Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Zawór turbiny a przeładowanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar polniaczek1
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 1.9 JTD 115HP

Domyślnie

A w CF2 turbo nie ma zmiennej geometrii? Ja w 1.9 CF3 miałem identyczne objawy i po wyczyszczeniu VGT przeszło.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 2.4 JTD 136 km

Domyślnie

Mam zmienną geometrię,a vgt u mnie nie występuje bo jest mechaniczne sterowanie.
    Chyba zostaje ta sztanga...;/
    MI osobiście nie przeszkadza to przeładowanie tzn.kontrolka i spadek mocy bo występuje na obrotach których rzadko kiedy używam,nie mam problemu z wyprzedzaniem itp.
    Ma to negatywny wpływ na silnik ? Turbina pewnie szybciej siądzie,mam rację ?
    Ostatnio edytowane przez highlander ; 07-09-2013 o 17:22

Użytkownik Pirat drogowy Avatar trebor
    Mieszka w
    nowy sącz
    Auto
    145td 145ts 159jtd 156v6 były. 159 szukam

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    nie , gdyż w silniku 2,4 jtd 136KM on nie steruję turbiną tylko steruje zaworem egr , więc raczej skontroluj czy masz zamknięty zawór egr , oraz czy przy turbinie ten wężyk idący do gruszki jest ok czy może jest sparciały i uszkodzony , luźny , itp

dalsze postępowanie to demontaż turbiny i czyszczenie geometrii , ale to po uprzednim podpięciu kompa i upewnieniu się że to problem z turbiną a nie z ciśnieniem paliwa , itp

- - - Updated - - -

w tym silniku (2,4 jtd cf2 136KM) on wysterowuje tylko zawór egr

- - - Updated - - -

no to źle wyregulowali sztangę turbiny , ten zawór z fotki zostaw w spokoju
    Wydaje mi się, że wszystkie 2.4 miały zmienną geometrię łopatek turbiny, ale głowy za to nie dam.
    Alfa Romeo
    born not made

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał highlander Zobacz post
    Mam zmienną geometrię,a vgt u mnie nie występuje bo jest mechaniczne sterowanie.
    Chyba zostaje ta sztanga...;/
    MI osobiście nie przeszkadza to przeładowanie tzn.kontrolka i spadek mocy bo występuje na obrotach których rzadko kiedy używam,nie mam problemu z wyprzedzaniem itp.
    Ma to negatywny wpływ na silnik ? Turbina pewnie szybciej siądzie,mam rację ?

no w końcu dotarło , ja bym jechał do tym ziomków co robili turbinę na ustawienie sztangi ,

no turbina dostaje przez chwilę w dupę , ale komp przez czujnik map wykrywa przeładowanie i zmniejsza dawkę wtrysku aby obniżyć moc i przerwać przeciążenie turbiny

- - - Updated - - -

Cytat Napisał trebor Zobacz post
    Wydaje mi się, że wszystkie 2.4 miały zmienną geometrię łopatek turbiny, ale głowy za to nie dam.
    pokaż mi gdzie napisałem że 2,4 cf2 136KM nie ma zmiennej geo , MA zmienną geo , ale sterowaną ciśnieniem doładowania , a nie jak w nowszych cf3 i wzwyż poprzez centralkę wtrysku elektrozaworem VGT ;

(cf2 = euro2 , cf3 = euro 3 , itd)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał polniaczek1 Zobacz post
    A w CF2 turbo nie ma zmiennej geometrii? Ja w 1.9 CF3 miałem identyczne objawy i po wyczyszczeniu VGT przeszło.
    już objaśniam :

- starsze 1,9 jtd cf2 105KM miały turbo z zaworem upustowym ;
    - starsze 2,4 jtd 136KM cf2 miały zmienną geo ( oprócz stosowanych w fiat marea 2,4 jtd 130KM cf2 które miały zywkłe turbo z zaworem upustowym )

masz nowszy silnik , nie porównuj do tego przypadku , , w twoim cf3 masz elektroniczne sterowanie egr-em i turbinę ze zmienną geo też sterowaną elektrozaworem VGT
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard