierwsze pieczątki z książki zgadzają się jako ASO (sprawdzałem adres i jest to faktycznie salon/serwis AR)

Może znacie kogoś kto ma warsztat w Lublinie i w razie czego mógłbym podjechać do niego żeby wrzucił to auto na komputer i sprawdził to auto przed ewentualnym zakupem? Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony na auta sprowadzane.

Z raportu autobaza wynika, że do grudnia 2015 auto przejechało 81k km. Później raport się urywa.

Jeszcze jedno pytanie. Jako, że ogarniacie temat czy przy oględzinach może coś zaniepokoić jeśli chodzi o turbinę lub pracę silnika? Nigdy nie miałem benzyniaka z turbiną. Tylko służbowe diesle ale wiecie jak to ze służbowym autem

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Warsztat MOTODELTA w Lublinie jak die nie mylę. Mają też sklep