Strona 197 z 247 PierwszyPierwszy ... 97147187188189190191192193194195196197198199200201202203204205206207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,961 do 1,970 z 2463

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wymień płyn i zobacz. drobne wibracje czy głośniejsza praca przy dojechaniu do końca kierownicą tez występują raczej w wielu egzemplarzach. no chyba ze wyje coś bardzo głośno, no właśnie czy to naprawdę u ciebie wyje głośno czy buczy słyszalnie? ale przyczyny chyba też były różne, u niektórych coś z wężami (np po naprawie/zakuwaniu), w innych jest jakiś dławik który przy naprawie usunęli, u innych zapowietrzenie czy za mała ilość oleju.
    u mnie jak padła pompa w TBi to wyła podczas normalnej pracy a dodatkowo bardzo dziwnie się skręcało, nie pracowała płynnie i z każdą przejażdżką było coraz gorzej. u Ciebie tak to nie wygląda więc nie wiem czy aż tak się musisz martwić.

Użytkownik Świeżak Avatar Rybson
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR159

Domyślnie

Czy ktoś zna dobra firmę która regeneruje za rozsądne pieniądze magiel ?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar elelmo
    Mieszka w
    Łochów
    Auto
    AR 159SW 210KM+virus

Domyślnie

Cytat Napisał elelmo Zobacz post
    ja się właśnie mam cos takiego tylko ja znalazłem wyciek. Z tyłu silnika od strony pasażera mam mokro, cały wąż zalany, wahacz i maglownica. Mam nadzieje, że to tylko łączenia w wężu do wymiany. Jak to maglownica to koszta większe. Orientuje się ktoś jaki koszt regeneracji?
    Koledzy i Koleżanki, temat rozwiązany pęknięty wąż zakuty ponownie u fachmana z mojej miejscowości. Zbiorniczek wyczyszczony i zalany nowy płyn MOBIL ATF 320, jak dotąd wszystko w należytym porządku. Na początku było czuć lekkie gumowanie ale po przejechaniu 100km już się uspokoiło. Pompa cicha, zakucia szczelne, naprawę za 200zł oceniam na pozytywną.

Mieszka w
    Łochów
    Auto
    AR 159SW 210KM+virus

Domyślnie

Koledzy i Koleżanki, temat rozwiązany pęknięty wąż zakuty ponownie u fachmana z mojej miejscowości. Zbiorniczek wyczyszczony i zalany nowy płyn MOBIL ATF 320, jak dotąd wszystko w należytym porządku. Na początku było czuć lekkie gumowanie ale po przejechaniu 100km już się uspokoiło. Pompa cicha, zakucia szczelne, naprawę za 200zł oceniam na pozytywną.
    Czar prysł przy obecnych mrozach jak odpalam autko pompa wyje jakieś 30 sek. Poziom płynu OK, brak wycieków. Na oryginalnej rurce w długim odcinku były dwa zakute zwężenia, których obecnie nie mam. Zalałem płynem MOBIL ATF 320 (czerwony) może za gęsty. jakieś podpowiedzi?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

No i to jest właśnie to, o czym mówiłem kilka razy - stary wąż można zakuć, będzie działał lepiej lub gorzej, ale nie będzie działał tak jak oryginał, dlatego na dłuższą metę jest to tylko i wyłącznie podwójny wydatek.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ale inna sprawa ze na czerwonym płynie przy mrozach pompa wyje, im zimniej tym dłużej, choć u mnie to było może max 10sek ale to jak było powiedzmy -20st C.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Łochów
    Auto
    AR 159SW 210KM+virus

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    No i to jest właśnie to, o czym mówiłem kilka razy - stary wąż można zakuć, będzie działał lepiej lub gorzej, ale nie będzie działał tak jak oryginał, dlatego na dłuższą metę jest to tylko i wyłącznie podwójny wydatek.
    i tu stawiam pytanie, co w nowo zakutym wężu może być nie tak. Nie cieknie, ciśnienie trzyma, więc co? Zastanawiam się nad płynem, był czerwony ale nie wiem czy DII czy DIII, jeden rzadszy drugi gęstszy, może tu tkwi problem. Może pompa przez chwilę nie zaciąga tego gęstszego. Na testy wymienię płyn i zobaczę efekt. Czy układ trzeba jakoś odpowietrzyć i czy aby zlać stary płyn potrzebuję jakiś magicznych sztuczek?
    Ostatnio edytowane przez elelmo ; 28-02-2018 o 22:32

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

W sensie czerwony na czerwony to sobie możesz zmieniać, ale na żółty czy zielony to nie bardzo (nie są kompatybilne).
    A co w zakutym wężu jest inaczej niż w fabrycznym - nie wiem, ale jest
    Ja mam u siebie czerwony i od czasu zmiany zbiornika, węża i śrubki z zaworem zwrotnym, nie miałem nigdy problemu z buczeniem czy wyciem. Też płyn jakby przestał zmieniać się w coca-colę, bo wcześniej to tak jakby się przypalał. Płyn mam D 3.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

i tu stawiam pytanie, co w nowo zakutym wężu może być nie tak. Nie cieknie, ciśnienie trzyma, więc co? Zastanawiam się nad płynem, był czerwony ale nie wiem czy DII czy DIII, jeden rzadszy drugi gęstszy, może tu tkwi problem. Może pompa przez chwilę nie zaciąga tego gęstszego. Na testy wymienię płyn i zobaczę efekt. Czy układ trzeba jakoś odpowietrzyć i czy aby zlać stary płyn potrzebuję jakiś magicznych sztuczek?
    A rurkę kompensacyjną założyli do węża? Te dwa zwężenia, które miałeś to nie zwężenia tylko zaciskacze trzymające rurkę w środku. To niwelator drgań układu hydraulicznego. Jeśli masz wycie przez 3o sekund...to wyluzuj.
    Ja się już przyzwyczaiłem to tego włoskiego gunwa .
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ciężko mówić o "włoskim gunwie" (pomijając już fakt dużej ilości m. in. niemieckich podzespołów) kiedy w danym układzie wymienia się elementy fabryczne na "druciarskie" i oczekuje się, że wszystko będzie działać tip top. To nie wina "włoskiego gunwa" kiedy coś jest policzone na jakieś parametry a po zmianie tych parametrów poza zakres normalny przestaje działać idealnie. Można powiedzieć "niemieckie gunwo" jak w VW TSI masz fabryczne źle dobrane pierścienie na tłokach. Ale jak rzeźbisz elementy zamiast wymienićna nowe, to nie jest "włoskie gunwo" tylko "januszowe druciarstwo"