Strona 19 z 33 PierwszyPierwszy ... 91011121314151617181920212223242526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 328

Temat: Nasze Alfy kontra zima

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Domyślnie
    Ja odmroziłem całą, jak było trochę cieplej, przezornie zostawiając lód na tablicy rejestracyjnej - na wypadek fotoradaru
    Wiesz że za to mogą Ci mandat wlepić. Mi już raz chciał to zrobić dlatego wole jak jest widoczna. A co Ci ta zasłonięta przednia tablica jak będziesz miał nie zasłoniętą naklejkę na szybie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Od mandatu można się wyłgać, usuwając awarię na miejscu, poza tym, mam CB
    A z tego co wiem, zwykle odrzucają fotkę, jak jedna z tablic jest nieczytelna - zresztą, przyczyn odrzucenia zdjęcia z fotoradaru jest tyle, że naprawdę trzeba mieć pecha, żeby dostać "najdroższe zdjęcie na naszą klasę" Jak dotąd miałem zrobione dwa zdjęcia i mandatu jeszcze nie dostałem, przy czym jedno było baaardzo dawno i już by był, a o drugim nawet w gazecie pisali, że ileś tam zdjęć (w tysiącach była liczba) z Lublina jest nieważnych
    A co do zimy - Alfa ją znosi, ale ja przestaje
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Ogier Avatar janusz58
    Mieszka w
    Wroclaw.
    Auto
    A.R 156 1,9 JTD.r.2002.

Domyślnie

Przyznam szczerze,jestem zadowolony z mojej Belli. Mimo duzego (glebokiego) sniegu tej zimy nie mialem najmniejszych problemow . Rusza z miejsca bez poslizgu a i w glebokim sniegu na drodze jakos sobie radzi i nie kopie sie. Mam tylko nadzieje ze zbyt duzo sniegu nie dosypie bo oslona moze nie wytrzymac.
    ALFA ROMEO 156 1,9 JTD.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał janusz58 Zobacz post
    Przyznam szczerze,jestem zadowolony z mojej Belli. Mimo duzego (glebokiego) sniegu tej zimy nie mialem najmniejszych problemow . Rusza z miejsca bez poslizgu a i w glebokim sniegu na drodze jakos sobie radzi i nie kopie sie. Mam tylko nadzieje ze zbyt duzo sniegu nie dosypie bo oslona moze nie wytrzymac.
    dokładnie, co do tej osłony to już szkoda gadać, też moja ledwo się trzyma :/ Moja AR też spisuje się super, wspaniale radzi sobie w głębokim śniegu - miałem możliwość jazdy w wyjątkowych ekstremalnych warunkach (śnieg do połowy kół) i ciężko nią wpaść w poślizg.

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał janusz58 Zobacz post
    Mam tylko nadzieje ze zbyt duzo sniegu nie dosypie bo oslona moze nie wytrzymac.
    Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    dokładnie, co do tej osłony to już szkoda gadać, też moja ledwo się trzyma :/
    No ja właśnie (a raczej moja Bella) czekam na wszczepienie na dniach solidnej blachy pod silnik

A co do zimy, to niedomaga mi oświetlenie bagażnika i co ciekawe, w tym samym czasie schowka - wiem, że oba są na tym samym bezpieczniku, ale problem jest ze stykami w tylnym zamku, walczę z problemem sprayem do styków i teraz w większości sytuacji lampki już działają Byle do wiosny
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Asturas
    Mieszka w
    Rovaniemi
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.9 TD '94

Domyślnie

U mnie to troche dłuższa histroria jest. Odkąd pamiętam moja Alfa miała straszliwe problemy z odpalaniem zimą (1.9 TD). Rozrusznik słabo kręcił, dym szedł z rury jak jasna cholera. Tragedia. Często przy -10 odpalała za 5 a nawet 7 razem i to z wielkimi oporami.

Najpierw padł akumulator, choć stary nie był (~1 rok). Rok później rozrusznik zakończył żywot, choć tego można się było spodziewać znacznie wcześniej niż tylko rok wcześniej To było słychać i nie zawsze działał.

W tym roku gdy jest nowy akumulator i rozrusznik po regeneracji narozrabiało się najbardziej. Otóż Bella była tankowana we wrześniu, wyjechałem i potem jeździł nią od czasu do czasu tylko tata. Gdy wróciłem ciągle w baku była ropa z września. Przez 3 dni było ok. Czwartego pokręcił, pokręcił i nagle zaczął kręcić inaczej. Rozrząd się przestawił, ostatnia świeca padła (okazało się, ze była jedna działająca), filtry zapchane. Parafina się wydzieliła.

Po naprawie zapala od pierwszego razu i bez dymienia. Tak na prawde problemem były świece. Teraz jest prawie idealnie. Prawie, bo pompa paliwowa jest w złym stanie i po odpaleniu, by nie zgasł, trzeba mu ostro, prawie do dechy wdepnąć :/ Lepiej żeby nie padła, bo nie mam teraz kasy na nią...

Z typowo zimowych problemów, to rok temu zamarzał mi regularnie centralny zamek. W tym roku nie. Zamarzły mi spryskiwacze, ale to dlatego, że gdy mnie nie było nie mial kto płynu na zimowy wymienić. Przymarzają mi drzwi. Wszystkie oprócz kierowcy, na szczęście. I oczywiście ogrzać go jest koszmarnie trudno. Zanim złapie temperaturę to ja już zazwyczaj dojadę gdzie potrzebuję.

Nie mam problemu z poślizgami i ruszaniem. Co najwyżej tył czasmi wpada w poślizg, bo z przodu mam nowe opony, a na tyle starsze. I wszystkie to nie zimowki, ale "wielosezonówki". Ale jestem zadowolony. Spod świateł gdy ostro wali śnieg ruszam szybcej niż niemieckie "cudeńka" z kontrolami trakcji i innymi bajerami
    Ostatnio edytowane przez Asturas ; 20-01-2010 o 20:13

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

belle, jak to kobiety kapryśne są...
    dzisiaj zrobiła mi głupi numer - zamazrł dekiel od wlotu paliwa - i to na amen - nawet wersja awaryjna (sznurek z bagażnika) nie działała;
    na szczęście, w baku było jeszcze tyle paliwa, aby dojechać do domu, wstawić do garażu (nie pomogło...), dopiero delikatne pieszczoty suszarką przyniosły efert;
    mam nadzieję, że makijaż z WD40 zapobiegnie recydywie...
    była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Cytat Napisał Asturas Zobacz post
    Spod świateł gdy ostro wali śnieg ruszam szybciej niż niemieckie "cudeńka" z kontrolami trakcji i innymi bajerami
    Ciekawe, czy z hamowaniem po takim zimowym starcie na letnich też będziesz miał ten sam objaw.....

U mnie dalej Bellunia kręci bez problemów, zamki mam nasmarowane Sonax'em, uszczelki silikonem i wszystko cacy, choć czasem lekko trzymają drzwi, jak po deszczu przyjdzie mróz

Ogólnie moja piekna robiła już cztery razy za pomoc drogową i holowała kumpla do mechanika, bo nie może swojej Corsy odpalić często.. I dziwnie ludzie patrzą, jak AR holuje inne auto, a nie jest sama holowana

A z tymi klapkami od wlewu to chyba każda 156/166/GT ma ten problem, bo u mnie na szczęście jest spokój..

Pozdrawiam,
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Asturas Zobacz post
    ...bo z przodu mam nowe opony, a na tyle starsze. I wszystkie to nie zimowki, ale "wielosezonówki".
    I to jest błąd. Lepsze opony - niezależnie od tego napęd ma samochód - zawsze powinny być z tyłu. Unikniesz wtedy niespodzianek z "uciekaniem" tyłu auta.
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    Ciekawe, czy z hamowaniem po takim zimowym starcie na letnich też będziesz miał ten sam objaw.....

U mnie dalej Bellunia kręci bez problemów, zamki mam nasmarowane Sonax'em, uszczelki silikonem i wszystko cacy, choć czasem lekko trzymają drzwi, jak po deszczu przyjdzie mróz

Ogólnie moja piekna robiła już cztery razy za pomoc drogową i holowała kumpla do mechanika, bo nie może swojej Corsy odpalić często.. I dziwnie ludzie patrzą, jak AR holuje inne auto, a nie jest sama holowana

A z tymi klapkami od wlewu to chyba każda 156/166/GT ma ten problem, bo u mnie na szczęście jest spokój..

Pozdrawiam,
    GrzesiuŻar
    w 1999 jak tata tempra holowal lagune kombi to tez sie dziwnie patrzyli:d
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P