Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    kup samochod z napedem na tyl, reczny nie bedzie potrzebny
    Większość producentów już dziś zakłada, że ręczny jako taki nie jest potrzebny i jest tylko guziczek, a w wyższych klasach chyba automatyczny (chociaż tego nie jestem pewny). Tym samym z funkcji hamulca POMOCNICZEGO zostaje zredukowany do POSTOJOWEGO...
    Ciekawe, czy tego z guziczkiem można użyć podczas jazdy (jak nam padną hamulce główne - ostatnio holowałem kumpla w VW, to musiał się ratować, bo mu hamulec strasznie ciężko chodził bez wspomy). Ciekawe też jak jest na przeglądzie w SKP, jak trzeba podczas "jazdy" na rolkach" zaciągnąć" ręczny - czy ktoś, kto ma styk z takim rozwiązaniem może pojaśnić?
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Taki hamulec na "guziczek" działa na zasadzie zwiększenia ciśnienia w układzie hamulców głównych przez pompę i utrzymywania go przy pomocy tzw. zamka hydraulicznego nawet po wyłączeniu silnika i pozostawieniu auta na parkingu
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Taki hamulec na "guziczek" działa na zasadzie zwiększenia ciśnienia w układzie hamulców głównych przez pompę i utrzymywania go przy pomocy tzw. zamka hydraulicznego nawet po wyłączeniu silnika i pozostawieniu auta na parkingu
    Czyli kiszka jakich mało. Pewnie ma to na celu redukcję kosztów. Gdy tylko będzie uszkodzenie w hydraulice i wyciek płynu to nie ma żadnego hamowania rezerwowego nawet tradycyjne rozdzielenie obwodów niezbyt skutkuje. Albo masz niewieki wyciek z układu zostawiasz auto na pochyłości po jakims czasie ciśnienie spada i auto też. Pomijam to że tak się nie robi i wrzuca bieg i skręca koła ale zaleta takiego układu wątpliwa poza bajeranckim guziczkiem.Lepiej jakby guziczek uruchamiał osobny siłownik naciągający linkę.
    Przy okazji artykuł o tylnonapędowcach a raczej ich nieuzasadnionym gloryfikowaniu.
    http://motoryzacja.interia.pl/news/m...-naped,1511804
    Nie wiem czy prawdziwy bo z takich aut prowadziłem dawno temu tylko 125p, poldolota (ale za to z 2 l silnikiem-wtedy to była niezła fura) skodę 120 i kaszlaka. Czyli nie ta liga co dzisiaj.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 30-07-2010 o 11:22

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Czyli kiszka jakich mało. Pewnie ma to na celu redukcję kosztów. Gdy tylko będzie uszkodzenie w hydraulice i wyciek płynu to nie ma żadnego hamowania rezerwowego nawet tradycyjne rozdzielenie obwodów niezbyt skutkuje. Albo masz niewieki wyciek z układu zostawiasz auto na pochyłości po jakims czasie ciśnienie spada i auto też. Pomijam to że tak się nie robi i wrzuca bieg i skręca koła ale zaleta takiego układu wątpliwa poza bajeranckim guziczkiem.Lepiej jakby guziczek uruchamiał osobny siłownik naciągający linkę.
    Przy okazji artykuł o tylnonapędowcach a raczej ich nieuzasadnionym gloryfikowaniu.
    http://motoryzacja.interia.pl/news/m...-naped,1511804
    Nie wiem czy prawdziwy bo z takich aut prowadziłem dawno temu tylko 125p, poldolota (ale za to z 2 l silnikiem-wtedy to była niezła fura) skodę 120 i kaszlaka. Czyli nie ta liga co dzisiaj.

No to z tym guziczkiem, to rzeczywiście totalna lipa, byłem dość mocno przekonany, że napina on linkę ręcznego lub silniczkiem elektrycznym zaciska zaciski, jak ręczny tradycyjny (Tomek Seliga mi ostatnio wspominał, że w Lancii Thesis m.in. właśnie jest taki hamulec ręczny-elektryczny, ale nie pytałem o szczegóły)...

A jeżeli chodzi o RWD, to rzeczywiście w Belli czuję się bezpieczniej W Baleronie bardziej zwalniałem jeszcze przed zakrętem, choć na pustym parkingu przed marketem (wczesne godziny ranne - ale widziałem kiedyś ekipę w Malczanie, która pełnym niekontrolowanym slajdem latała po całym parkingu w normalnych godzinach) w zimie zabawa była niezapomniana. Wystarczyło
    na dwójce mocno docisnąć gaz i lekko trącić kierownicę żeby jechać bokiem ale do przodu Najlepiej raz po świeżym opadzie śniegu udało mi się polatać na 1 z takich parkingów i mogłem jeździć na 2 po prawie równym okręgu - co najmniej kilka okrążeń RWD jest trochę jak motor - nie dla idiotów
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 30-07-2010 o 11:45

solber_g
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    kup samochod z napedem na tyl, reczny nie bedzie potrzebny
    Ehh... nie lubię RWD
    Znaczy fakt, do zabawy na śliskim (deszcz, śnieg) jest super i sporo frajdy, ale generalnie jest do bani. Za mało efektywny.
    Gdy jest ślisko i chcesz z premedytacją lecieć fajnym slajdem spoko, czyli efektownie, co nie znaczy efektywnie - bo szybciej i pewniej ten sam zakręt przejdę z FWD.
    Nie chce jednoznacznie stwierdzać, który z napędów jest lepszy. Dwa inne światy. Ja po po prostu z obu wspomnianych, preferuję napęd na przód. Fakt jest podsterowny,ale gdy potrzebuję odrobinę nadsterowności w zakręcie można sobie też poradzić choćby po przez mocne kopnięcie w hamulec na już skręconych kołach i też lekko "tyłkiem" nadrzuca a gdy potrzebuję więcej nadsterowności to właśnie mam "wajchę" (czyt. ręczny)
    Reasumując... najlepiej 4x4 - ale konkretny - jak w SUBARU i LANCER-ach, a nie tam dołączany po przez sprzęgło wiskotyczne itp...
    Ale ja mam zryte od rajdów wiec, to tylko moje zdanie

PS. Sorki za lekki off top w tym temacie, ale jakoś tak wyszło
    Ostatnio edytowane przez solber_g ; 30-07-2010 o 20:41

sibkods
    Gość

Domyślnie

potrzebuję odrobinę nadsterowności w zakręcie można sobie też poradzić choćby po przez mocne kopnięcie w hamulec na już skręconych kołach i też lekko "tyłkiem" nadrzuca
    albo pociągnąc ręczny

Reasumując... najlepiej 4x4 - ale konkretny - jak w SUBARU i LANCER-ach, a nie tam dołączany po przez sprzęgło wiskotyczne
    Najlepiej to taki jak w Pajero, z mozliwością odcięcia przedniego napędu. bo chyba w evo nie da się odłączać osi.

solber_g
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sibkods Zobacz post
    evo nie da się odłączać osi.
    Całkowicie nie... ale centralny dyfer można sobie w różnych proporcjach "spinać"
    (większy moment napędowy na tył albo przód) i spoko
    Ale koniec tematu...
    Tutaj mamy pisać o JULCE a nie o jakichś EVO hehe...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    Co do zasadności wyjazdu na wakacje w taką trasę samochodem, to nie wiem, czy kolega kiedyś był w takiej trasie, a jeżeli tak, to naprawdę nie rozumiem jak mogło mu się nie podobać (100% subiektywnośći - nigdy nie byłem na wycieczce pakietowej i się nie wybieram ), zresztą mimo całej porażki organizacyjnej, to warto pamiętać, że gdyby nikt nie wyrzucił tej kaski, to nie byłoby w Mediolanie tylu ABSOLUTNIE CUDOWNYCH maszyn
    Jeśli można polecieć w OBIE strony za 170 zł i przelot zajmuje 2,5h, to ja dziękuję za jazdę samochodem .

Tak przy okazji, wróciłem właśnie z Francji i byłem m.in. w Monaco i Cannes. Przy najbardziej luksusowych i wypasionych hotelach widziałem tylko 2 włoskie samochody - Maserati GT i... Fiaty 500. W ogóle jeździ ich naprawdę sporo i widać, że już są uznawane za klasyki, więc jeśli ktoś nie potrzebuje dużego auta, to wybór jest jeden .

Tak przy okazji - jak to jest, że zachodni testerzy oceniają tę Alfę jako najlepszą od 20 lat, a tutaj każdy narzeka?
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 01-08-2010 o 19:41
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Tak przy okazji - jak to jest, że zachodni testerzy oceniają tę Alfę jako najlepszą od 20 lat, a tutaj każdy narzeka?
    Pewnie dlatego, że niektórzy czepiają się szczegółów (bo diabeł tkwi w szczegółach), a zachodni testerzy oceniają ogólne wrażenie samochodu jako całości. Wydaje mi się, że i jedni i drudzy mają rację - mimo tego, że Julka jest świetnym modelem, można by tam poprawić niektóre detale. Być może Włosi olali ten temat (detali) wychodząc z założenia, że jeżeli projekt wypali i będzie sprzedaż, zrobi się lifting i to wszystko się nadrobi
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Jeśli można polecieć w OBIE strony za 170 zł i przelot zajmuje 2,5h, to ja dziękuję za jazdę samochodem .
    Jeden lubi piwo, drugi woli żyto, dlatego napisałem, że czysto subiektywnie

Tak przy okazji, wróciłem właśnie z Francji i byłem m.in. w Monaco i Cannes. Przy najbardziej luksusowych i wypasionych hotelach widziałem tylko 2 włoskie samochody - Maserati GT i... Fiaty 500. W ogóle jeździ ich naprawdę sporo i widać, że już są uznawane za klasyki, więc jeśli ktoś nie potrzebuje dużego auta, to wybór jest jeden .

Fakt, francuzi są dużo większymi patriotami niż Włosi i kupują głównie francuskie, głównie maluchy (ilościowo), a Włosi włoskie i francuskie Ale Fiat 500 zrobił ogromną furorę (bo ma detale, których brakuje Julce, choćby możliwość personalizacji na 1001 sposobów i SUPER wykończenie - jak na klasę A, natomiast Julka ma wykończenie tylko PORZĄDNE, jak na klasę kompakt, stąd nasze kręcenie nosem, a zadowolenie zachodnich testerów, że nic im nie skrzypi i nie odpada Chociaż z uwzględnieniem ceny to jednak patriotyzm zmusiłby mnie chya, zeby dać Julce szansę (TB 170KM), gdybym szukał nowego autka)

A w wymienionych miejscowościach, to może akurat miałeś pecha, bo z Włoszczyzny to widziałem jeszcze sporo Ferrarek (głównie 360, 430, 550 i 599) oraz Lambo, czego dowód poniżej:

Przed Grand Hotelem w Cannes

Ale i tak tam największe wrażenie robią Jachty (szczególnie w Monte Carlo, bo w Cannes te lepsze są zacumowane dalej od brzegu, nie w porcie). Bo drogich aut tyle się tam kręci, że wszystko powszednieje i nawet fotek się nie chce trzaskać
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 02-08-2010 o 09:02