MożnaZdejmij nadkola, plastikowe osłony, zaślepki.... wyczyść z błota (myjka wysokociśnieniowa nie wszędzie i nie wszystko usuwa), umyj podwozie, oskrob z ew. rdzy czy innego syfu, tryśnij (pędzluj) środkiem antykorozyjnym, w zakamarki i w profile zamknięte też napchaj czegoś, skłądaj. Przy okazji wyjdą jakieś kwiatki typu zerwana lub skorodowana śruba, pęknięty plastik którego po zdjęciu nie masz jak zamontować. W ile czasu to zrobisz by było porządnie?
Wiesz, byle jak to można zrobić nawet w jeden dzień. Znaczy można ale po co angażować kilka osób z warsztatu?
Kolego LukaSS ja też mam zamiar przeprowadzić konserwację, a czy mógłbyś na jakimś rysunku podwozia czy coś pokazać gdzie są dokłądnie te wszystkie otwory? Ja mam ta fabryczną osłonę trochę przytartą na podłodze i jest delikatny rdzawy nalot, progi robił poprzedni właściciel. Jeśli chodzi o środki to Tectyl czy Fluidol troszkę kosztują, ale jeśli możesz to napisz bardziej szczegółowo jak i ile trzeba tego wpsikać w te profile zamknięte i czy 600ml Tectyla styknie czy trzeba dwie puchy zakupić od razu
O zaślepki pytasz?
- po dwie szt. w przednich słupkach
- po cztery sztuki w progach (od spodu), na stronę
- dwie sztuki od spodu podłogi
- pod każdym nadkolem po jednej sztuce
Zużyłem na auto 1,5 puszki Bitexu, dwa i pół spraya do konserwacji podwozia (jakieś amerykańskie, kupione w Intercarsie), ok. dwóch sprayów Tectyl (600 ml). Tylko ja nie oszczędałem na tych środkach i lałem/pędzlowałem aż pociekłoI przy okazji ciszej jest. Zaślepki znajdziesz bez problemu
Nie malowałem wahaczy czy zwrotnic bo moim zdaniem to bez sensu. Pod przednimi nadkolami jest płytka przykręcona, która utrzymuje przewody hamulcowe i elektryczne. Miałem ją pordzewiałą, więc wyczyściałem, antykorozja i bitex.
Tectylem prysnąłem nakrętki i śruby pod autem by nie rdzewiały, a środek ten jest łatwo zmyć w razie potrzeby. To co można to czyściłem delikatnie szczotką (małą, firmy Toya, na czerwonej rączce) z błota, osadów czy rdzy.
Może to wyglądać na przerost formy ale chcę spokojnie spać wiedząć, że podwozie mam wzorowo zabezpieczone
Pryskałem i malowałem tam gdzie jest możliwość ściekania czy stania wody. Z lewych drzwi zdjąłem boczki i prysnąłem na dno (wcześniej czyszcząć zgromadzone błoto).
Może od wewnątrz kabiny są jeszcze jakieś zaślepki ale nic o tym nie wiem.
Jeśli zabierasz się za robotę to zakłądaj ciuchy, które możesz później wyrzucić.
Tu filozofii nie ma, poradzisz sobie![]()
Ok wielkie dziękite środki nie kosztują majątku także spoko, w przyszłym tygodniu zaczynam
i dzięki za wyczerpującą odpowiedź, muszę tylko przyjrzeć się otworom przy progach bo progi miałem zrobione barankiem przez poprzediego właściciela. Wszystko wygląda ok.
- - - Updated - - -
Ja nie mam dwóch zaślepek, ale wiem tzn ojciec wie gdzie można coś takiego bez problemu dorobić podajesz średnicę i robią, jak się dowiem to napiszę![]()
Witam. Polecacie preparat Boll na pędzel do konserwacji podwodzia ? Dziś zajrzałem pod auto i zobaczyłem że stara konserwacja odchodzi powoli i zastanawiam się na wyszlifowaniu i położeniu nowej. Planuje również pomalować nadkola bo nie były zabezpieczone a widać na nich trochę korozji. Nie orientujecie się może gdzie dostanę nadkola tylne ? Bo kto normalny wymyślił materiałowe które teraz są powyginane we wszystkie strony
Nie ma do 7mki dedykowanych nadkoli plastikowych na tył, przerabiałem ostatnio temat i nie da się takich dostać. Zostaje ewentualnie jakaś rzeźba![]()
Poszukam jakiegoś używanego bo jedno moje się całkiem rozleciało. I jeszcze pytanie, podłogę dokładnie umyje, wyczyszcze szczotką drucianą, odtłuszcze i jakie preparaty dalej położyć ? Znaczy co na rdzę i co potem jako zabezpieczenie ?