Strona 19 z 89 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021222324252627282969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 885

Temat: Analiza logów 1.9 JTD 16V

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Test był robiony standardowo, na 4 biegu od 2000 prawie do odcięcia, to że w docelowym jest min/max 1200 to zostało prawdopodobnie ustawione w programie przy robieniu chipa i jest to potwierdzone przez Cinka, więc na 100% przepływka kłamie i to w wyższych partiach obrotów. Termostat również, puszcza na całego. Temperatura "nagrzanego" autka max 60stopni, przy bucie do 70 dochodzi. Zastanawiam się również nad overboostem, bo widzę na wykresach takie uskoki czasami jakby się lekko przycinał.
    Szykuje się fajny wydatek

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Ale overboost powinien przy tych obrotach schodzić do około 20 %. I tu prawdopodobnie masz przyczynę braku mocy ..
    Wystarczyło by przeczyszczenie tego zaworu ?? czy nowy ?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Czasami czyszczenie już też mało co daje ale zawsze warto spróbowac i przy okazji przenieść zawór np na pas przedni. Pzdr

Edit. Mam jeszcze pytanie do osób które wymieniały juz przepływomierze, na jakie modele wymienialiście, czy były problemy itp.
    Widzę że jest mnóstwo przepływek na alledrogo ale są różne ceny. Najlepiej byłoby dostać samą wkładkę, czyli czujnik.
    Niestety widzę że ciężko o tą część. Numer seryjny wkładki to :F00C2G2063 , przepływki : 0280218120
    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 01-12-2012 o 15:38

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

mógłby ktoś zerknąć http://www.sendspace.pl/file/9e261f0...gi-alfa-gt-jtd

- - - Updated - - -

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Czasami czyszczenie już też mało co daje ale zawsze warto spróbowac i przy okazji przenieść zawór np na pas przedni. Pzdr

Edit. Mam jeszcze pytanie do osób które wymieniały juz przepływomierze, na jakie modele wymienialiście, czy były problemy itp.
    Widzę że jest mnóstwo przepływek na alledrogo ale są różne ceny. Najlepiej byłoby dostać samą wkładkę, czyli czujnik.
    Niestety widzę że ciężko o tą część. Numer seryjny wkładki to :F00C2G2063 , przepływki : 0280218120
    Pozdro
    Przepływke wymien na taka jaka masz oznaczenia i przedewszystkim z BOSCHA . Idz do obojetnie jakiego sklepu z czesciami i ci taka sprowadza .

wojtekml
    Gość

Domyślnie

A co dokładnie jej dolega? Z wykresów można zauważyć że nie zgadzają się za bardzo ciśnienia doładowań oraz masy powietrza. Na początek można wywnioskować że może przekłamywać przepływomierz. Jeśli byłaby dziura w dolocie to masa powietrza byłaby ok ale ciśnienia doładowań różne, jednak i to i to jest różne więc można posprawdzać: przepływomierz, zawór EGR.
    EGR pokazuje przy przyspieszaniu otwarcie 1% ale równie dobrze może się nie domykać. Warto albo go przeczyścić albo na test zaślepić całkowicie. Jest to jedyna opcja aby dowiedzieć się czy jest uszkodzony i jedyna darmowa opcja. Przepływkę można podmienić (jeśli ma się u kogo) lub odpiąć na czas testu. Jednak nie zawsze po odpięciu można określić czy akurat przepływka jest wadliwa. Z Twojego wykresu można określić że zaniża.

Ps. Co do przepływki wolałbym wymienić sam wkład bo ceny oryginału są kosmiczne, tym bardziej z bosha. Widziałem w cenach od 450-650 zł
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 02-12-2012 o 13:56

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

A co dokładnie jej dolega? Z wykresów można zauważyć że nie zgadzają się za bardzo ciśnienia doładowań oraz masy powietrza. Na początek można wywnioskować że może przekłamywać przepływomierz. Jeśli byłaby dziura w dolocie to masa powietrza byłaby ok ale ciśnienia doładowań różne, jednak i to i to jest różne więc można posprawdzać: przepływomierz, zawór EGR.
    EGR pokazuje przy przyspieszaniu otwarcie 1% ale równie dobrze może się nie domykać. Warto albo go przeczyścić albo na test zaślepić całkowicie. Jest to jedyna opcja aby dowiedzieć się czy jest uszkodzony i jedyna darmowa opcja. Przepływkę można podmienić (jeśli ma się u kogo) lub odpiąć na czas testu. Jednak nie zawsze po odpięciu można określić czy akurat przepływka jest wadliwa. Z Twojego wykresu można określić że zaniża.

Ps. Co do przepływki wolałbym wymienić sam wkład bo ceny oryginału są kosmiczne, tym bardziej z bosha. Widziałem w cenach od 450-650 zł
    Ja u siebie mam org. boscha zaplacilem w sklepie 315zl a mam tą samą co ty oczywiscie nie ASO tylko normalny sklepik

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Przepływkę możesz znaleźć taką w JTS 2.0, oplach itp itd.

Mam taką samą wkładkę F00C2G2063 a obudowę: 0280218113

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

Autko dolega to że pali za duzo bo trasa 9l miasto 12l . Nic nie dymi , nawet przy bucie . Troszke ma muła na początku tak do 1800 obr. potem ciagnie równo . Brakuje troche do tych 150 kunia
    Przepływka jest nowa ale coś mi nie pasuje bo temperatura powietrza jest inna niż temperatura na zewnątrz . Egr był czyszczony , elektromagnes sprawdzany . Nie wiem juz co robic ?? reklamowac przeplywke ??

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Jak Ci pisałem sprawdź sobie najpierw EGR, całkowicie go zaślep, ponieważ on czasami potrafi sprawić kłopot nawet jak wskazania na wykresie będą ok. Sprawdź jak jedzie po zaślepieniu, potem odepnij przepływkę i również sprawdź. Diesel ma dziurę tak właśnie do 1800 obr/min, potem powinien ciągnąć. Jeśli EGR będzie ok, czyli przed zaślepieniem i po będzie jechał tak samo to obstawiałbym wtedy przepływomierz.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

On ma 16v będzie miał check'a po zaślepieniu pełnym.