Napisał
147problem
Wyczyściłem wczoraj EGR, który był kompletnie zapchany i zapieczony. Ktoś już wcześniej to robił i nie zamknął otworku w elektrozaworze, przez co cylinderek skorodował i miał wżery na swojej powierzchni.
Auto odzyskało sporo mocy i elastyczności, ale przy około 3000 obrotów na 4/5/6 biegu dostaje "czkawki", zaczyna się dusić i niemal zatrzymywać. Czy to mogą być objawy wadliwego działania elektrozaworu? Wcześniej tego nie było, była po prostu słaba.
W tej chwili mam błędy:
P0091
Raw code: 0091
ECU: 10
Status: Oczekiwana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy
OBDII: Fuel pressure regulator 1 - short to earth; Fuel Pressure Regulator 1 Control Circuit Low Voltage
============2==============
P0683
Raw code: 0683
Status: Oczekiwana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci
OBDII: Glow plug control module to ECM/PCM communication error
============3==============
P0601
Raw code: 0601
Status: Test jest blokowany przez inne DTC, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka obecna, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy
OBDII: Engine control module (ECM) - memory check sum error
============4==============
P0601
Status: Oczekująca
============5==============
P0091
Status: Oczekująca
OBDII: Fuel pressure regulator 1 - short to earth; Fuel Pressure Regulator 1 Control Circuit Low Voltage
============6==============
P0601
Status: Potwierdzona
============7==============
P0091
Status: Potwierdzona
Przy starcie silnika wyświetla się też MCSF, ale nie ma typowych dla niego objawów obecnych na wyższych obrotach, wątek przeczytałem cały i mam sporo pomysłów co mogę niemal bezkosztowo wyeliminować.
Wcześniej tych błędów było o wiele więcej, po skasowaniu i czyszczeniu EGR już nie wróciły. Dziś zamierzam poczyścić styki, masę, czujniki, itp. by zobaczyć czy to na coś pomoże.