A w CF2 turbo nie ma zmiennej geometrii? Ja w 1.9 CF3 miałem identyczne objawy i po wyczyszczeniu VGT przeszło.
A w CF2 turbo nie ma zmiennej geometrii? Ja w 1.9 CF3 miałem identyczne objawy i po wyczyszczeniu VGT przeszło.
Mam zmienną geometrię,a vgt u mnie nie występuje bo jest mechaniczne sterowanie.
Chyba zostaje ta sztanga...;/
MI osobiście nie przeszkadza to przeładowanie tzn.kontrolka i spadek mocy bo występuje na obrotach których rzadko kiedy używam,nie mam problemu z wyprzedzaniem itp.
Ma to negatywny wpływ na silnik ? Turbina pewnie szybciej siądzie,mam rację ?
Ostatnio edytowane przez highlander ; 07-09-2013 o 17:22
no w końcu dotarło , ja bym jechał do tym ziomków co robili turbinę na ustawienie sztangi ,
no turbina dostaje przez chwilę w dupę , ale komp przez czujnik map wykrywa przeładowanie i zmniejsza dawkę wtrysku aby obniżyć moc i przerwać przeciążenie turbiny
- - - Updated - - -
pokaż mi gdzie napisałem że 2,4 cf2 136KM nie ma zmiennej geo , MA zmienną geo , ale sterowaną ciśnieniem doładowania , a nie jak w nowszych cf3 i wzwyż poprzez centralkę wtrysku elektrozaworem VGT ;
(cf2 = euro2 , cf3 = euro 3 , itd)
- - - Updated - - -
już objaśniam :
- starsze 1,9 jtd cf2 105KM miały turbo z zaworem upustowym ;
- starsze 2,4 jtd 136KM cf2 miały zmienną geo ( oprócz stosowanych w fiat marea 2,4 jtd 130KM cf2 które miały zywkłe turbo z zaworem upustowym )
masz nowszy silnik , nie porównuj do tego przypadku , , w twoim cf3 masz elektroniczne sterowanie egr-em i turbinę ze zmienną geo też sterowaną elektrozaworem VGT
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard