Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

czachurek
    Gość

Domyślnie

szczerze mowiac nie zwrocilem uwagi, czy Start/Stop odroznia katowanie silnika od jazdy w kapeluszu i czy moze sam decyduje kiedy mozna wylaczyc silnik.. bo po 3 swiatlach wylaczylem ten system bo mnie wkurzalo ze mi samchod gasnie na skrzyzowaniu oczywiscie lapalem sie na tym dopiero gdy odpalal ... bo to byl dieeeesel, wiec ten kopniak przy zatrybieniu jest

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

jeżeli ten system rzeczywiście zajeżdża turbinę, to gratulacje...
    za dwa lata będzie wysyp turbin do wymiany i na 100% będzie to głośniejsza akcja niż wszystkie rozwalone na gwarancji turbiny VW/Skody/Audi razem wzięte!
    bo to przecież Alfa będzie!

mam nadzieję, że jednak tego nie spieprzyli...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

czachurek
    Gość

Domyślnie

ale przeciez system start/stop stosuja rowniez inni producenci - ja sie tylko glosno zastanawiam jak to jest rozwiazane? sadzisz ze VW pomyslal, a ludzie z Fiata nie?

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Wśród firm motoryzacyjnych jakoś się przyjęło że turbina jest prawie częścią eksploatacyjną. Więc wystarczy że wytrzyma okres gwarancji. Mam dziwne podejrzenia że system start&stop oszczędzający kilka-kilkanaście złotych miesięcznie jest stworzony do tego aby auto było droższe w zakupie i serwis miał później zajęcie. Obciążony akumulator i rozrusznik (mimo że większe), turbina, co trochę przerwy w smarowaniu silnika nie wróżą dobrze szczególnie w zimie. Po prostu zaczęła się walka na papierze na jak najnizszą emisję CO2. Podobnie jest z bezpieczeństwem dostaje się punkty za migające lampki i brzęczyki. Pożyjemy zobaczymy może to jednak ma jakis sens. Choć mi by lepiej pasował jakiś bardzo ergonomiczny guzik np na gałce biegów którą i tak przeważnie trzymam bo jednak człowiek potrafi bardziej przewidzieć czy będzie stał 5 sekund czy 5 minut.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Ja się już dawno nad tym zastanawiałem... (jak szef dostał BMW serii 1 jako auto zastępcze z serwisu i opowiadał jak to Mu nowe auto "nagle zgasło" na światłach)
    Ale gadałem też z kolesiem z serwisu Renault o chłodzeniu turbiny i dowiedziałem się że w nowej Lagunie jest już niby elektryczna pompa oleju, która zwalnia kierowcę z obowiązku chłodzenia turbiny, sama po wyłączeniu silnika pompuje olej żeby turbinka się nie zatarła... Ile w tym prawdy? Nie wiem, ale ma to sens i czemu by producenci nie mogli tego stosować

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    ale przeciez system start/stop stosuja rowniez inni producenci - ja sie tylko glosno zastanawiam jak to jest rozwiazane? sadzisz ze VW pomyslal, a ludzie z Fiata nie?
    Wariatory i bezpośredni wtrysk również inne firmy stosują, z tym że niektórym to lepiej, a niektórym gorzej wychodzi. Co do akcji serwisowej w wykonaniu Fiata/Alfy to nie liczyłbym na to. Akumulatory też będą wymieniać w ramach akcji ? przecież nie ma ta "super technologicznie" rozwinięta (a raczej rozdmuchana marketingowo) Giulietta odzysku energii jak BMW.
    Pytałem o ten Stop&Go - sprzedawca twierdzi, że wyłącza tylko gdy komputer uzna że można bez szkody dla turbiny.. no ale i tak nie jestem przekonany.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Obciążony akumulator i rozrusznik (mimo że większe), turbina, co trochę przerwy w smarowaniu silnika nie wróżą dobrze szczególnie w zimie.
    Wiem, że każde auto wyposażone w start&stop ma coś takiego jak "system zarządzania energią" ... System ten ocenia pojemność i stan naładowania akumulatora i ocenia czy zatrzymanie silnika i ponowny jego rozruch nie wpłynie szkodliwie na stan aku.... Rozruszniki też są specjalnie wzmocnione także podobno nie ma się o co martwić.

Co do niebezpieczeństwa uszkodzenia turbosprężarki słyszałem też, że silnik nie wyłączy się w czasie postoju jeżeli chwile przed tym był mocno obciążony lub gdy jest nie rozgrzany.....i to zarówno w silnikach z doładowaniem jak i bez doładowania...
    Ostatnio edytowane przez Rocky147 ; 27-07-2010 o 08:08

czachurek
    Gość

Domyślnie

nie zwrocilem uwagi co sie dzieje z klima w momencie wylaczenia silnika ...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    nie zwrocilem uwagi co sie dzieje z klima w momencie wylaczenia silnika ...
    Przykładowo w BMW jest tak, że gdy klima jest włączona, i ustawiona na mocniejsze schładzanie to silnik nie zostanie wyłączony, mimo aktywności systemu start&stop ......

czachurek
    Gość

Domyślnie

kurde, no i teraz nie bede mial spokoju jak to jest z ta klima i po ostrej jezdzie ... nie chce mi sie znow jezdzic Giulietta bo jeszcze mi sie za bardzo spodoba i co?